19 / 04 / 2024

Konutların iç ve dış mekanlarını doğal taşlar süslüyor!

Konutların iç ve dış mekanlarını doğal taşlar süslüyor!

Doğaya ve doğala dönüş trendi, evlerde de kendini gösteriyor. Artık yapıların iç ve dış mekanlarını doğal taşlar daha fazla süslüyor



Mermer, traverten, granit gibi doğal sıcaklık ve güzellik katarken, prestijini de artırıyor.

Doğaya ve doğala dönüş trendi, evlerde de kendini gösteriyor. Artık yapılarn iç ve dış mekanlarını doğal taşlar daha fazla süslüyor. Mermer, traverten, granit gibi doğal yapı malzemeleri konutlara sıcaklık ve güzellik katarken, prestijini de artırıyor. Yaşam alanlarında doğayı hissetmek isteyenlerin tercihiyle bu tarz ürünlere talepte yüzde 40'lara varan oranda artış yaşanıyor. Bu, sektörü de geliştirirken, büyüklüğünü 1 milyar dolara taşıyor.

Her şeyin doğalı güzeldir. Doğallık ve doğa, sıcaklık ve güzelliği beraberinde getirir. Konutlardaki iç ve dış mekan süslemelerinde de doğala kayış yaşamyor. Doğal malzemeler göz zevkini artırırken konuta prestij de katıyor. Mermer, traverten, granit gibi doğal yapı malzemeleri yapıların yeni gözdesi. Hepsinin ayn bir havası var. Doğala dönüş ve doğal malzeme kullanım trendiyle de çokça talep görüyor. Oturma odalan, banyolar ve bahçeleri süslüyorlar. Dış mekanlarda ise, masa, sehpa, banko, kaldırım taşı, havuz ve çeşme gibi alanlarda kullanılıyorlar. En çok tercih edileni ise granit. Türkiye, doğal taş açısından zengin olarak görülse de granitin büyük bölümü ithal ediliyor. Doğal taşa Türkiye'de gösterilen talepte yüzde 40'a varan oranda artış olduğu belirtiliyor. Sektörün genel büyüklüğü de 1 milyar doları buluyor.

KONUTTA AYRICALIKLI VE KALİTELİ YAŞAM

Kale Doğaltaş Stratejik İş Birimi Müdürü Sibel Hızlan, doğaltaşın konutlara ayrıcalık ve kaliteli bir yaşam kattığım söylüyor. Hızlan, "Yüzyıllar önce en üstün medeniyetlerin yaşam mekânlarını süsleyen doğal taş mozaikler, şimdi yine en ihtişamlı haliyle mekanlarımızda yer buluyor. Yaşam kalitemizi yükselterek daha konforlu mekânlara sahip olma duygusu yaratıyor" diyor.
Yalnızca evlerde değil yaşam alam olarak kullanılan tüm mekânlarda doğal taşın giderek daha fazla tercih edildiği görülüyor. Doğaya ve doğala dönüş trendi, doğal taşlı banyo, oturma odası, ofis, restaurantlar gibi yaşam mekânlarında daha fazla tercih edilmesinin önünü açıyor.

Hızlan, doğal taşın, ıslak zeminler başta olmak üzere evin her bölümünde kullanılabildiğine dikkat çekiyor. Yaşama alanlarında dekoratif anlamda da kullanılabiliyor. Doğal taş karolan, yer ve duvarda, ayrıca nadide taşlardan oluşan özgün mozaik kombinasyonlanyla dekor olarak yerde ya da duvarda ilgi çekiyor.

SICAK VE GÜZEL

Sibel Hızlan, doğal taşların özellikle son yıllarda doğal malzemeyi tekrar keşfeden mimarlar, mühendisler ve son müşteriler tarafından pek çok noktada kullanıldığını belirtiyor.

Doğal taşların diğer yapı malzemelerine göre fiyatları biraz daha fazla. Ancak fiyatın da pek çok parametresi bulunuyor. Hızları, fiyatları, taşın orijinine, cinsine, ebadına, yüzey yapışma ve görünümüne göre değişkenlik gösterdiğini hatırlatıyor. Hızlan'a göre, Türkiye'nin dünyada çok önemli rezervlere sahip olması da büyük avantaj yaratıyor ve inşaat sektörü bu avantajı iyi şekilde kullanıyor. Doğal malzemelerin en önemli özelliği sıcaklığı ve güzelliği olarak görülüyor. Sibel Hızlan, sonsuz uygulama seçenekleri de bulunduğunu anlatıyor: "Doğal taş, yaşam alanlarına değer katmak isteyenler, doğayı evinde hissetmek isteyenler için tercih edilen ayrıcalıklı bir ürün grubu."
Hürriyet/Hanife BAŞ


Geri Dön