26 / 04 / 2024

Konutta stok krizi var mı?

Konutta stok krizi var mı?

Emlak sektöründe balon krizi derinleşiyor. Son bir yılda yapılan ve oturuma hazır 230 bin konutun satılmadığı ve elde kaldığı ortaya çıktı. Ekonomik sıkıntı yüzünden sektörde stokların artmasından endişe ediliyor.



Tür­ki­ye­’de ko­nut ba­lo­nu her ge­çen gün bü­yü­yor. Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu ve­ri­le­ri­ne gö­re ge­çen yıl 1 mil­yo­nun üze­rin­de ye­ni in­şa­at ruh­sa­tı ve­ril­di.


750 bi­nin üze­rin­de ko­nut için­de otu­rul­ma­ya ha­zır ha­le ge­ti­ril­di. An­cak bun­la­rın 520 bi­ni sa­tı­la­bil­di. 230 bin ko­nut bit­ti­ği hal­de el­de kal­dı.


Rek­lam­lar art­tı


Ko­nut üre­ti­min­de­ki ar­tı­şın sa­tı­şa dö­nüş­me­si için şir­ket­ler, rek­lam ça­lış­ma­la­rı­na ağır­lık ve­ri­yor. Ca­zip öde­me ko­şul­la­rıy­la stok­la­rı erit­me­ye ça­lı­şan fir­ma­lar, Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ali Ba­ba­can ve eko­no­mi kur­may­la­rı­nın üze­rin­de ça­lış­tı­ğı de­ğer ar­tış­la­rın­dan ver­gi al­ma ko­nu­sun­dan te­dir­gin.


500 bin ye­ni ev sa­tı­lı­yor


Ko­nut Ge­liş­ti­ri­ci­le­ri ve Ya­tı­rım­cı­la­rı Der­ne­ği (Ko­nut­der) Baş­ka­nı Ömer Fa­ruk Çe­lik ge­çen yıl 1 mil­yon ko­nut ruh­sa­tı ve­ril­di­ği­ni ha­tır­lat­tı. İkin­ci ve bi­rin­ci el be­ra­ber de­ğer­len­di­ril­di­ğin­de 1 mil­yo­na ya­kın evin sa­tıl­dı­ğı­nı ak­ta­ran Çe­lik, bi­rin­ci el sa­tış­la­rı­nın ise 520 bin ci­va­rın­da kal­dı­ğı­nı kay­det­ti. Çe­lik, “Ko­nut sa­tış­la­rı her yıl 500-550 bin ci­va­rın­da ka­lır­sa stok­la­rın eri­me­si müm­kün de­ğil. El­de ka­lan ko­nut sa­yı­sı 300 bin­le­ri bu­la­bi­li­r” de­di.


Vergi yükü hafifletilmeli


Konut sektörünün büyüme üzerindeki lokomotif özelliğini sürdürmesi için ev sahibi olan vatandaş sayısının arttırılması gerektiğine işaret eden Çelik, “Konut alıcısının üzerindeki yükleri kaldırmak gerekir. Damga vergileri, tapu harçları ve KDV makul seviyeye getirilirse konut fiyatları aşağıya iner ve vatandaşın ev alabilme iştahı artar. Aksi halde sektör stok krizine sürüklenir” uyarısında bulundu.


Ev fiyatları düşmez


Satışa hazır fazladan ev olmasının kiracının lehine olduğunu kaydeden Çelik, “Ancak konut fiyatları düşmüyor ve düşme ihtimali yok. Bu yıl da enflasyon oranında artış yaşandı” diye konuştu.


Satın alma iştahı yok


Bu yı­lın mart ayın­da­ki yüz­de 30’luk ko­nut sa­tış­la­rı­nın baz et­ki­sin­den kay­nak­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Çe­lik, yıl so­nun­da yi­ne sa­tış­la­rın 500-550 bin ci­va­rın­da ka­la­ca­ğı­nı di­le ge­tir­di. Çe­lik, “İn­şa­at sek­tö­rü yüz­de 2’lik bü­yü­me­ler­le yo­lu­na de­vam edi­yor. Ko­nut sek­tö­rün­de üre­tim iş­ta­hı var, sa­tın al­ma iş­ta­hı yo­k” di­ye ko­nuş­tu.


Bugün


Geri Dön