25 / 04 / 2024

Konut kredisinde oranlar yüzde 1’in altına düştü mü?

Konut kredisinde oranlar yüzde 1’in altına düştü mü?

Yılın son işlem gününde bankaların konut kredisi faiz oranları ne kadar oldu. Konut kredisi faizleri yüzde 0.79’a düştü mü? En uygun konut kredisi oranı ne kadar?




Bankaların konut kredisi faizleri yılın ikinci yarısından sonra hızla düşmeye başladı. Merkez Bankası’nın Temmuz ayında başladığı para politikası faiz indirimleri ile düşüşüne hız katan konut kredisi faizleri yıl içinde toplamda 101 puan geriledi. 

Bankaların konut için uyguladıkları kredi faiz oranı ortalaması 2019 başında yüzde 2.32 seviyesinde yer alırken yılın son günü itibariyle yüzde 1.31’e geriledi. 2019 yılında en uygun kampanyalı konut kredisi faizi de yüzde 0.95 seviyesine indi. 

Kredi faizlerinde yaşanan düşüş konutta biriken talebi açığa çıkardı. Özellikle Ağustos ayı sonrasında psikolojik seviye olan yüzde 1’in altına inen faiz oranları sonrasında konutta beklemede olan talep açığa çıktı. 

Özel bankalarında konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına çektiği Kasım ayında yılın en yüksek konut satış verisine erişildi. 2019 yılı Kasım ayında konut satışlarına baktığımızda 138 bin 372 adet konutun satılmış olduğunu görüyoruz. 2018 yılının Kasım ayında gerçekleşen 89.626 dolayındaki satışa kıyasla yaklaşık yüzde 54,4 oranında artış yaşandı. Söz konusu dönemde  kredili konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 725 oranında artarak 43 bin 911 adede yükseldi. Kasım ayında, toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 31,7 olarak gerçekleşti.

KrediPazari.com’un Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) derlediği verilere göre yılın ilk 11 ayında yurt genelinde toplam 436 bin 202 sıfır konut satışı gerçekleşti. Sıfır konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı ise yüzde 38 oldu. İlk 11 ayda ikinci el konut satışları ise 710 bin 453 oldu. İkinci el konutların toplam satışlar içindeki payı ise yüzde 61 seviyesinde gerçekleşti. 

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ile tüketicinin tercihi yoğun olarak ikinci elden yana oldu. 2019 içinde neredeyse üç konut satışından ikisi ikinci el olarak gerçekleşti. Son yıllarda biriken sıfır konut stokunun erime hızının düşük olması sebebi ile yeni yılda kamu bankaları üzerinden teşvik edici bir hamle daha geldi. 

Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank 1 Ocak itibariyle sadece sıfır konut alımlarında geçerli olarak faiz oranlarını yüzde 0.79’a düşürecek. Kamu bankalarının ikinci el için ise konut kredisi faiz oranları yüzde 0.99 seviyesinde kalacak. 

Kamu bankalarının yeni yıl kampanyası gayrimenkul sektörü temsilcileri tarafından oldukça olumlu karşılandı. Sektör uzmanları sıfır konuta talebin az olması nedeni ile düşük olan fiyatların faiz indiriminden sonra yükseleceği uyarısında bulunarak hızlı olunması çağrısında bulundu. 

Kamu bankalarının sıfır konut için sunduğu yüzde 0.79 faiz oranı ile 300.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık ödemeleri yaklaşık 4.300 TL oluyor. Vade sonunda toplam faiz ve anapara ödemesi ise 514.000 TL’ ye karşılık geliyor. 

Konut kredi faizleri 0,79'a düştü!


Geri Dön