24 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış hızı son 4.5 yılın en düşük seviyesinde!

Konut fiyatlarındaki artış hızı son 4.5 yılın en düşük seviyesinde!

Konut Fiyat Endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 0.52, yıllık bazda ise yüzde 17.5 yükseldi. Konut Fiyat Endeksi'nde aylık artış Ağustos 2011'den, yıllık da geçen yılın ocak ayından bu yana görülen en düşük seviye olarak kayda geçti.



Konut Fiyat Endeksi'nde aylık artış Ağustos 2011'den, yıllık da geçen yılın ocak ayından bu yana görülen en düşük seviye olarak kayda geçti. 


Konut Fiyat Endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 0.52, yıllık bazda ise yüzde 17.5 yükseldi. Konut fiyatlarının artışında geçen yılın mayıs ayından sonra başlayan düşüş eğilimi ocakta hızlanarak sürdü. Aylık artışın son 4.5 yılın en düşük seviyesi olması dikkat çekti. 


İstanbul'da konut fiyatları yüzde 23 zamlandı!


Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 0.52 yükselerek 202.32 seviyesine çıktı. Endeks, yıllık bazda ise yüzde 17.5 arttı. Aylık artış Ağustos 20ll'den, yıllık da geçen yılın ocak ayından bu yana görülen en düşük seviye olarak kayda geçti. Reel artış yüzde 7.2 düzeyinde gerçekleşti. Mayıs ayında konut fiyatlarındaki yıllık yükseliş yüzde 19'u aşmıştı. 


Yeni konut fiyatları Ocak'ta sert geriledi


Konut piyasasının kalbi sayılan İstanbul'da fiyatlar ocak ayında yıllık bazda yüzde 23.4 arttı. İstanbul'da, son 1.5 yılın en düşük artışı görülse de bu oran genel fiyat yükselişinin üzerinde kalmayı sürdürdü. Yıllık fiyat artışı  Ankara  ve İzmir'de sırasıyla yüzde 12.8 ve 16.7 oldu. Aylık olarak değerlendirildiğinde ise İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 0.5. yüzde 0.4 ve yüzde 0.8 oranlarında artış görüldü. 

Yeni konut fiyatları endeksinin hesaplanmaya başlandığı 2010 yılından bu yana en sert düşüş yaşandı. İnşaat sektörünü yakından ilgilendiren yeni konut fiyat endeksi aylık yüzde 0.7 geriledi. Yıllık bazda ise yüzde 15.2, reel olarak yüzde 5.1 arttı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de aylık yeni konut fiyat artışı yüzde 0.5, yüzde 0.3 ve yüzde 0.7 olarak sıralandı. 


Merkez Bankası'ndan 'Hedonik Fiyat Endeksi' 


Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi sadece ekspertiz raporlarından derlendiği için eleştirilere maruz kalıyordu. Krediye konu ekspertiz raporları konut stokunun belirli ve yeni kısmını kapsadığı için fiyatlardaki toplam artıştan fazla görünüyordu. Diğer yandan Merkez Bankası araştırmacıları da Türkiye genelinde konut fiyatlarında meydana gelen nominal artışın yaklaşık dörtte birinin, reel artışların ise yaklaşık yarısının kalite artışlarından kaynaklandığını ortaya koymuştu. Bu kapsamda fiyatlardaki kalite etkisini arındıran "Hedonik Konut Fiyat Endeksi" oluşturuldu. İlk kez ocak ayı için açıklanan endeks, bu dönemde aylık yüzde 0.4, yıllık yüzde 13.6,reel olarak ise yüzde 3.7 arttı. Kalite artışından kaynaklanan yıllık artış yüzde 3.5 oldu.


Dünya


Geri Dön