28 / 03 / 2024

Koray Tuncer: Türkiye kendi nükleer santrallerini yapacak!

Koray Tuncer: Türkiye kendi nükleer santrallerini yapacak!

İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'si başladı. Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer, Türkiye'nin bir gün kendi nükleer santrallerini yapacağını belirtti.



Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer, Türkiye'nin bir gün kendi nükleer santrallerini yapacağını belirterek, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının önderliğinde devam eden yerlileşme ve teknoloji transferi konularında, biz dernek olarak buna her zaman destek vermek istiyoruz" dedi.


Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının desteğinde, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi başladı.


Tuncer, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de nükleer enerji kavramının daha yeni oturduğunu söyledi.


Eğitimli insanlarda bile elektriğin nasıl sağlandığına dair bilgi eksikliği olabildiğini anlatan Tuncer, "Sanayimizde, evlerimizde yanan bu elektriğin nereden geldiğini bilmiyoruz. Bunun için herkes bedel ödüyor. Rusya ve İran'la anlaşmalar yapılıyor. Bizim bu zirveyi yapmamızdaki amaç insanları bilinçlendirmek, nükleer enerjiyi anlatmaktır. Türkiye bir gün kendi nükleer santrallerini yapacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının önderliğinde devam eden yerlileşme ve teknoloji transferi konularında, biz dernek olarak buna her zaman destek vermek istiyoruz" diye konuştu. 


Zirvede kayıtlı 800 kişinin olduğunu dile getiren Tuncer, bu sayede dünyanın en büyük enerji firmaları ile yerel firmaların bir araya getirildiğini kaydetti.


Enerji verimliliğinin önemine dikkati çeken Tuncer, "Enerji verimliliği derslere konu olması gereken bir konu" ifadesini kullandı.


 İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Program Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün de enerji ihtiyacının karşılanmasında alınan en makul kararlardan birinin nükleer olduğunu belirterek, bu konuda bilgi birikimi ve tecrübenin de gerektiğini söyledi.


Nükleer enerjide güvenlik unsurunun önemli olduğunu anlatan Ergün, nükleer güvenliğin konuşulmadığı bir zirvenin düşünülemeyeceğini kaydetti.


Ergün, zirvede tedarik zinciri, yerlileştirme ve insan kaynaklarına ilişkin önemli anlaşmaların sağlanmasını umduklarını belirtti.


AA


Geri Dön