24 / 04 / 2024

Kuzu Grup, İran'da 100 bin konutluk kontrat imzaladı!

Kuzu Grup, İran'da 100 bin konutluk kontrat imzaladı!

İran'da 100 bin konutluk kontrat imzalayan Kuzu Grup, projenin ilk fazı olan 20 bin konutu 15 ayda teslim etti. Özen Kuzu, 'İran'da olmayanı başarıp, özel sektörün de dikkatini çektik. 100'den fazla firma kapımızı çaldı, bir AVM projesi daha yapabiliriz'



Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, gayrimenkul pazarında beklenen hareketin bir türlü gerçekleşmediğini, ancak yılbaşından sonra mütekabiliyet yasasıyla sektörde patlama beklediklerini ifade ediyor. Projelerinde yabancı satışının yüzde 3-5 seviyesinden, yüzde 50-60'lara çıkacağını tahmin eden Kuzu, 'Yabancılar, 50-100 konut birden almak istiyor. Ama şimdilik elimiz kolumuz bağlı' diyor.
Özen Kuzu, İran cephesinde ise işlerin iyi gittiğini belirtiyor: 'İran'da İran hükümetiyle anlaşarak yaptığımız 20 bin konut, özel sektörü de harekete geçirdi. 100'den fazla İranlı firmadan teklif aldık. Sıcak baktığımız 3 proje var.'
- Sektörde yıl sonunda hareket beklentisi vardı. Beklenen hareket yaşandı mı
 Beklentileri karşılayan bir hareket olmadı. Satış yok mu, var. Ama beklentileri karşılayacak düzeyde değil.
- Niçin olmadı peki
 Bizi asıl kilitleyen mütekabiliyet. Yabancıya satışın önü açılırsa büyük bir ivme olacak diye düşünüyoruz. İstanbul Ortadoğu'nun parlayan yıldızı. Konut almaya geliyorlar, dayattığımız şartlar o kadar ağır ki, neredeyse 'almayın' diyoruz. Talep çok ancak satış olamıyor.
- Şimdiye kadar projelerinizde yüzde kaç seviyesinde yabancı alımı
 Çok düşük, yüzde 3-5 seviyesinde. Oysa yasalar izin verse yüzde 50-60'ları buluruz. Çünkü rağbet gerçekten fazla. Yatırım için 50-100 konut birden almak istiyorlar. Daire almak için şirket kurmak gerektiğini duyunca vazgeçiyorlar.

 FAİZ DÜŞTÜ SATIŞ ARTTI
 - Spradon Vadi'de bayram kampanyası yaptınız. Verim aldınız mı kampanyadan
 Evet faiz oranlarını düşürdük. 0.98 faiz ve 96 ay vade seçeneği sunduk. 100 tane konut sattık. Ama beklentilerimizi karşılamadı. Çünkü insanların üzerinde bir tedirginlik var. Türk insanı çok hassas. Hala kriz psikolojisinin etkisinde. Parası yastık altında dursun istiyor.
- Fiyat artışı var mı yakında
 Önümüzdeki ay yüzde 5-10 arası bir artış olmasını planlıyoruz.

 Sarıyer ve Hadımköy'de iki yeni proje
 - 2012'de yeni projeler olacak mı
 2012'de Sarıyer'de ve Hadımköy'de birer projemiz olacak. Şu anda araziler için anlaşma aşamasındayız. Sarıyer'deki araziden, 700-800 civarında konut çıkar, Hadımköy'de de 1000-1200 civarında. Ancak tabii dairelerin boyutuna göre bu oranlar değişebilir.

 Sıcak baktığımız projeler var
 2'si konut biri alışveriş merkezi olmak üzere 3 projeye sıcak bakıyoruz. 2000 civarında az katlı, villa tarzı konutlar düşünüyorlar. İran Türkiye'nin 30-40 yıl önceki hali. Çok büyük potansiyel var. Orada iş yapmaya devam edeceğiz.
Akşam/Şenay Köşdere


Geri Dön