20 / 04 / 2024

Konut almak isteyenlere tavsiyeler!

Konut almak isteyenlere tavsiyeler!

Vatan Gazetesi yazarı Aydın Ayaydın, konut almak isteyenlere tavsiyelerde bulundu



Faizler düşse de konut satışında patlama olmaz

Konut kredilerinde faizin düşürülmesi konut sektörünü harekete geçirecek mi konulu dünkü yazım üzerine okurlarımdan yağmur gibi mail geldi. Meğerse okurlarımın büyük bölümü konut almak istiyormuş, ancak ne birikimleri var, ne de kredi almaları halinde aylık ödeme yapabilecekleri sabit bir gelirleri.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, konut almak isteyen tüketicinin, konut fiyatının en az yüzde 30'luk kısmını karşılayacak bir birikiminin hazırda olması lazım. O da yetmez, her ay konut kredisi taksitlerini ödeyebileceği bir sabit geliri. Yoksa konut sahibi olmak hayaldir. Hayal ile yola çıkanların da sonu hüsran olur.

***

Bankalar birbiri ardına konut kredi faizlerini indirdiklerini açıklayacak ve iştahınızı kabaratacak. Bu da yetmeyecek. Kâğıt üzerinde birbirinden güzel konut projelerinde, maketlerde, alımlı, hoş binalar, kapalı garaj, yeşil alan, şelalelerin döküldüğü suni göller ve daha neler neler. Bütün bu reklamlar sizi daha çok dürtecek.

Ev almak isteyenler, ne olur dikkatli olun ve hayal kırıklığı yaşamayın. Önce kredi taksitlerinizi ödeyebilecek durumda msınız? Günün birinde işsiz kalırsanız bu taksitleri ödeyebilecek misiniz? Yanıtınız olumlu ise, projeyi sunan inşaat firması hakkında neler biliyorsunuz. Bu konu daha da önemli. Bu inşaat firması size hemen tapu verebilecek mi, daha önce bu büyüklükte bir proje gerçekleştirmiş mi, geçmişte hangi işleri yapmış ve özellikle inşaat projesi gerçekleştirmiş mi? Bütün bunların cevabını olumlu nolarak aldıysanız yolunuz açık olsun, eviniz hayırlı olsun derim. Yok bu sorulara cevap bulamıyorsanız ne olur hayalinizi biraz daha erteleyin veya bir başka plroje ile ilgilenin. Yoksa pembe konut hayaliniz sizi çok daha kötü günlere götürebilir.


***

Faizler bence düşük, ancak daha da düşecek. Birkaç ay daha beklemekte yarar var. Konut maliyetleri, kriz sonrası olduğu için pek de yüksek değil. Demir çelik ve diğer konut yapımında kullanılan malzeme fiyatları henüz yükselmedi. Dolayısıyla konut maliyetleri ideal. Ancak faiz düşüşü ile birlikte konuta talep artarsa, inşaat firmaları da hemen fiyatlarını yükseltebilir. Onun için alternatif konut projeleri üzerinde çalışın ve en uygun maliyetli konutu bulun.

2003 sonrası artan konut talebi karşısında konut fiyatlarının nasıl yükseldiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Hatta demir ve çimento fiyatları artmasına rağmen konut üreten inşaat firmalarının suni olarak yarattığı arz eksikliği ile fiyatlar tavan yapmıştı. Haftada bir çimento ve demir fiyatlarına zam yapılıyordu. Ne tesadüftür ki bütün bu zamlar hep aynı anda ve aynı günde yürürlüğe giriyordu. Krizle birlikte konut satışı durunca, demir ve çimento fiyatları bu kez baş aşağı düşmeye başladı. Hatta neredeyse demir çimento satışında üste promosyon vereceklerdi. Şimdi bu sektörde faaliyet gösteren firmalara seslenmek istiyorum. Konut satışı olduğunda o yüksek zamları yapmazsanız da geliriniz normal, ancak sürekli olsa daha iyi olmaz mı? Sanırım bu sektör de akıllanmıştır ve olası bir hareketlenme yine beraberinde fiyat artışı getirmez.
Vatan/Aydın Ayaydın


Geri Dön