29 / 03 / 2024

Konut alırken nelere dikkat edilmelidir? 

Konut alırken nelere dikkat edilmelidir? 

AVEB Proje Danışmanlık Kurucusu Burçin Çelik, konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili yazı kaleme aldı..



Konut alımı birçok kişi için hem hassas hem de hata ile sonuçlanabilecek bir alım şeklidir. Birçoğumuz için önemli olan bu alım da tüketicinin dikkat etmesi gereken belli başlı şeyler mevcuttur. Öncelikle alınan konutta ihtiyacın belirlenmesi gerekmektedir. Oturum için alınan konutla yatırım için alınan konutta arayacağımız öncelikler farklılaşmaktadır.

 

Oturum için alınan konutlarda ; beklentilerle uyumlu bir yaşama alanı, ulaşım kanallarına yakınlık, iş ve okullara yakınlık en önemli noktalardır. Yatırım için alınan konutlarda bölge gelişimi başta olmak üzere bölgenin primsellik değeri ve bölgenin ikinci el piyasası göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanında projeden alınan konutlarda bir diğer hassas nokta yüksek aidat bedelleridir, proje teslimlerinden sonra çıkan yüksek aidat tutarları alım yapan kişiler için kötü bir sürpriz olmaktadır. Proje aidat bedellerinin önceden araştırılması ve bu bedellerin makul olması alımlarda dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Her iki alım şeklinde de alınan konuttun tapusu üzerinde oluşabilecek sorunlara karşı tapu müdürlüğünden gerekli incelemelerin yapılması da büyük önem taşır.

 

Almayı planladığımız konutun özellikle projeden olması durumunda çevrede ki diğer projelerin incelenmesi , fiyat yapısının araştırılması , net ile brüt metrekare arasında ki farka dikkat edilmesi de önemli noktalar arasındadır. Son dönemlerde projeden alınan konutlar da birçok problemin ortaya çıkmasının sebepleri bu noktalara dikkat edilmemesi , gerekli araştırmaların yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Yapılması planlanan alımlardan önce gerekli araştırmaları yapmak ve profesyonellerden destek almak en önemli tavsiyelerim arasındadır.


Geri Dön