19 / 04 / 2024

Mahkemeden yıkılan Havagazı Fabrikasına yıkılmasın kararı!

Mahkemeden yıkılan Havagazı Fabrikasına yıkılmasın kararı!

Ankara Havagazı Fabrikası 2016 yılında büyükşehir belediyesi tarafından yıkılmıştı. Mimar Odası'nın açtığı dava üç sonuçlanarak yıkılan fabrikaya yıkılmasın kararı verildi.



Cumhuriyet’in ilk sanayi tesislerinden olan ve 1929 yılında inşa edilen  Ankara  Maltepe’deki Havagazı Fabrikası, yapılan tüm itirazlara rağmen 2016 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmıştı. Mimarlar Odası’nın, fabrikanın ‘kültür varlığı’ olarak tescil edilmesi ve korunması için açtığı dava ise yıkımdan üç yıl sonra sonuçlandı. Ankara’daki mahkeme, Maltepe semtindeki Havagazı Fabrikası’nın korunmasını ve yıkılmamasını istedi. Bilirkişi ise 2019 yılında fabrikanın kültür varlığı olarak tescil edilmesini istemişti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu kararla da bir kez daha açığa çıkıyor ki, Melih Gökçek’in Ankara’ya verdiği zarar 25 yılla sınırlı değil. Gökçek’in uygulamaları, kentin 100 yıllık geleceğini tahrip etti. Peşini bırakmayacağız” dedi. Yargı daha önce de yol açmak için ODTÜ arazisinde kesilen binlerce ağaç için yıllar sonra, ‘'Kesilmesin” kararı vermişti. 

 


Geri Dön