29 / 03 / 2024

Kordsa Global Endonezya’da ikinci fabrikasını açtı!

Kordsa Global Endonezya’da ikinci fabrikasını açtı!

Kordsa Global, 100 milyon $ yatırımla Endonezya’da ikinci fabrikasını açtı. Güler Sabancı, “7 yıldır buradayız. Kendimizi burada güvende hissediyoruz. 200 milyon $’dan fazla yatırım yaptık” dedi.



Kordsa Global, 100 milyon dolar yatırımla Endonezya’da ikinci lastik kord bezi ve polyester iplik fabrikasını hizmete açtı. 2007 yılından bu yana Endonezya’da IndoKordsa şirketiyle faaliyet gösteren Kordsa Global, yeni yatırımıyla Asya-Pasifik bölgesinde sektörünün en güçlü oyuncusu haline geldi. Kordsa Global’in Endonezya’daki toplam 100 milyon dolar tutarındaki yeni yatırımı kapsamında 18 kilotonluk lastik kord bezi fabrikası ve 14 kilotonluk üçüncü ve dördüncü nesil polyester HMLS iplik fabrikaları yer alıyor. Java adasının batı sahilinde yer alan Bogor-Citeureup’taki her iki fabrikada toplamda 250’den fazla yeni personel istihdam edilecek. 

 

7 yıldır buradayız

 

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Asya’da büyüyoruz, Asya’ya güç veriyoruz ve müşterilerimize güç katıyoruz. Mevcut ve potansiyel lastik üreticisi müşterilerimizi yakından takip ediyoruz ve üretim artışının güçlü olduğu bölgelerde olmak istiyoruz. Her anlamıyla üreticinin yanında olmamız başarımızın anahtarıdır” dedi.

 

Güler Sabancı, Kordsa Global’in küresel bir şirket olduğunu ve 8 ülkede bulunan 10 üretim tesisiyle 5 kıtaya yayıldığını söyledi. Sabancı Holding’in vizyoner hedeflerinin uluslararası olmaya ve teknolojiyle büyümeye odaklandığını aktaran Sabancı, şunları kaydetti: “Kendimizi burada, Endonezya’da güvende hissediyoruz. Yedi yıldır buradayız. Bugüne kadar 200 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Asya pazarına ve bu bölgenin potansiyeline inanıyoruz. Kordsa Global olarak sektörümüzün lideriyiz. İleri teknolojilere yatırım yapıyoruz. Müşterilerimizi takip ediyoruz, onların olduğu yerde gidiyoruz.” 

 

Rekabetin yeni adresi

 

Endonezya Sanayi Bakanı Saleh Husin, IndoKordsa’nın 1985’ten beri gerçekleştirdiği otomotiv endüstrisi için ileri tekstil ürünleri üretimini ve şimdi de kapasite artırımına yönelik 100 milyon dolarlık iki yeni yatırımını takdirle karşıladıklarını ifade etti. Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ise Kordsa Global’in Endonezya’daki ikinci yatırımının Türkiye dışındaki en büyük kapasiteli yatırım olduğuna dikkati çekti. Pekarun, “Bu bölge hızla her açıdan en rekabetçi bölge haline geliyor. Asya’daki başarı, global rekabetin yeni tanımlaması oldu” dedi.

 

Bazı şeyler paradan önemli

 

Güler Sabancı, inovatif ürün geliştirilmesine büyük önem verdiklerini anlattı. Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: “Beton takviye lifi olan kratos önem verdiğimiz bir ürün. Hammaddesi naylon olduğu için üründe çatlama olmuyor. Diğer alternatif ürünlere göre üstün bir teknoloji esneme kabiliyeti yüksek ve paslanmıyor. İşçilik maliyetlerini de yüzde 30 düşürüyor. Artık 3-5 yıl sonra sadece lastik konuşulmayacak. Bu nedenle yeni ürün inovasyon yolculuğu devam etmeli. Mesele yenisi için heyecan duymak. Ben misal Endonezya’nın para birimini bilmiyorum. Bazı şeyler bundan önemli. Sakıp Amcam gittiği ülkenin para birimini ve değerini öğrenmek için mutlaka havalimanında 100 dolar bozdururdu.”

 

Adına hayat deniyor...

 

Türk gazetecilerle Endonezya’da sohbet eden Güler Sabancı, “İlk başladığım yer Kordsa. Ben Hasan Güleşçi ile büyüdüm. Kendisine ‘Hasan Abi’ derdim. Onlardan çok şey öğrendim. Benim holdingin başına geçmem düşünülmüyordu elbette. Aslan gibi 5 amcam vardı. Yol boyunca başka şeyler oluyor, onun adına da hayat deniyor...” dedi.


Vatan


Geri Dön