26 / 04 / 2024

Konut satış rakamları krizden çıkışa işaret ediyor!

Konut satış rakamları krizden çıkışa işaret ediyor!

ING Bank Grup Müdürü Ahmet Haşim şžirin, 2010 yılı ilk çeyrek ve ikinci çeyrek konut satış rakamlarının krizden çıkış ve olumlu beklentilere işaret ettiğini söyledi



ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim şžirin, TUİK'in verilerine göre 2010'un ilk yarısında 176 bin 127 adet konutun el değiştirdiğini belirterek, '2010 ilk çeyrekte 80 bin 857 ve ikinci çeyrekte 90 bin 270 olan satış rakamları karşılaştırıldığında krizden çıkış ve olumlu etkilerin yüzde 5.14 lük artış ile rakamlara yansıdığını görüyoruz' dedi. şžirin, 2010 ikinci çeyrek verilerine göre, GSYH'daki yüzde10.3'lük reel büyümeye yüzde 1.15 ile en büyük katkıyı yapan sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu hatırlattı. Türkiye genelinde ocak-haziran döneminde geçen yıl 303 bin 604 konut satılırken, bu sayının bu yıl 176 bin 127 bine gerilediğine değinen şžirin, 'Yılın ilk altı ayındaki konut satış miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.98 azaldı. Ancak bu azalış ile ilgili, 2009 Ağustos'a kadar geçerli olan sürede tapu alım satım harçlarının binde 15 yerine binde 5 olarak uygulanmasının geçmişten gelen alım satım işlemlerinin (veraset vb... işlemler) bu dönemde gerçekleştiği unutulmamalıdır' dedi.

'Mevcut faiz oranları son derece cazip'
Sektörde yaşanan yoğun rekabet nedeni ile mevcut faiz hadlerinin son derece cazip seviyelerde olduğunu kaydeden şžirin, 'şžu aşamada faiz oranlarında genel bir artış trendi olduğunu söylemek için biraz erken, ülke ekonomimizdeki gelişmeleri izlememizde fayda var. 2011 yılı ikinci çeyrek dahilinde faiz oranlarında yatay seyir izlenmesi muhtemeldir' değerlendirmesini yaptı. ING Bank'ın bugüne kadar 100 bin kişiyi ev sahibi yaptığını belirten şžirin, yılbaşından itibaren yaklaşık 800 milyon TL kredi kullandırdıklarını 2010 sonu itibarı ile ortalama 20 bin kişiyi ev sahibi yapmayı planladıklarını anlattı.

ING Mortgage Barometre nabız tutuyor
Her ay gerçekleştirdikleri ING Mortgage Barometre ve araştırma şirketleriyle birlikte yürütülen çalışmalarla emlak piyasasının ve tüketicilerin nabzını tuttuklarına değinen şžirin, 'ING'nin 'Mortgage Barometre' araştırması, ev sahibi olmak isteyenlerin en büyük ihtiyacının düşük taksit ödeyerek konut kredisi kullanmak olduğunu ortaya koyuyor. 'ING Mortgage Barometre' araştırmasına katılan tüketicilerin, satın almayı arzu ettikleri konutların fiyatı 95-100 bin TL ve bu evi alırken tercih ettikleri ortalama aylık konut kredisi taksidi 866 ila 970 TL arasında değişiyor. Bu ihtiyaç ve beklentiden yola çıkan ING mortgage uzmanları, tüketicilerin 5 yıllık vadede, düşük aylık taksitler ödeyerek ev sahibi olmalarını sağlayacak 'ING Her Keseye Mortgage' ürününü geliştirdi' diye konuştu. 'şžirin, ING Her Keseye Mortgage ile müşterilerine 10 yıl vadeli eşit taksitli bir kredinin taksit tutarlarının da çok çok altında taksit ödeyerek, 5 yıl vadeli bir kredi ile ev sahibi olabilme fırsatı sunduklarını vurguladı. şžirin, 'Bu ürüne özel ödeme planının son taksidinde toplu bir ödeme yer almakta olup, müşterilerimiz isterlerse her yıl kredinin yüzde 20'sine kadar olan tutarı, yüzde 2 erken kapama ücreti olmaksızın ara ödeme yaparak, son taksitteki toplu tutarı düşürebiliyorlar. Hiç ara ödeme yapmayan müşterilerimize de talep etmeleri halinde, son taksitteki toplu tutarı masrafsız olarak, o dönemdeki güncel faiz oranları ile yeniden kredilendirme imkanı sunuyoruz' dedi. Ürünü bir örnekle açıklayan şžirin, '75 bin TL kredi alındığında aylık 727 TL ödeyerek ev sahibi olunabiliyor. 20 bin TL ara ödeme herhangi bir erken kapama ücreti alınmıyor' dedi.

'Düşük faiz kredi pazarını büyüttü'

Denizbank Konut ve Taşıt Finansman Bölüm Müdürü Hasan Varol, kredilerin ilk 9 ayda yüzde 23 büyümesinde düşük faizin etkili olduğunu söyledi

İnşaat sektörünün 2010 yılında en hızlı büyüyen sektörler arasında yer aldığını söyleyen DenizBank Konut ve Taşıt Finansman Bölüm Müdürü Hakan Varol, yılın ilk 9 ayında konut kredileri yüzde 23 civarında genişleyerek 55 milyar TL rakamlarına ulaştığını kaydetti. Bu büyümede düşük faiz oranlarının önemli etkisi olduğuna dikkat çeken Varol, 'Yılın ilk 6 aylık döneminde 204 bin tüketici yaklaşık 14 milyar TL tutarlı mortgage kredisi kullanıldı. 3. çeyrekte de mortgage kredilerinde talep artışı net olarak gözlemleniyor. Büyümenin son çeyrektede bu şekilde devam etmesi durumunda sektör yılı yüzde 30 civarında bir büyüme rakamı ile kapatacak' diye konuştu. Varol, yılın ilk iki çeyreğinde mortgage kredilerinde 2009 yılının ilk 2. çeyreğine göre yüzde 118'lik bir artış yaşadıklarını kaydetti. Bugüne kadar yaklaşık 40 bin kişiyi konut sahibi yaptıklarını söyleyen Varol, bu rakamın 10 bini sadece 2010 yılında kullanıldığını vurguladı. Varol, 'Faizlerin oldukça cazip seviyelere gelmesi ve mortgage kanununun tüketicilere sağlamış olduğu avantajlarla 72 ay olan vadeler 96 aya kadar yükseldi' dedi.

180 aya kadar vade imkanı
Varol, önümüzdeki dönemde vadelerin bir miktar daha yükselmesi şaşırtıcı olmayacağını söyleyerek §DenizBank olarak 180 aya kadar uzanan vadelerimiz ile kira öder gibi taksit ödeme avantajı sunarak müşterilerimizin daha kolay ev sahibi olabilmeleri için çalışıyoruz' diye konuştu. Sorunlu krediler diğer kredi türlerine göre hem çok düşük seviyelerde hem de kriz önceki seviyeler olan yüzde 1 seviyelerine doğru hızla ilerlediğine de değinen Varol, sektördeki sorunlu kredi oranı şu anda yüzde 1,7 seviyesinde olduğunu kaydetti. Varol sabit faizli mortgage, artan taksitli mortgage, yatırımcıya mortgage, projelere mortgage, yabancılara mortgage gibi ürünlerle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Hasan Varol'dan kredi alırken dikkat edilmesi gerekenler listesi
 Sadece faiz oranlarına göre karar verilmemeli.
 Faiz dışında oluşan masraflar net olarak öğrenilmeli.
 Masrafların maliyetleri de göz önünde bulundurulmalı.
 Alternatif ödeme tablolarını inceleyerek en uygun ödeme alternatifini belirlenmeli.
 Kredi taksitinin aile gelirinin % 40'ını geçmemesine özen göstermeli.
 Projelerden konut alınacaksa doğru lokasyonda, doğru fiyatta olabilecek projeleri tercih edilmeli.
 Projeyi yapan firmaların daha önce yaptıkları projeleri mutlaka incelemeli.

60 AY VADEDE
Faiz oranı: Yüzde 0.85 (1,000 TL dosya masrafı ile )
Taksit miktarı: 100 bin TL için aylık 2 bin 135 TL

120 AY VADE
Faiz oranı: Yüzde 0.90 (1,000 TL dosya masrafı ile)
Taksit miktarı: 100 bin TL kredi için aylık 1,366 TL.


'Maliyetler düştü, kredi oranı arttı'

Kredi maliyetlerinin düşmesiyle kredi kullanma oranlarının arttığını söyleyen Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, taksit tutarlarının da geçen seneye göre düştüğünü belirtti

Markalaşan çok sayıdaki konut projesiyle Türkiye'nin nitelikli konut yapımında belli bir uzmanlık düzeyine ulaştığını söyleyen Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, bunun tüketiciye olumlu yansıdığını belirtti. Erdem, rekabetin de etkisi ile düşen faiz oranlarının 2010 yılında aylık bazda yüzde 0,8, yıllık bazda ise yüzde 10 seviyelerinin altına indiğini hatırlatarak bu durum konut kredisinin tüketici üzerindeki maliyetini azaltarak, ödenen taksit tutarının önceki yıla göre büyük ölçüde düşmesine neden olduğunu açıkladı. Buna göre geçen sene 84 ay vadede 100 bin TL kredi için aylık 2 bin 150 TL civarı taksit ödenirken, şimdi bu rakam 1650 TL seviyelerine geriledi. Erdem, düşen faiz oranları, konut kredisi başvuruları ve krediyle satın alınan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre büyük artış gösterdiğini de dile getirerek 'Konut kredisi pazarı büyüme rakamları bu artışı destekliyor. Tüketici de bilinçlendikçe kredi kullanma eğilimleri artıyor' dedi. Faizlerdeki düşüşlerin taksit tutarlarına da yansıması, kredi kullanmak için geliri yeterli olan tüketicilerin sayısını arttırdığına değinen Erdem, 'Tüm bunların yanında kredilerin geçmiş dönemlere oranla erişilebilir hale gelmesi de tüketicilerin ev almak için harekete geçmesini sağladı. İlk defa ev sahibi olmak isteyenlerin yanı sıra alternatif yatırım aracı olarak konut kredisi ile ev alımına yönelen yatırımcıların sayısının arttığını gözlemliyoruz' diye konuştu. 2010 Eylül ayı itibarıyla yaklaşık 30 bin kişiye toplamda 2.5 milyar TL tutarında konut kredisi kullandırdıklarını söyleyen Erdem, '2010 sonunda bu rakamı 40 bin kişi ve 3,5 milyar TL'ye çıkarmış olmayı hedefliyoruz. 2011 yılında da konut kredisi alanında birçok projeyi hayata geçirmeye devam edeceğiz' dedi.

'7-10 yıllık vade öneriyoruz'
Yapı Kredi olarak ilk dokuz ayda sırası ile yüzde 13 ve yüzde 29 oranında, toplam kredi pazarından daha hızlı büyüyerek 5 milyar TL portföy hacmine ulaştık' dedi. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte konut kredisi kullanma maliyetleri önemli ölçüde azaldığına da değinen Erdem, 'Özellikle bu seviyedeki faiz oranları tüketicilerin daha uzun vadelerde kredi kullanmalarına olanak sağlıyor. Önerebileceğimiz vade aralığı 7-10 yıl diyebiliriz. Faiz oranı yanında dosya masrafı, varsa ek komisyon ya da hizmet bedeli, sigortalar ve ekspertiz ücretinin maliyetleri de öğrenilip bu masraflar toplam maliyet oranına bakarak değerlendirme yapmalarını öneriyoruz' dedi.

Ekonomik istikrar,konut kredilerini yıl sonunda 75 milyar TL'ye çıkarır

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, siyasi ve ekonomik istikrarın konut kredilerini hareketlendirdiğini kaydetti

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, 2010 sonu itibariyle konut kredisi kullanımlarının 75 milyar TL üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi. Siyasi ve ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyretmesiyle konut kredilerinde de hareketlenme başladığına değinen Ünal, özellikle büyük firmaların konut proje lansmanlarının konut sektörüne canlılık getirdiğini vurguladı. Mortgage kredi pazarındaki paylarının yüzde 2 seviyesinde olduğuna da değinen Ünal, bugüne kadar 20 binin üzerinde müşteriye mortgage kullandırdıklarını açıkladı.

'Artış beklemiyoruz'
Dünya finansal piyasalarında düşük faiz eğiliminin devam ettiğini söyleyen Ünal, 'Bu trende paralel olarak ülkemizde de faiz oranları konusunda düşüş eğilimi sürmekte. Faiz oranları ile ilgili şu an önemli bir dönemece girilmiş durumda ve bu dönem sonrasında yapılacak faiz artış ve indirimlerinin önemli etkileri olacağını düşünmekteyiz. Reel ekonomide yaşanan değişmelerin Merkez Bankası kararlarında etkili olması söz konusu, ancak ileriki dönemlerde büyük artışların yaşanmasını beklemiyoruz' dedi. Ünal, hızla değişen piyasa koşulları müşterilerin konut kredi ihtiyaçlarında önemli farklılıklar oluşturduğuna dikkat çekerek 'Bu süreçte müşterilerimizin kendi koşullarına ve ihtiyaçlarına uygun kredi ürünlerinin sağlanması gereksinimi ortaya çıkmıştır' dedi.

Yeni ürünler geliyor
Ünal,'sabit', 'ara', 'artan', 'özel ödemeli', 'ev beraber', 'avantajlı' ve 'çifte kazançlı mortgage' ürünleri bulunduğunu söyleyerek yatırım amacıyla ev sahibi olmak isteyenler ya da tek başına ev alma imkanı olmayan müşterilerin 'ev beraber mortgage' ürününü tercih ederlerken, bazı müşterilerin 'ara ödemeli' veya 'özel ödemeli mortgage' ürünlerinden faydalandıklarını açıkladı. Ünal, Masrafsız Mortgage, Yeni Evinize Mortgage, İndirimli Mortgage gibi ürünler hazırladıklarını kaydetti.
Sabah Emlak


Geri Dön