29 / 03 / 2024

Mahir Ulutaş: İzmir Metrosu'ndaki eksiklikler giderilmeli!

Mahir Ulutaş: İzmir Metrosu'ndaki eksiklikler giderilmeli!

İzmir Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, Soma faciasına dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Ulutaş, Çankaya-Konak arasındaki tünelin sıcaklık algılama sistemi yok, İzmir Metrosu'nda önlem alınmalı dedi




İzmir Elektrik Mühendisleri Odası  İzmir  Şube Başkanı Mahir Ulutaş, Soma faciasına dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Sadece madenler konusunda değil, insan yoğunluğunun fazla olduğu metro, tüneller, alışveriş merkezleri gibi alanlarda da can güvenliği konusunda önlemler alınması gerektiğini ifade eden Ulutaş, bunun denetiminin ise kamu kurumları tarafından yapılabileceğini belirtti. İzmir Metrosu konusundaki eksikliklere dikkat çeken Ulutaş, "Bazı kısımlarında istasyonları birbirine bağlayan tünellerde sıcaklık algılama ve erken uyarı sisteminde eksiklikler var" dedi.


Önemli eksikler var

Soma faciası sonrasında insan yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde acil önlemler alınması konusunda çağrıda bulunan Ulutaş, "İnsan sirkülasyonunun hızlı olduğu bölgelerin mevzuata uygun şekilde inşa edilmesi ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Kurulan tüm sistemlerin de düzenli olarak denetlenmesi çok önemli. Ülkemizde maalesef denetim konusunda büyük bir eksiklik var. Çankaya-Konak arasındaki tünelin sıcaklık algılama sistemi yok. Oysa bu tür alanların hava akışı, kaçış yolları, yangın algılama, erken uyarı, yangın söndürme sistemleri gibi konularda olası bir faciaya hazırlıklı olması gerekiyor" dedi. 

Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları ikili görüşmelerde metronun mühendislik açısından eksikleri olduğunu ilettiklerini dile getiren Ulutaş, "Örneğin bizim elimizdeki raporlara göre, istasyonları birbirine bağlayan tünellerin bazılarında yangını haber verecek sensörler mevcut değil. Büyükşehir Belediyesi, üyelerimizden aldığımız bilgilere göre Soma faciasından sonra İzmir Metrosu'ndaki eksiklikleri gidermek için ihaleye çıktı. Geç oldu ama bir kayıp yaşamadan bu önlemlerin alınması bile sevindirici." açıklamasını yaptı.



Yeni Asır


Geri Dön