23 / 04 / 2024

Mardin'de 1700 yıllık kilise 7.2 milyon TL'ye satışa çıkarıldı!

Mardin'de 1700 yıllık kilise 7.2 milyon TL'ye satışa çıkarıldı!

Mardin'deki 1700 yıllık tescilli kilise, tapusu elinde olan İbrahim Aycun tarafından 7 milyon 250 bin TL'ye satılıyor. Yıllar boyunca depo olarak kullanılan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da kültür varlığı olarak tescillenmişti.



Mardin'in Teker Mahallesi, Akın Sokak'ta yer alan ve yıllar boyunca depo olarak kullanılan Mor Yuhanna Süryani Kilisesi'nin tapusu elinde olan İbrahim Aycun tarafından bir emlakçı aracılığıyla 7 milyon 250 bin liraya satılıyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Hristiyanlık dininin en eski ibadethaneleri arasında yer alan Mor Yuhanna Süryani Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kültür varlığı olarak tescili yapı olarak belirlenmiş. Aycun tarafından satışa çıkarılan Mor Yuhanna Süryani Kilisesi'yle ilgili verilen satış ilanında 'Mülk şahsa ait özel bir mülktür herhangi bir kuruma ait değildir' ibaresinin olması ilgi çekti.

İlanda kilesinin özellikleri arasında ise içerisinde güneşle ilgili cepheli ibadet yeri ve 3 din adamına ait mezarın olduğu kaydedildi.

Mardin de 1700 yıllık kilise 7.2 milyon TL ye satışa çıkarıldı!

'İBADETHANELERİN PARAYLA SATILMAMASI GEREK'

Süryaniler için büyük öneme sahip kilisenin satılığa çıkarılması tepkilere yol açtı. Kırklar Kilisesi Ruhanisi Gabriyel Akyüz, ibadethanelerin parayla satılmaması gerektiğini söyleyerek, kendilerinin alacak imkanları olmadığını bu nedenle devletin almasını istediklerini açıkladı.

Akyüz, "Kilise bir vatandaşın adına tapulu olarak tescillidir. Kendisi de başka birisinden satın aldığını anlatmıştı daha önce. Kilisenin şu anki hali çok kötü bir vaziyette. Ben defalarca ziyaret ettim. 5 yıl önce yine bu şekilde satışa sunmuştu. Kilise alınıp, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilirse iyi olur. Bizim vakfımızın bu kadar parası yoktur. Paramız olsaydı satın alırdık" diye konuştu.


Geri Dön