18 / 04 / 2024

Köy Projesi davasında yeni bilirkişi raporu hazırlandı!

Köy Projesi davasında yeni bilirkişi raporu hazırlandı!

Sarıyer'de ormanlık alana inşa edilen Köy Projesi için hazırlanan imar planlarının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı olduğu ortaya çıktı.



Sarıyer'deki Zekeriyaköy'de ormanlık alana inşaa edilen Köy Projesi için İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nde açılan dava kapsamında yeni bilirkişi raporu hazırlandı. Aydınlık'ın ulaştığı bilirkişi raporunda alanı yapılaşmaya açan 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarının mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Sarıyer Zekeriyaköy'de 34 parsel üzerindeki arazi, 15. Hava Füze Üssii'nün taşınmasının ardından Emlak Konut'a devredilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 2012'de söz konusu alanı yerleşime açan bir imar planı hazırladı. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi imar planlarının iptali istemiyle açtığı davayı kazandı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planlarını yeniledi. Bu süreçte Emlak Konut ile yüklenici firma Siyahkalem tarafından Köy projesi hazırlandı. Şehir Plancıları Odası'nın yeni planlar için açtığı dava tamamlanmadan projenin inşaatı başlatıldı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nde yeni imar planlarının iptali istemiyle açılan davada gelişme yaşandı. Dava kapsamında geçen ay hazırlanan yeni bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Aydınlık'ın ulaştığı raporda konut projesi için hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı (KANIP) ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı (KAUlP)'mn, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korma Kanunu'na aykırı olduğu vurgulandı. 


'PLANLAR UYUMSUZ' 


İmar mezvuatının ve planlama tekniklerinin gerektirdiği kurum görüşlerinin eksik olduğu kaydedilen raporda şu ifadeler yer aldı: "Getirilen nüfus yoğunluğu ve yapılaşma hakları karşılaştırıldığında 1/5000 ölçekli KANIP'in kendi içinde uyumsuz olduğu, 1/1000 ölçekli KAUlP'in de üst ölçekli planda getirilen nüfus yoğunluğuna aykırı olması nedeniyle uygun ve uygulanabilir olmadığı kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak heyetimiz dava konusu nazım ve uygulama imar planlarının, imar ve koruma mcvzuaatlarına, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, koruma yöntem ve tekniklerine ve planlar arası hiyerarşiye aykırı olduğu görüşündedir." Aydınlık, Zekeriyaköy'de ormanlık alana inşaa edilen Köy projesini, 12 Şubat 2016'da "Orman içi AVM" başlığıyla gündeme getirmişti. Haberimiz üzerine Orman Genel Müdürlüğü'nden gelen yanıtta projenin inşa edildiği arazinin orman sayılmadığı savunuldu. 


Ancak daha önce hazırlanan bilirkişi raporunda 34 parsel arazinin Zekeriyaköy Devlet Ormanı'nın devamı olduğu belirtilmişti. Danıştay da bu rapor üzerine 2013 yılında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 



Irmak METE/Aydınlık Gazetesi


SİYAHKALEM'DEN KÖY PROJESİ YENİ BİLİRKİŞİ RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA!




Geri Dön