25 / 04 / 2024

Kripto paralarda son durum: Bitcoin 2018'den beri en kötü çeyreğinde!

Kripto paralarda son durum: Bitcoin 2018'den beri en kötü çeyreğinde!

Kripto paralarda yaşanan gelişmeler Bitcoin'in fiyatının yanı sıra Bitcoin ağının işlem gücünün ölçüm birimi olan hash oranına da etki etti.



Sene başından beri volatilitenin sürdüğü kripto para piyasasında şimdi de madencilik faaliyetleriyle ilgili gelişmeler dikkat çekiyor.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre;  Çin’de kripto para madenciliğiyle ilgili getirilen sınırlandırmalarla fiyatlarda yaşanan düşüş, El Salvador’un Bitcoin’i yasal para birimi olarak onaylamasıyla destek gördü. Ayrıca El Salvador’un madencilik çağrıları da kripto para piyasalarına bir destek daha sundu ancak bu doping de yeterli gelmedi.

Kripto paralarda son durum: Bitcoin 2018 den beri en kötü çeyreğinde!

Çin’in madencilik payı yüzde 50’ye inecek

Çin tarafından madencilik şirketlerine uygulanan sert önlemler, ülkede çok sayıda Bitcoin madencisinin faaliyetlerini sonlandırmasına ve başka ülkelere yönelmesine neden oldu. Kripto para madenciliğine ilişkin sert önlemler uygulayan Çin'in Bitcoin madenciliğindeki yüzde 65'lik payının sene sonunda yüzde 50'nin altına düşmesi, buna karşılık; ABD, Kanada, İsveç ve Arjantin'in payının yükselmesi öngörülüyor. El Salvador'da da yönetim, Bitcoin madenciliği için jeotermal enerjinin kullanılmasına yönelik çağrı yaptı. Çin tarafından alınan sert önlemlere paralel, İngiliz Finansal Yönetim Otoritesi (FCA) geçen haftaki açıklamasında, dünyanın en büyük hacine sahip olan kripto para borsası Binance'in İngiltere’deki etkinliğine kısıtlama getirerek, bu borsanın ülkede regüle edilmiş herhangi bir faaliyet gösteremeyeceğini açıkladı.

Kripto paralarda son durum: Bitcoin 2018 den beri en kötü çeyreğinde!

Madenciler Kaçıyor

Aralarında Hashcow ve BTC.Top’un da yer aldığı kripto para madencileri, Çin hükümetinin Bitcoin madenciliğine ilişkin yasaklamalarının ardından ülkedeki faaliyetleirni durdurmuştu. Başkan Yardımcısı Liu He’nin başkanı olduğu Devlet Konseyi komitesi tarafından gerçekleştirilen bir açıklamada finansal risklerin minimuma indirgenmesi için bu kararın alındığını dile getirdi. Konsey böylece ilk kez kripto para madenciliğini hedef aldı. Çin’deki işletmeler küresel kripto para madenciliğinin yüzde 70’inden sorumlu.

Kripto para Borsası Huobi, Çin’deki müşterileri için madencilik ve alış-satış işlemlerini durdurduğuna ve diğer ülkelerdeki faaliyetlerine odaklanacağına dikkat çekti.

Kripto paralarda son durum: Bitcoin 2018 den beri en kötü çeyreğinde!

Bitcoin hash oranı son 13 ayın en düşüğünde

Bu yaşananlar, Bitcoin'in fiyatının yanı sıra Bitcoin ağının işlem gücünün ölçüm birimi olan hash oranına da etki etti. Bitcoin'in hash oranı, Çin'deki madencilik faaliyetindeki ciddi gerileme sonrasında 13 ayın en düşük seviyesinde oldu. Bitcoin'in fiyatı yatırımcılar tarafından sıkı bir şekilde izlense de hash oranı gibi göstergelerde meydana gelen değişiklikler, makro ölçekte kripto para dengelerinin şekillenmesinde, oluşturulan politikaların ve alınan kararların rolünü gözler önüne seriyor. Kripto para piyasalarıyla ilgili artan yeni önlemlere paralel piyasanın en yüksek hacme sahip kripto para birimi Bitcoin, dün TSİ 18:00’de 34 bin 320 dolardan işlem gördü. Haftalık yüzde 1,20 yükselişe rağmen Bitcoin 35 bin dolar destek düzeyini geçemedi. Bitcoin’in en büyük rakibi Ether de 2,110 dolarda olurken, Ether’in haftalık kazancı yüzde 5,86 olarak kaydedildi.

Bitcoin, 2018 yılının dördüncü çeyreğinin ardından en kötü çeyreklik performansına doğru gidiyor. 

Kripto paralarda son durum: Bitcoin 2018 den beri en kötü çeyreğinde!

Musk Bitcoin'de yükseliş ve düşüşü nasıl tetikledi?

Dünyanın en zenginlerinden olan Elon Musk’ın Bitcoin macerası, Aralık'ta Twitte aracılığıyla Tesla’nın bilançosunu Bitcoin’e taşımanın mümkün olup olmadığı sorusunu yöneltmesiyle başladı. MicroStrategy CEO’su Michael Saylor ise Musk’a “Eğer hissedarlarına 100 milyar dolar değerinde bir iyilik yapmak istiyorsan bilançonu dolardan Bitcoin’e taşımalısın” yanıtını verdi. 

Michael Saylor ile Twitter konuşmasının ardından yaklaşık 1 ay sonra Musk, Twitter profiline Bitcoin etiketi ve emojisi koymuş, bu hareketle beraber Bitcoin neredeyse yüzde 15 değerlenerek 36 bin doların üzerinde seyretmişti. 

Musk, aynı gün erken saatlerde Twitter’da paylaştığı 'Dogue' görseli paylaşımıyla da Dogecoin'deki ralliyi de tetikledi. “Dogecoin halkın kripto parasıdır” diye konuşan Elon Musk, Clubhouse'daki bir sohbet odasında ise "Bitcoin'i 8 yıl önce almalıydım partiye geç kaldım." ifadelerini kullandı.

Musk, Aralık'ta Bitcoin'e ilişkin ilk tweet paylaşımını gerçekleştirdiğinde kripto para 23 bin dolar seviyesineydi. Son olarak, Tesla’nın 1 milyar dolar değerinde Bitcoin almasıyla birlikte, kripto paranın değeri 47 bin doları aştı ve geçen sürede iki katına ulaştı. 

Elon Musk, Nisan'ın ortasında Twitter’da Bitcoin madenciliğinin yüzde 50’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yapılması ve bu pozitif eğilimin sürmesi durumunda Tesla’nın Bitcoin işlemlerini tekrar başlatacağını açıkladı. Bitcoin'deki değer kaybı da bu paylaşımla başladı.

Bitcoin madenciliğindeki gelişmeler dengeleri yeniden şekillendiriyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön