20 / 04 / 2024

Limak‘ın tüneli 2015‘te Irak ticaretini uçuracak!

Limak‘ın tüneli 2015‘te Irak ticaretini uçuracak!

Limak‘ın tüneli 2015‘te Irak ticaretini uçuracak. Türkiye-Irak arasındaki geçişi kolaylaştıracak tünel tamamlanıyor. 3,6 km'lik tünelle Irak-Türkiye ticareti 2015’te çok daha güvenli ve hızlı hale gelecek.



Uluslararası ticaretin artırılmasına bir destek de Türk müteahhitlerden geldi. Limak Holding, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ticareti güvenli ve kolay hale getirecek Gali-Zakho Tüneli Projesi’nde yer aldı. 3.6 kilometrelik tünel Irak’ın Zakho kenti ile Habur Kapısı arasında olacak. Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ticaretin daha rahat yapılabilmesi için Gali-Zakho Tüneli Projesi önceki gün Zakho‘da gerçekleştirilen törenle hayata geçirildi. Törene Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Sezai Bacaksız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İmar ve Kalkınma Bakanı Derbaz Kosret Resul, Duhok Valisi Farhad Atrushi ve Limak şirketinin ortaklarından eski AK Parti Milletvekili Cemal Kara katıldı. 3,6 kilometre uzunluğunda olan tünel, karşılıklı iki girişinden aynı anda yapılan kazılarla tamamen açıldı. Betonlama işleminin ardından 2015 yılında tamamlanması planlanan tünelle, karşılıklı ticaretin de artırılması hedefleniyor. 


2015 YILINDA TESLİM EDİLECEK


Konu hakkında bilgi veren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Bacaksız, tünelin inşaatının tamamlanmasıyla birlikte nakliyede yaşanan sorunların azalacağını belirterek, karşılıklı ticaretin artacağını söyledi. Bacaksız, törende yaptığı konuşmada, tünelin iki ülke arasındaki ticaret yolunda daha güvenli ve konforlu ulaşımın kurulmasını sağlayacağını belirterek “Bugün, tünel kazısının bitirilmesi ve tünelin iki tarafının birleştirilmesini kutluyoruz. Yol kaplaması, elektromekanik, havalandırma, aydınlatma, yangın söndürme ve çeşitli kontrol sistemlerinin imalatlarını da tamamlayıp  2015 yılında teslim edeceğiz” açıklaması yaptı.


HABUR’A 20 KM UZAKLIKTA 


Duhok ili sınırları içerisinde, Duhok’u Zakho’ya bağlayan güzergâh üzerinde, çift şerit gidiş-gelişli bir karayolu tüneli tasarımı ve inşaatı, Türkiye Habur Sınır Kapısı’na 20 kilometre mesafede bulunuyor. 3 bin 600 metrelik iki ayrı tüpten oluşan Gali-Zakho Tüneli’nin içine Duhok ve Zakho’yu birbirine bağlayan karayolu güzergâhı olarak 2x2 şeritli karayolu inşa edilecek. 


158 MİLYAR DİNARLIK TEKLİF 


Limak İnşaat tarafından tasarım ve yapım işi 158 milyar Irak dinarı teklifle alınan Gali-Zakho Tüneli’nin kazım yapımında 273 Türk ve 58 yerel personel çalıştı. Betonlama tünelin 2015 yılında tamamlanarak kullanıma açılması hedefleniyor.


800 bin metreküp kazı


Toplam 800.000 m³ kazıda 11,40 metre genişliğinde açılan kesitlere sahip tünelin toplam açıklığı 8,50 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tünel inşaatında 130.000 m³ beton, 60.000 m³ püskürtme betonu, 2.200 ton çelik iksa, 1.000 ton çelik hasır, 250.000 metre bulon delgisi ve 196.000 m² su yalıtımı imalat kalemleri kullanıldı. 


Akşam


Geri Dön