29 / 03 / 2024

Konut kredi faiz oranları ortalaması yüzde 1.40’e geriledi!

Konut kredi faiz oranları ortalaması yüzde 1.40’e geriledi!

Bankaların yaklaşık dört aydır kesintisiz devam eden faiz indirimlerinin ardından tabela konut kredisi faiz oranlarının ortalaması yüzde 1.40’a kadar geriledi...



Bankaların aylık tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması geçen senenin aynı ayında ortalama yüzde 2.5 seviyesinde yer alırken 2019 Kasım ayında 110 baz puan gerileyerek yüzde 1.40’a düştü. 

Siyasi ve jeopolitik gerginliklerle rekor seviyelere yükselen dolar kuru karşısında geçen yıl hızla yükselen konut kredisi faiz oranlarında 2019’un ikinci yarısı sonrasında hızla düşüş yaşandı. Merkez Bankası’nın 2018 Eylül ayından 2019 Temmuz ayına kadar uyguladığı yüzde 24 para politikası faiz oranlarını son üç toplantıda 1.000 puan indirerek yüzde 14’e çekmesi ile kredi faiz oranları sert düşüş gösterdi. 

Merkez Bankası’nın indirimlere başladığı Temmuz ayında yüzde 2.05 seviyesinde yer alan tabela konut kredisi faiz oranları güncel olarak son dört ayda 65 baz puan geriledi. Kredi maliyetleri azalan ve rekabete hız veren bankaların konut kredisi faiz oranları hızla düşmeye devam ediyor. 

Konutta Ertelenen Talep Açığa Çıktı

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre; kredi faizlerinin düşmesi ile konut talebinde ertelenen talepte açığa çıktı. İlk olarak sert düşüşün yaşanılarak konut kredisi faizlerinin psikolojik seviye olan yüzde 1’in altına indiği Ağustos ayında kredili konut satışlarının payı bir önceki aya oranla 2,5 kat artarak toplam satışlar içinde yüzde 30’a ulaştı. Söz konusu oran Eylül ve Ekim ayında artarak yüzde 35’in üzerinde yer aldı. 

Konut Fiyatları Artıyor 

Faiz oranlarının düşüp talebin artması ile geçtiğimiz aylarda dip seviyelerde yer alan konut fiyatları artmaya başladı. İkinci el konutta yoğun talebin görülmesi ile artan fiyatlar henüz ciddi fiyat artışının yaşanmadığı sıfır konutlara da gelecek. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yapı izin istatistikleri verilerine göre 2019’un Ocak-Eylül döneminde yeni bina izinleri bir önceki yıla göre yüzde 57,1 geriledi. Geçtiğimiz seneden itibaren inşaat malzemelerindeki maliyet artışlarının da hesaba katılması halinde konut fiyatlarının artmaya devam edeceğini net olarak gözleniyor. 

Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum 

Tabela konut kredisi faizleri güncel olarak en yüksek yüzde 2.58, en düşük ise yüzde 0.98 olarak uygulanıyor. Kampanyalı en düşük kredi faiz oranı yüzde 0.95 olurken yedi bankanın kampanyalı faiz oranları yüzde 1’in altında yer alıyor.

Konut Kredisi Hesaplama 

Bankalardan 10 yıl vade için 240.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin en düşük aylık taksitleri 3.400 TL oluyor. Kredinin masraflar dahil toplam geri ödemesi ise 409.000 TL’ ye denk geliyor. 

Konut kredileri hakkında merak edilenler!

Dokuz bankadan konut kredi faiz indirimi!


Geri Dön