25 / 04 / 2024

Liseye göre ev arayanlar dikkat!

Liseye göre ev arayanlar dikkat!

Liseye girişte TEOG sınavı yerine gelen Mahalli Yerleştirme Sistemi ile hem öğrenci aileleri hem de emlakçılar harekete geçti. Liselere yerleşmede adrese dayalı kayıt sisteminin getirilmesini, uzmanlar "göçe neden olur" şeklinde değerlendirdi. 



Liseye girişte Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş'in (TEOG) yerini alacak yeni sistem Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. TEOG'un yerine Mahalli Yerleştirme Sistemi geldi. Bu yeni eğitim sistemi açıklandığı andan itibaren çok tartışıldı. En çok tartışılan konularından biri de başarılı okulların çevresine ikâmetgah taşıma ve farklı adres gösterme oldu.Bu durumun önüne geçmek için bir düzenleme yapılacağı öğrenildi. Öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde en az 6 ay önceden bulunduğu yerde ikamet ediyor olma şartı aranması öngörülüyor. Hürriyet Gaztesi muhabirlerinden Esra Ülkar, bilinen proje okullar ile fen ve sosyal bilimler liseleri üzerinden planlanan önlemleri ve sınavla öğrenci yerleştirilecek okulları araştırdı.


Mahalle göçüne karşı düzenleme


Yeni eğitim sistemini değerlendiren uzmanlar "göçe neden olur" açıklamaları yaptı. Okul için yer değiştirmeleri önlemek, farklı adres göstermenin önüne geçmek için düzenleme yapılacak ve cezai işlem uygulanacak. E-Okul üzerinden yapılacak tercihlerde sistemsel mekanizma işleyecek. Okul tercihlerinde en az 6 ay önceden bulunduğu yerde ikamet ediyor olma şartı aranması öngörülüyor. Tayin gibi zorunlu taşınma durumlarında nasıl bir yol izleneceği ise henüz belli değil.


Sınavla öğrenci alacak okulların isimleri henüz belli değil. Bakan Yılmaz, fen, sosyal bilimler proje okullar gibi liselerin aralarında yer aldığı yaklaşık 600 okula giriş için merkezi sınav uygulanacağını açıkladı. 

 


Geri Dön