29 / 03 / 2024

Kuveytliler Kuşadası'ndan binin üzerinde konut aldı!

Kuveytliler Kuşadası'ndan binin üzerinde konut aldı!

Kuşadası'nın CHP'li Belediye Başkanı Özer Kayalı, "Kuveytliler, yaklaşık 2 yıldır ilçemize gelerek, ciddi anlamda yatırım yaparak ev sahibi oluyorlar. Kuveyt sermayesine dayalı 20 tane site var" dedi.



Kuveytliler, Kuşadası'ndan 2 yılda binin üzerinde konut aldı Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası'nın CHP'li Belediye Başkanı Özer Kayalı, "Kuveytliler, yaklaşık 2 yıldır ilçemize gelerek, ciddi anlamda yatırım yaparak ev sahibi oluyorlar. Kuveyt sermayesine dayalı 20 tane site var" dedi. Kuşadası'nın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası'nın Belediye Başkanı özer Kayalı, son 2 yılda Kuveytliler'in ilçelerinden konut satın almaya, müteahhitlerle birlikte siteler yapmaya başladığını söyledi. 

Kayalı, "Kuveytliler'in yaptığı yatırımlar konut anlamında en az bin taneyi bulmuştur, benim bildiğim 20 tane site var" diye konuştu. 

HT Egeli Genel Yayın Yönetmeni ve Habertürk Ege Bölge Temsilcisi Osman Gençer, Halkla İlişkiler Müdürü Demet Kebapçılar ve Reklam Satış Müdürü Gürkm Akban, Kuşadası Belediye Başkanı özer Kayalı'yı makamında ziyaret ederek, projeleri hakkında bilgiler aldı. 

1 MİLYON 800 BİN TURİST Ekim ayının sonuna kadar Kuşadası'nda turist sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyen Kayalı, "Geçen yıl kruvaziyer ile 800'i aşkın turist geldi. 


Bu yıl da aynı sayıyı yakalayacağımızı düşünüyorum. 

Bunun dışında 1 milyon turist de konaklamak için geliyor. 

Samos'tan günübirlik gelenler de var. Günde 2 seferle birlikte 500-600 kişi geliyor. Alışveriş yapıp, Efes'i, İzmir'i ziyaret ediyorlar. Kuşadası'na yılda 1 milyon 800 bin turist ayak basıyor. Bu çok ciddi bir rakam" dedi. 

Kuşadası'na turlarla gelen turistlerinden ilçede para harcamadığını söyleyen Başkan Kayalı, HT Egeli ekibine Kuşadası hakkındaki gelecek planlarını ve projelerini anlattı. 


TEK BİRİM YAPACAK Kayalı, "Acenteler ve esnaf geçtiğimiz yıllardaki parayı kazanamadıklarından yakınıyor. 


Turist para harcamıyor. 3 bin kişilik gemi geliyor, ancak 700'ü . gemiden çıkıp, turlara katılıyor ya da ilçede gezip alışveriş yapıyor. Çoğu limana bile çıkmıyor. Tabi Avrupa'da da kriz var. Bu da harcamalarının düşmesinde etkili oluyor. 


Mesela bu sene ilk defa Antalya'da Almanlar uzun yıllar sonra yoğunluk olarak ikinci sıraya düştü. Ruslar, Ukrayna krizine rağmen birinci sırada" diye konuştu. 


YANLIŞ TANIYORLAR Florida Türk-Amerikan Ticaret Odası'nm organizasyonu ile geçtiğimiz ay Türkiye'ye gelen ve kendisini ziyaret eden Amerikalı milletvekilleriyle arasında geçen bir diyalogu aktaran Başkan Kayalı, KADI KALESİ TANITILDI Geçtiğimiz hafta Kadı Kalesi kazısı resepsiyonu düzenlendi. 

Belediye Başkanı Özer Kayalı'da kazıların başladığı günden bu yana çok önemli buluntuların gün ışığına çıktığını belirterek, "Kadı Kalesi'nde çok önemli bir çalışma yürütülüyor. Kazı başkanı hocamız Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ve ekibini emekleri için yürekten kutluyorum. Önümüzdeki yıllarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, desteği ile kazıda karşılaşılan sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum" dedi. 

"Buraya gelirken 'Türkiye'yi nasıl biliyordunuz' diye sordum. 'Biz 5 sene coğrafya okuduğumuz halde Türkiye'yi bilmiyorduk' cevabını verdiler. Türkiye'yi nasıl tahmin ettiklerini sorduğumda ise Suriye, Irak gibi bir bölge tarif ettiler. 


Ama buraya geldikten sonra çok beğendiler. İnsanlarda maalesef bu zihniyet var. Hala Türkiye'nin güzelliklerini bilmiyorlar" dedi. 


ÖNÜNE GEÇİLECEK 


Belediyenin iç işleyişi ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Kayalı, "Belediyeyi, daha kurumsal hale getirmeye çalışıyoruz. Belediyenin organizasyon şemasını değiştirdik. 

Belediye birimlerinde iç denetimler getirdik. Bazı birimleri ise ayırdık. 


Kuşadası Belediyesi'nde imar iznini veren, inşaat ruhsatı veren, inşaatın durumunu kontrol eden, oturma izni veren tek merci ve tek kişi vardı; İmar Müdürü. Biz bu birimi ikiye bölerek, İmar Müdürlüğü ve Yapı Kontrol Müdürlüğü diye ayırdık. 


İmar Müdürü ruhsatı veriyor, sonrası Yapı Kontrol Müdürlüğü'ne geçiyor. Böylece kendi içinde bir denetim sağlanmış oluyor. Ayrıca birimlerin altına birer komisyon oluşturuyoruz. İlerleyen tarihte atamalar yapacağız. Her birimin altına biri belediye dışından olmak üzere 3 kişilik komisyonun ataması yapılacak, halkın taleplerini de bu komisyon inceleyecek. En az 8-10 kişi işin muhatabı olacak. 

Böylece imar işlerinde yanlışların ve aksiliklerin yaşanması önlenecek" diye konuştu. 

Belediye içinde ihale yetkisini tek bir kurum bünyesinde topladıklarını açıklayan Kayalı, "Kuşadası Belediyesi'nde kurumsallık yoktu. 


Onu oturtmaya çalışıyoruz. Her birimin ayrı bütçesi vardı, istediği gibi ihaleye çıkıyordu. Bunları biz bir elde toplamaya gayret ediyoruz. 


Her müdürlük kendi başına bütçesi doğrultusunda harcamasını yapabiliyor ama aynı türde malzemeleri 4 ayrı müdürlük farklı fiyatlara alabiliyor. Bir merkezde topladık, doğrudan alımlarla ilgili Destek Hizmetleri Birimi'nin himayesi altına alıyoruz, ihaleleri yine müdürlük yapıyor ama ihalenin hazırlanmasında, doğrudan alımları bu birim belirleyecek. Bu sayede ucuzlama olacak, Kuşadası Belediyesi kara geçecek" şeklinde konuştu. 


BAŞKANLAR TRAFİK MEMURU OLDU 


Bütünşehir Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından Büyükşehirleri 'vali', ilçe belediyeleri de 'trafik memuru'na benzeten Kayalı, yasanın düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Kayalı, "30 Mart yerel seçimlerinden sonra yürürlüğe giren 6360 sayılı Bütünşehir Yasası'nı mutlaka incelemişsinizdir. 


Yasayı inceledikçe karabasan görmüş gibi oluyorsunuz. Şu an tam şöyle hissediyorum: Büyükşehir belediyeleri vali, bizler ilçe belediye başkanları da trafik memuruyuz, komiseri bile değil. Plan yapma yetkisi, bütçe konusu, İller Bankası'nda gelen paranın yüzde 40'ı direk, su parası, katı atık bertaraf parası, çevre temizlik gibi ciddi gelirler de Büyükşehirlere gidiyor artık. Geliri olmayan belediyeler yandı. Ben bu yasayı düzelteceklerini düşünüyorum. Elimizde gelir olarak sadece çevre vergisi, emlak vergisi, İller Bankası'nda gelen paranın yüzde 60'ı kaldı. Önümüzdeki yıl Büyükşehirler ellerindeki paraları görünce şaşıracaklar, fazla gelecek. 


İlçeler de trafik memuru gibi olacak. 

İlçe belediyeleri bu yasayla maalesef yürüyemez, maaş ödeyemez duruma gelir" ifadelerine yer verdi. 


Habertürk Egeli


Geri Dön