25 / 04 / 2024

Konut ve arsa alanlar her zaman kazanıyor!

Konut ve arsa alanlar her zaman kazanıyor!

Konut Market ve Konut Shop Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yener, konut sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve ihtiyaca göre doğru proje yapmanın önemli olduğunu dile getirdi.



Konut Market ve Konut Shop Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yener, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğuydu. Aydın Denge'den Ayhan Boğataran'ın haberine göre; Yener, konut sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve ihtiyaca göre doğru proje yapmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Konut ve arsa alanlar her zaman kazanıyor!

“EN İYİ PROJEYİ DEĞİL, DOĞRU PROJEYİ YAPMAK ÖNEMLİ”

Emlakçılığın farklı bir kulvar olduğuna vurgu yapan Yener, “Emlakçılık farklı bir kulvar. Biz inşaat sektörünün olmazsa olmaz insanlarındanız. İnşaatçılar firmalar büyük yatırımlar yani milyon dolarlık yatırımlar yapıyorlar, sonuçta o projeyi o satış elemanları pazarlamayla teslim ediyorlar. O elemanlar imkânları doğrultusunda satmaya çalışıyor satabiliyorsa satıyor, satamazsa da işinden oluyor. Sistem böyle yürüyor, ama biz bunların hepsine proje hazırlamalıyız, iyi geliştirmeliyiz, donanımlı tecrübeli ve bilgili insanlarla çalışmaları gerekiyor inşaat firmalarının. İnşaat firmaları yola çıkarken mutlaka ama mutlaka kime ne satacaksa kimle yol alacaksa onunla oturup önce bölgeye karar vermeli, bölgeye karar verdikten sonra nasıl satılması gerektiğine karar vermeli, daha sonra da fiyatları belirlenmeli, dolayısıyla kademe kademe ilerlemeli. En iyi projeyi değil doğru projeyi yapmak önemli. Doğru yerde doğru olan bir proje satar” açıklamasında bulundu. 

Konut ve arsa alanlar her zaman kazanıyor!

“KRİZ ZAMANI KONUT VE ARSA ALAN HER ZAMAN KAZANMIŞTIR”

Sektörün durumuna ilişkin de değerlendirmelerde buunan Yener, “Şu anda sektörün durumu iyi değil ama beş ay önce herkes ev almak için sıradaydı. Bu dönemsel bir şey olabilir. Özellikle ekonomiden dolayı inşaat sektörü pandemiden dolayı etkilenen ilk sektör oluyor maalesef. Bu inişli çıkışlı bir durum, çünkü ben çok kriz gördüm. Çoğu zaman edindiğim tecrübelerle kriz zamanı konut ve arsa alan her zaman kazanmıştır. Şu anda da faizler yüksek diye almıyor insanlar. Faiz yüksekte olsa insanlar konut alsa o zaman faizler düştüğü zaman ev fiyatları zaten yükselecek. Gider bir bankaya faizinizi düzeltirsiniz o zamanda doğru bir iş yapmış olursunuz. Aydın’da Ağustos 2020’de konut satışlarında yüzde 52,5 oranında bir satış gerçekleşmiş. Tabi bu yılsonunda faizlerin etkisiyle düşmüş. Birinci el konutlara az, ikinci el konutlara biraz daha fazla talep var. Birinci el fiyatları gidişat maliyetinden dolayı oldukça yükseğe geliyor. Arsa maliyeti de var, maalesef arsa sahipleri kat karşılığı ya da satış olsun çok acımasız davranıyorlar. Tabi öyle olunca da maliyetler çok yüksek oluyor” diye konuştu.

Konut ve arsa alanlar her zaman kazanıyor!

“İKİNCİ EL EV FİYATLARI BU SÜREÇTE DAHA UYGUN”

Sektörün durmayacağının altını çizen Yener, “Sektör durmaz, belli bir dönemde durgunluk olabilir ama her zaman devam etmek zorunda. İnsanların ana temel ihtiyaçları vardır, bunlar beslenme ve barınmadır. Barınmada çok önemli o yüzden barınmada herkesin çapına göre bir ihtiyacı var. O yüzden barınma şart, nüfusumuz artıyor öyle olunca da mecburen ev gerekecek. Şu anda bir durgunluk dönemi yaşanıyor, o yüzden ikinci eller biraz daha ucuz. Birinci ellere baktığımız zaman inşaat ve arsa maliyetinden dolayı biraz daha pahalıya geliyor, bundan dolayı da satışı biraz zor ama ikinci ellerde fiyatlar biraz daha uygun. O yüzden bir durgunluk olabilir, özel sıfır inşaat firmaları için söylüyorum önemli olan ayakta kalabilmek. Hepsinin kredisi var, borçları var, personel giderleri var. Dolayısıyla da firmalar bir şeyler satmak istiyor, zararına da satsalar kurtarmayacak onları. Bundan dolayı sıfır özel inşaat firmaları zor bir dönem geçiriyor, önemli olan da dayanabilmek” şeklinde konuştu.

Konut ve arsa alanlar her zaman kazanıyor!

“İHTİYACA GÖRE DOĞRU PROJE YAPMAK LAZIM”

Yener, “Şu anki gençlerden bizden daha ileriyi görebiliyor, planlayabiliyor. Belki biz o yaşlarda böyle miydik bilmiyorum yani. O yüzden onlar geleceği o kadar güzel planlıyorlar. Bence gençlerin öngörüsü bizden daha da iyi olacak, daha planlı olacak. Dolayısıyla doğru yere doğru planlar yapacaklar. Birde yatırım şekli sürekli değişiyor. Pandemi çıktı karşımıza yatırım şekli değişti, herkes bir anda toprağa yöneldi ve toprağın önemini anladı. Herkes bu süreçte bir artı bir evlerde oturuyordu sürekli evde oturulunca büyük evlerin kıymeti anlaşıldı. Bir anda beklentiler ve hedefler değişebiliyor. Kimle iş yapacaksa inşaat firmaları hiçbir zaman karamsar olmamalı önü açık doğru yerde doğru proje yapmaları çok önemli. Doğru arsa alırsanız, doğru pazarlama ve satış rakamları belirlerseniz, hedef kitleye taahhütlerinizi yerine getirirseniz ve mantıklı proje yaparsanız, satarsınız. Dolayısıyla ihtiyaca göre doğru proje yapmak lazım” açıklamalarında bulundu.

Gayrimenkul almak için doğru zaman mı?

Fiyatlar yüzde 30.5 arttı! En çok o ilçede satıldı!


Geri Dön