16 / 04 / 2024

Lükse fren yoksula ev!

Lükse fren yoksula ev!

Radikal adımlar içeren tasarruf ve üretim planı açıklandı. Başbakan Davutoğlu, plan ile lüks ithal ürünlere caydırıcı vergi getirileceğini ve düşük gelirlilerin konut sahibi olacağını söyledi



Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafiyetlerinde sosyal, ekonomik amaçlar dikkate alınacak. Bu uygulama ile dar gelirliye konut desteğinin önü açılacak. Tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın da kaldırılması bekleniyor. 

Buna göre, tek bir konutu olan aile bu süreden önce evini satsa bile değer artış kazancından istisna tutulacak. 

BAŞBAKAN Davutoğlu, tasarrufların istenilen düzeyde olmadığını belirterek, "Her bü- vatandaşımız, planlamalarım yaparken gelir ve tüketimi dikkate almalı. Mobil telefonların kullanımından tüketim araçlarının kullanımına kadar. Tüketici kredisi ile ilgili ek sıkılaştırma yok" şeklinde konuştu. 

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, ekonomide tasarruf ve üretim planını açıkladı. Programa göre; lüks ithal ürünlere caydırıcı vergi getirilecek, düşük gelirlilerin konut sahibi olması da kolaylaştırılacak. Radikal hamlelerin de yapılacağı programda atılacak adımlar şöyle; 

HEDİYEYE YASAK GELDİ • KOBl'lerin devlet desteklerinden öncelikli, avantajlı yararlanması sağlanacak. Kurumsallaşmaları için destek programlan oluşturulacak. 

• Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar gözden geçirilecek. (İmar planı değişikliklerinde emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40'mm kamuya ödenmesi planlanıyor.) • Lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilecek ve caydırıcı vergilendirme yapılacak. 

• Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlan uluslararası oranlara yaklaştırılacak. Hayat sigortalarının ve uzun süreli özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi için politika seçenekleri değerlendirilecek. 

• Faizsiz finans alanında koordinasyon sağlayacak bir mekanizma oluşturuluyor. 

Ürün ve hizmet çeşitliliği artırılıyor. 

Kamu sermayeli katılım bankası kurulacak. 

• Vergi mevzuatı sadeleştirilecek. 

İstisna, muafiyet ve indirimler kapsamlı bir analize tabi tutulacak. 

• Yatırım süreçlerinin hızlanması için bir mekanizma oluşturulacak. 

Hukuki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan çözülecek. 

• Başbakanlık genelgesiyle ziyaretlerde yerel yönetimler, valilik ve diğer kurumların plaket ve hediye sunumu önlenecek. Süslü plaketler yerine, fidan dikimi özendirilecek. 

• Ortak ATM kullanımında masraflar azaltılacak. 


Takvim


Geri Dön