25 / 04 / 2024

Lüks konut yerine halk tipi konutlar inşa edilmeli!

Lüks konut yerine halk tipi konutlar inşa edilmeli!

Mimar Mehmet Beyazıt Akgün, konut sektörünü ve konut sorunun çözümünü anlattı. Akgün, çözümün lüks konutlar yerine halk tipi konutlar inşa edilmesinden geçtiği söyledi.



Mimar Mehmet Beyazıt Akgün, konut sorunun çözümü için lüks konutlar yerine halk tipi konutların yapılması ve satılması gerektiğini savundu. 


Mimar Mehmet Beyazıt Akgün ile konut ve konut sorunun çözümü noktasında görüşüldü. Mehmet Beyazıt Akgün, Halk Tipi konutların neden yapılması gerektiğini şöyle dile getirdi: 


" Emlak, emlak diyoruz. Genelde hep konutları düşünüyoruz. Fakat zamanla konutların yanında konutlara hitap eden sosyal tesisleri, iş yerleri, ofisler ve kısaca plazalar. Evet hep onu hayal ediyoruz, fakat bu akıllı binalara yetişmek çok zor. Çünkü binalarda yapılacak her bir etkinlik ayrı bir masraf ve ayrı bir maliyet demektir. Teknik kapasitesi ve akıllı binalar eksiksiz ve güvenliği ile birlikte tam olarak yapılırsa maliyet yüzde 15 ile yüzde 20 arasında artacaktır. Konut sahibi olmak isteyenler önce kendi güvenliğini düşünecek sonra binaların teknik yönden emniyetini ve dayanıklılığını düşünecek sonra yaşam tarzı için alış verişini, sporunu, gazino ve yüzme havuzu jimnastik salonu gibi etkinlikleri ile konforunu, yangın, su ve elektrik sorunlarıyla karşılaşmamayı düşünerek ilk önce böyle binalarda yaşamayı tercih edecektir. Böyle binaların maliyeti arsa değeri veya kat karşılığı alınmışsa arsa sahibine verilen konutla birlikte maliyet müteahhit karı ile birlikte 3 katına çıkmaktadır. Müteahhitlerde bunu gözlemledikleri için, taleplilerin alım gücüne göre ve blok mevkisine, bulunduğu kata ve büyüklüğüne göre 1+1, 2+1,3+1, 4+1 ve ödeme planına göre, peşi 12 taksitten banka referansıyla 120 taksite göre satış yöntemleri uygulamaktalar. Satışı kolaylaştırmak için şantiyede ve belli 3-4 yerde satış ofisleri ve belli çaptaki emlak şirketleri ile satışa sunmaktalar. Ayrıca büyük bir reklam kampanyası yaparak medyalardada kendilerini ve plaza, site, 1.000 ile 10.000 konuta kadar büyük kitleye hitap edecek şehir adında çalışmalar ve inşaatlar yapmakta, TV' deki görseller ile Türkiye' nin her bölgesine hitap etmekteler. Böyle bir yerde yaşamak için hayal edenlerin maddi durumuna göre ve büyüklüğüne göre ilgi odağı olmakta ve 3 kat fiyata olsa bile satışlarını yapmaktadır." 


KENDİ OTURDUĞUN ŞEHİRDE EV SAHİBİ OLACAKSIN 

Mimar Mehmet Beyazıt Akgün, Lüks konutlardan söz ederken ayrıca, kirada oturan vatandaşların kendi yaşadıkları şehirlerde ev sahibi olması gerektiğini belirtti.


Akgün, Plazalar yapan firmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı: 

" Bu firmalar bazı Bankaların garantörlüğünde ve büyük krediler alarak inşaatlarına başlamaktalar. Önce 1. etap sonra 2. etap sonra 3, 4 etaplar gibi hem Bankalar hemde firmalar riske girmeden inşaatlarını bitirmekteler. Önce %10-15 kadar kendi imkanlarını, sonra banka imkanlarını sonrada alıcıların imkanlarını kullanarak inşaatlarını yapmaktalar. Bankalardan ucuz ve uygun kredi desteği aldığı içinde projelerini gerçekleştirebilmekteler. Paran var zenginsin memlekette evin var ve büyük şehirlerdeki bu yatırımlara yatırım yapmak veya yaz dönemlerinde tatiller de ve değişik ortamda yaşamak için bu akıllı binalara, sitelere yatırım yaparsın. Herkesin ideali böyle binalarda imkanın varsa oturmaktır. Böyle kişilerin ev sahibi olması sorun olmayıp satış ofisleri ve satış yapan emlakçıların lüks içinde geçimlerini sağlamaktadır. Peki evin yok kiradasın ancak kiranı ödeyebiliyorsun nasıl ev sahibi olacaksın? Tabiki böyle lüks binalar değil kendi imkanlarına göre oturduğun şehirde ev sahibi olmaya çalışacaksın. Ama nasıl? Bununda 4-5 cevabı var, yeterki kafanı koyabilecek bir ev sahibi olmaya karar ver, çözersin. Bu geçim dünyasında, hep parası olan zenginler hep şanslı ama orta direk, işçi, memur, esnaf, asker, şoför, yevmiyeli, banka personeli gibi insanlarında gönlü zengin. Bunlarda kendi imkanlarına göre şu anda sıkıntılı bir geçim ortamı içinde 4-5 cevabın birine göre yönelebilirler. Bir elin nesi var 3-4 elin sesi var gibi. Birinci ipucu."



Hatay Atayurt


Geri Dön