27 / 04 / 2024

Konut kredisinin içine emlakçı faizi de girdi!

Konut kredisinin içine emlakçı faizi de girdi!

Bankalar, müşteri getirsin diye konut kredisi kullananlardan aldığı dosya masrafını emlakçılarla paylaşıyor. Gelir azalınca komisyonlar da 10 yıllık vadede 7 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Hangi banka? Ne kadar komisyon alıyor?





İndirimli kredinin masrafı 2 kat fazla Bankalar, kendilerine konut alan müşteri getiren emlakçılara komisyon vermeye başladı. Böylece konut satışından komisyon alan emlakçılar kazançlarına bir de kredi komisyonunu ekledi. İşin ilginç tarafı banka bu komisyonu müşterilerden aldığı ve kredi alan kişi hakkında araştırma yaptıkları veya operasyon masrafı yaptıkları gerekçesiyle aldıkları 'dosya masrafı' olarak adlandırılan paradan vermeleri. Öyle ki bankalar artık dosya masrafının bir kısmını müşteri getiren emlakçıya verme yarışına girmiş durumda. Bir bankacı "Bazı bankalar kredi kulanan müşterileri onlara yönlendiren emlakçılara hem indirimli faiz uyguluyor, hem de bu kredi nedeniyle aldığı dosya masrafının yüzde 60-70'ini komisyon olarak emlakçıya ödüyor" diye konuştu.


AZ KREDİ ZİRAAT'TE AVANTAJLI


Komisyon geliri azalan bankalar bu faturayı da vatandaşa kesiyor. Bankaların kredi kullananlardan aldığı komisyonlar her geçen gün başka adlar altında artıyor. Bankalar genellikle kredi miktarının yüzde 2'si oranında komisyon talep ediyor. Yani 100 bin YTL kredi kulanan vatandaş 2 bin YTL komisyon ödüyor. Bir çok bankada ise bu orana ek olarak sabit bin YTL'de alınıyor. Vade uzadıkça alınan komisyon miktarı da artıyor. SABAH'ın banka şubelerinden topladığı veriler, komisyon yüzdesinin yüzde 4.5 ile Anadolubank'ta en yükseğe çıktığını gösteriyor. Bu bankadan 100 bin YTL kredi alan vatandaşlar 4 bin 5 YTL kredi vermek zorunda. Bankalar kerdi miktarının tutarının yanı sıra küçük miktarlı kredi kulananlara karşı da 500 veya bin YTL'lik alt sınırlar koyuyor. Diğer bankalarda minimum ödenmesi gereken dosya ücreti 500 YTL'yken Ziraat Bankası'nda bu miktar 250 YTL. Yani az miktarda kredi ihtiyacı olanlar için Ziraat en az dosya masrafı ödenecek banka olarak dikkati çekiyor. Bankalar vadenin yanı sıra kredi miktarına göre de komisyon oranlarında değişiklik yapıyor. Kredi miktarı arttıkça alınan komisyon oranı da artıyor.


İndirimli kredinin masrafı 2 kat fazla


İndirimli kredinin masrafı 2 kat fazla BÖYLECE bankalar, ilan edilen faizin yanı sıra dosya ücreti, hizmet komisyonu, ipotek ücreti de eklenince 4 ayrı faiz almış oluyorlar. Tabloda da görüldüğü gibi eklenen masraflarla birlikte en düşük yüzde 1.25 olarak görülen kredi faizi yüzde 1.32'ye çıkıyor. En yüksek yüzde 1.44 olarak görülen kredi tutarı da yüzde 1.49'a fırlıyor. Faizi yüzde 1.25 olarak görülen bankadan alınan kredi ile yüzde 1.30 olarak görülen bankadan alınan kredinin aslında vatandaşa aynı tutarda bir faize mal olduğu da ortaya çıkıyor. Buna her bankanın aldığı ekspertiz ücreti ve hayat sigortası da eklenince kredi alacak olan vatandaş, alınan paranın faizi dışında 6 ayrı nedenden dolayı da eksra para ödemiş oluyor. Bazı bankalar ise daha düşük faizli indirimli konut kredisi adı altında ürünler çıkardı. Bu kredilerde ise alınan masraf ve komisyonlar yukarıda verilen masrafların iki katına kadar çıkıyor. Faiz düştükçe masraf artıyor. Masraflar da krediye eklendiği için kredi alan vatandaş aslında aynı tutarda bir faizle karşı karşıya kalıyor. Peşin olarak alınan tutar da krediye eklenip aynı faiz oranı ile kredilerdirildiği için 2 bin YTL olarak istenen kredi masrafı faiziyle birlikte vatandaşa 4-5 bin YTL'ye mal oluyor.


 


Akbank


100 bin YTL'ye kadar yüzde 1.5+ bin YTL 100 bin YTL üzeri yüzde 2+bin YTL Faize mahsuben komisyon da alınıyor


HSCB


Tüm kredi miktarları için yüzde 2 minimum 500 YTL


Vakıfbank


Tüm kredi miktarı için yüzde 2 minimum 800 YTL


Anadolubank


36 aya kadar yüzde 4.5 36-60 ay yüzde 3.5 60-120 yüzde 2.95


TEB


Binde 3.5 dosya ücreti minimum 500 maksimum bin YTL ayrıca yüzde 1 hizmet komisyonu alıyor


İş Bankası


Tüm miktarlarda binde 7 minimum 600 YTL


Garanti Bank


50 bin YTL'ye kadar 500 50 bin YTL üzeri bin YTL 60 ay vadeye kadar binde 5 60 ay üzeri yüzde 1


Yapı Kredi


60 ay vadeye kadar binde 60-120 ay yüzde 1 120-240 yüzde 2 minimum 1 bin YTL


Finansbank


Yüzde 1 minimum 600 YTL ayrıca hizmet bedeli olarak yüzde 2.5 toplam yüzde 3.5 200 YTL de ipotek ücreti alıyor


Ziraat Bankası


Tüm kredi miktarı için yüzde 2 minimum 250 YTL


Denizbank


Tüm kredi miktarları için yüzde 2.5


Abank


50 bin YTL'ye kadar bin YTL 50 bin YTL üzeri yüzde 2 Avantajlı konut paketinde komisyon yüzde 1, en az 500 YTL


Geri Dön