24 / 04 / 2024

Malatya'da imara açılacak bölgeler çiftçiliği öldürür mü?

Malatya'da imara açılacak bölgeler çiftçiliği öldürür mü?

Ziraat Mühendisleri Odası, Malatya'daki 75 bin tarım arazisinin imara açılmasını endişeyle karşıladı.



Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkanı Fevzi Çiçek, Sınır Tespit Kararı ile Orduzu, Dilek, Konak, Hanımınçiftliği ve Topsöğüt beldelerinin Malatya Belediyesine bağlandığını anımsatarak, bu bölgelerde 75 bin dönüm tarım arazisi bulunduğunu, bu arazinin 65 bin dönümünün de dikili arazi olduğunu söyledi. Söz konusu alanın Malatya Ovası olarak bilinen tarım arazisinin hemen hemen tamamını kapsadığının altını çizen Çiçek, "Tarımın içerisinde hayvancılık da mevcut. Burada bin 65 hayvancılık işletmesi var. Bu işletmelerde 7 bin civarında sadece büyükbaş hayvan var. Burada sosyokültürel yapısı, yaşantı şekli tarıma dayalı, çiftçiliğe dayalı da bir nüfus kitlesi var. Biz bunu Malatya'nın merkezine bağlı ve yıllardır Malatya merkezindeki bir mahalle olarak algılayıp 3194 İmar Kanunu'nu uyguladığımızda çok ciddi sorunlar çıkacak. Bu insanlar şehre adapte olamama sorununun yanı sıra sosyal sorunlar yaşayacak. Çünkü bu insanlar yıllardır geçimlerini tarımla ve hayvancılıkla yapmışlar."

Hayvan Sağlığı Zabıta Kanunu ve belediye imar dahilinde hayvancılık yapılamayacağına dikkati çeken Çiçek, şunları kaydetti: "Belediye dahilinde tarım işletmesi yapamazsınız. Ne olacak bu işletmeler? Ya şehrin belli bir bölgesine çıkış yapacak, ki böyle bir alt yapımız yok. Ya da bu hayvancılık terk edilecektir. Hayvancılığı tarım işletmesini terk ettirdiğimiz çiftçi ya şehrin varoşlarını oluşturacak ya da her zaman üretmeyen, çalışmayan, sadece tüketen bir topluluk olacak."

"Malatya Ovası'nı yapılaşmadan kurtaracağız"

Öte yandan, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın ise şiddetle tarım arazilerini kurtarmaya çalıştığını ifade ederek, şu bilgiyi verdi: "Belediyemize bağlanan beldelerin merkezinde yeniden gerek İmar Kanunu'nun 18. maddesini uygulayarak gerek ilgili mevzuatın diğer maddelerini uygulayarak yeni alt şehirler meydana getirmek için gerekli çalışmaları yapacağız. Bu beldelerde gerekli imar düzenlemelerini yapacağız. Tabii tarım arazilerinin korunması noktasında hassas davranacağız. Buraların imara açılması sonucu, buradaki vatandaşlar işsiz kalmazlar, mağdur da olmazlar ama tarım arazileri heba olur. Önümüzdeki dönem içinde yeni bir kanuni düzenleme ile önümüz açıldığında kentin kuzey ve güneyinde 500 bin dönüm, sadece güneyi düşündüğümüzde 300 bin dönüm arazinin imara açılması mümkün olacak. Gündüzbey, Haçovayazısı, Cafanayazısı bölgelerini imara açarak Malatya'nın kuzeyini teşkil eden Malatya Ovası'nı yapılaşmadan kurtaracağız."


Geri Dön