19 / 04 / 2024

Konuta çimento zammı geliyor!

Konuta çimento zammı geliyor!

Türkiye'de 49 şirketin üretim yaptığı çimento sektöründe fiyatlardaki yükseliş sürüyor. Rekabet Kurulu'nun 'rekabeti ihlal' gerekçeleri ile açtığı 26 soruşturmada, toplam 88 milyon TL ceza kestiği sektörde, fiyat artışlarını durdurmaya yetmedi.



Türkiye'de 49 şirketin üretim yaptığı çimento sektöründe fiyatlardaki yükseliş sürüyor. Rekabet Kurulu'nun 'aşırı fiyat oynaklıkları' ve 'rekabeti ihlal' gerekçeleri ile bugüne kadar açtığı 26 soruşturmada, toplam 88 milyon TL ceza kestiği sektörde, verilen para cezaları da fiyat artışlarını durdurmaya yetmedi. Fiyatlar son bir yılda yüzde 40 arttı. Son üç aydaki artış ise yüzde 11'i buldu. Çimentonun torbası geçen yıl ortalama 5 liradan 8,5 liraya, son bir yılda 8,5 liradan 10-12,5 liraya, son üç ayda ise 12,5 liradan 14 liraya kadar yükseldi.

EV SAHİBİ OLMAK HAYAL

Çimentoda fiyatların gittikçe artması, inşaat maliyetlerine de yansıtılmaya başlandı. İnşaatta yüzde 35 zam olarak etkisini gösteren bu maliyet, vatandaşların ev sahibi olma hayaline de darbe vuruyor. Yüzde 35 artışı değerlendiren inşaat sektör temsilcileri, 'Bunun anlamı, yeni başlayan konut projeleri yüzde 35 daha yüksek olacak' değerlendirmesinde bulunuyorlar.


KENTSEL DÖNÜŞÜM FIRSATÇILIĞI

İnşaatların ana maddelerinden olan çimentoda son dönemde fiyat artışlarının nedeni incelendiğinde ise üç ana unsur ortaya çıkıyor. Bunlardan biri 17 Aralık sonrası 2.5 liraya yaklaşan dolardaki yükseliş, Merkez Bankası'nın yüksek kuru baskılamak için faizleri yüzde 4.5 düzeyinden, 29 Ocak'da aldığı kararla yüzde 10'a yükseltmesi ve hükümetin kentsel dönüşüm projesi. Yeni Şafak'a bilgi veren kaynaklar, yüksek kur ve faizlerin fiyatlarda etkili olduğunu, ayrıca önümüzdeki 20 yılda 400 milyar lira harcanması beklenen kentsel dönüşüm projesinin fırsata çevrilerek, çimentoda fiyat artışlarında etkili olduğunu belirtiyorlar.


SATIŞA YÜZDE 35 YANSIR

İmpo İmar Planlama Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, çimentoda son bir yılda yüzde 40 artış olduğunu belirterek, 'Ancak daha dikkat çekici olan, mart ayından bu yana 3 aylık süre içinde fiyatın yüzde 11 artmış olması' dedi. Bir yapının özellikle de kaba inşaat maliyetinin yarısının beton çimento ve demirden oluştuğuna vurgu yapan Oflaz, 'Çimento ve diğerlerindeki maliyeti eklediğinizde, son 3 ayda inşaat maliyetlerinde yüzde 35'e yakın artış gözleniyor. Bunun anlamı, 3 ay önce inşaata başlayan bir şirkete göre bugün başlayan şirketin maliyetleri yüzde 35 daha yüksek olacak. Onlar da bu maliyeti fiyata yansıtmak durumundalar' diye konuştu.


Yeni konutta fiyatı artırır

Durak Plus Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Muşlu, fiyat artışının, inşaatı devam eden ya da inşaata yeni başlayacak projelerin maliyetlerine etki ettiğini ve edeceğini vurguladı. Muşlu, 'Firmaların zam oranları proje fiyatına yansıtma derecesine göre değişir' dedi.


Kur artışlarını hissediyoruz

Erkanlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Rıza Erkanlı, geçen yılki kur artışlarından dolayı inşaat maliyetlerinde yüzde 20 artışlar oluştuğunu belirterek, 'Bunu sonuçlarını görüyoruz ve hissediyoruz' dedi. Erkanlı, kentsel dönüşümde 400 milyarlık büyüklüğün konuta etkisini vurguladı.



Yeni Şafak 


Geri Dön