20 / 04 / 2024

Kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esasları açıklandı!

Kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esasları açıklandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esaslarını açıkladı



Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de yerleşik gerçek kişilerin para birimi korumalı TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarından yararlanabileceğini, uygulamadan birden fazla kez yararlanılabileceğini ve alt/üst hesabı yapılmayacağını duyurdu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Döviz korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarına ilişkin uygulama esaslarına ilişkin Bakanlıktan açıklama yapıldı. Buna göre, Türkiye'de ikamet eden gerçek kişiler (yurtdışında çalışanlar, serbest meslek sahipleri ve serbest meslek erbabı Türk vatandaşları dahil Türkiye'de kanuni ikametgahı bulunan gerçek kişiler) yararlanabilecek, uygulamadan birden fazla defa faydalanabilecek, ve alt/üst limit olmayacaktır.

Kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esasları açıklandı!

 

Döviz korumalı TL vadeli mevduat ve katılma hesapları, bu nitelikteki bankalar nezdinde açılacak TL vadeli mevduat ve katılma hesapları şeklinde olacaktır.

Söz konusu hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay olmak üzere 4 farklı dönemde açılacak. Bankaların döviz korumalı TL vadeli mevduat hesaplarına uygulayacakları asgari faiz oranı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale oranının altında olmayacak. Bankaların uygulayacakları azami faiz oranı, asgari faiz oranının en fazla 300 baz puan üzerinde belirlenebilir.

Azami faiz oranı Bakanlık tarafından güncellenebilecek olup, güncelleme tarihinden sonra açılacak hesaplar için geçerli olacaktır. Bu uygulama Katılım Bankaları için katılım bankacılığı esasları çerçevesinde yapılacaktır. Bu hesaplar için TCMB tarafından saat 11:00'de açıklanan USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları başlangıç/bitiş kuru olarak kullanılacaktır.

Kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esasları açıklandı!

Vade sonunda kur farkı desteği

Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecek. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler TCMB'ye iletilecek. Hazine tarafından ödenecek kısım TCMB tarafından bankalara aynı gün aktarılacak.

Kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esasları açıklandı!

Vadeden önce hesap kapatma

Hesabın vadesinden önce kapatılması halinde Hazine, hesabın kapatıldığı gün saat 11.00'de TCMB tarafından ilan edilen kurun, hesapta esas alınan orandan yüksek olması durumunda kur farkını ödemeyecektir. vade tarihinin başlangıcı.

TCMB tarafından hesabın kapatıldığı gün saat 11.00'de açıklanan oranın vade başlangıcındaki baz alınan orandan düşük olması durumunda, hesap bakiyesi TCMB tarafından açıklanan döviz alış kuru üzerinden güncellenir. TCMB, hesabın vadesinden önce kapatıldığı gün saat 11:00'de. Aradaki fark, banka tarafından Hazine'ye aktarılmak üzere TCMB'nin ilgili TL hesabına aktarılacaktır.

Uygulama esaslarında değişiklik yapmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Kur Korumalı Mevduatta faize 3 puanlık sınırlama!

Merkez Bankası yeni kur rakamını açıkladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön