25 / 04 / 2024

Kuzu Grup İran'a 100 bin konut yapıyor!

Kuzu Grup İran'a 100 bin konut yapıyor!

İran 'a 100 bin konutluk deprem projesi gerçekleştiren Kuzu Grup, ilk etabı planladığından bir ay erken teslim ediyor. şžirket, 8 ayda 20 bin konut teslim ederek bir rekora da imza atıyor  



İran 'a 100 bin konutluk deprem projesi gerçekleştiren Kuzu Grup, ilk etabı planladığından bir ay erken teslim ediyor. şžirket, 8 ayda 20 bin konut teslim ederek bir rekora da imza atıyor.

İran 'ın depreme karşı yeniden yapılanmasında aslan payını Türkiye aldı. İran 'ın başkenti Tahran 'ı depreme karşı ilk kez betonarme binalar yerine ‘tünel kalıp sistemiyle ' yenileyecek dev bir sosyal konut projesine başlayan Kuzu Grup, İran İskan Bakanlığı 'nın açtığı 100 bin konutluk ihaleyi Koreli, Malezyalı, İranlı ve çinli rakipleriyle yarışarak kazandı.

Dört grupla yarıştı
İran Lideri Ahmedinecat 'ın Tahran 'da deprem riskine karşı yeniden yapılanma hamlesi olarak başlatılan süreçte Kore, Malezya, İran ve çin 'den gelen 4 grupla yarışan ve Türkiye 'den tek firma olarak katılan Kuzu Grup, ihalelerde ipi göğüsleyen taraf oldu. Kuzu Grup, Ocak 2010 'da İran 'a gelerek Kuzu Pars adında şirket kurdu ve projeyi 4 yıl içinde tek başına tamamlamak üzere hazırlıklara başladı. Tahran 'a 60 kilometre mesafedeki Barant 'ta 800 milyon dolarlık yatırımıyla hayata geçirilecek ‘Mesken Meher ' isimli projenin bir diğer özelliği ise dünyada ‘tek kontratla ' yapılacak en büyük konut projesi olması.

Tek kontratta en dünya rekoru
Uluslararası müteahhitlik hizmetleri alanında dünyada çin 'den sonra ikinci sıraya yerleşen ve her geçen gün başarılarına bir yenisini ekleyen Türkiye, İran 'ın depreme karşı yeniden yapılanmasında da söz sahibi oldu. İran 'ı uzun zamandır yakın markaja alan Kuzu Grup, İran İskan Bakanlığı 'nın açtığı 100 bin konutluk sosyal konut ihalesini kazandı. Projenin 2 milyon 200 bin metrekare arazi üzerinde inşa edileceğini kaydeden Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, “Mesken Meher ' projesi ile çin 'i bir konuda daha geçmiş bulunuyoruz. çünkü dünyada tek bir kontratla gerçekleştirilecek en büyük konut projesinde rekor 5 bin konutla çin 'e aitti ” diye konuştu. Kuzu, “Bu proje ile halihazırda çelik ve klasik betonarme sistemlerini kullanan İran konut sektörünü depreme karşı güçlendirmek için ilk kez tünel kalıp sistemiyle tanıştırıyoruz ” dedi.

İran'ın başkenti Tahran'da tünel kalıp sistemini kullanarak depreme karşı güvenli binalar inşa eden Kuzu Grup, konutları planlarından bir ay önce, ağustos ayında teslim edecek. Bu konuda da dünyada bir ilke imza atacak olan Kuzu Grup, 8 ayda 20 bin konut teslim ederken, ağustos ayında da projenin 80 bin konutluk diğer etabına start verecek. Tahran'da betonarme binalar yerine depreme dayalı konutlar oluşturmak fikriyle yola çıkılan projede günde 128 konut tamamlanıyor. Projede 7 bin 500 Türk işçisinin çalıştığını söyleyen Kuzu, “Projenin ilk etabını 9 eylülde tamamlamayı planlamıştık. İşçi sayısını arttırarak vardiyaları arttırdık ve konutların teslimini bir ay öne aldık. Ağustosta da 80 bin konutluk projeye başlayacağız' diye konuştu.

Bahçeşehir 'e bir konut geliyor
Gökçen Kuzu, bu yıl için planladıkları yurt içi yatırımları hakkında bilgi vererek ilk girişimlerinin Emlak Konut GYO ile gelir paylaşımı karşılığı kazandıkları Bahçeşehir projesi olduğunu hatırlattı. Burada 100 dönüm arazi üzerinde AVM 'si de olan 1000 konut yapacaklarını dile getiren Kuzu, “Bunlara ek olarak şžırnak Cizre'de 500 milyon dolar yatırımla 240 megawatlık HES projesine başlayacağız ” dedi.

1 yıl önce İran 'da şirket kurdu
Ankara 'da Park Vadi ve Park Vadi Batı Evleri, Keçiören Divan Konutları, İstanbul 'da ise Divan Residence, Spradon Kuleleri, Spradon Teras Evleri, Spradon Quartz ve Spradon Evleri gibi projeleriyle tanınan Kuzu Grup, İran 'la uzun bir süredir ilgileniyordu. Daha önce Cezayir 'de 2 bin 500 konut ve üniversite kampüsü inşa ettiklerini hatırlatan Kuzu, 2011 'de Irak ve Suriye 'ye de gireceklerini, burada toplam 2 milyar doları bulan konut, alışveriş merkezi ve sosyal tesisleri içeren yeni projelere başlayacaklarını sözlerine ekledi. Kuzu, ayrıca 2011 yılında yurtdışı müteahhitlik cirolarını 250 milyon dolardan 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.


Geri Dön