25 / 04 / 2024

Kripto paralar için tarih belli oldu! Vergi ve sermaye şartı geliyor!

Kripto paralar için tarih belli oldu! Vergi ve sermaye şartı geliyor!

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül yaptığı açıklamada, son zamanların gündem konuları arasında yer alan kripto para alım satımında denetimi güçlendirecek yasa çalışmasının tamamlandığını belirtti.



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa çalışmasında son zamanların sık sık gündeme gelen konusu kripto varlık çeşitleri de tanımlandı, Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, kripto paraları alım satım yapanların uyması gereken ilkeler, ihraç ve dağıtılması, varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından gerçekleştirileceği belirlenmiş oldu. Son zamanların gündem konuları arasında yer alan kripto varlık şirketlerine asgari sermaye şartının getirilmesi, Sermaye Piyasası Kurumu gözetiminde faaliyette bulunması gibi şeyler planlanıyor.

Sistemdeki şirketlere altyapıya uyum sağlaması amacıyla belirli bir süre verilecek. Aracı kurum sahipleri tarafından belirli kriterler aranmış olacak, konuyla ilgili olarak güvenlik soruşturmaları, teminat gösterilmesi gibi bazı koruyucu adımlar da devreye alınmış olacak. Konuyla ilgili olarak denetim yetkisi Mali Suçları Araştırma Kurulu'na verilirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu finansal tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabetin güçlendirilmesine yönelik olarak bazı gözetim mekanizmasını oluşturmuş olacak.

Kripto paralar için tarih belli oldu! Vergi ve sermaye şartı geliyor!

DAHA SIKI BİR DÜZENLEME GELECEK

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Japonya başta olmak üzere bir ülkede kripto paranın tamamen serbest olduğunu kaydederek şunları dile getirdi: "Yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Batı Avrupa, Amerika'da serbest mekanizmalar var.  Biz biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği'nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024'te olacak" dedi. Gül konuyla ilgili olarak tüm çalışmanın hazır olduğunu ve yeni yasama yılında Meclis'e geleceğini belirtti.

Son zamanlarda gündemden düşmeyen kripto varlık şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurumu'ndan lisans alması, teknik yeterlilik aranması da gerçekleştirilecek olan düzenlemeler arasında yer alıyor. 

Kripto paralar için tarih belli oldu! Vergi ve sermaye şartı geliyor!

ÖDEMELERDE KULLANILMASI YASAK MI?

Merkez Bankası'nın son zamanların gündem konuları arasında yer alan kripto paraların ödemelerde kullanımını yasaklayan yönetmeliği geçtiğimiz Nisan'da yaşama geçmişti. Merkez Bankası, yaşanılan mağduriyetlerle gündeme gelen kripto paraların herhangi bir düzenleme, piyasa değerinin aşırı oynaklık göstermesi, denetime tabi olmaması, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması, yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi gibi sebeplerle ödemelerde kullanılmasının risk oluşturduğuna değinilmişti. 

Binlerce vatandaşı dolandırarak mağduriyet yaratan Thodex'in ülkemizdeki finansal kuruluşlar nezdindeki hesaplarına bloke koyan MASAK geçen sene de büyük kısmı Amerikan borsasına gönderilmeye çalışılan toplamda 120 milyon liraya yakın kripto parayı tespit etmişti.

Gerçekleştirilecek olan bu düzenlemeyle milli güvenliğe kast etmiş olan FETÖ benzeri yapılanmaların kripto varlık piyasasındaki finans kaynağının kesilmesi planlanıyor.

Etherum’un kurucusu kripto para piyasasından çekiliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön