29 / 03 / 2024

Mehmet Albayrak, Bursa'daki kentsel dönüşümü eleştirdi!

Mehmet Albayrak, Bursa'daki kentsel dönüşümü eleştirdi!

Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca ve İl Yönetimini ağırlayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa'da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını eleştirdi.



Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca ve İl Yönetimini ağırlayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa'da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını eleştirerek, "Emsal artışı tamamen ranta dayalı bir sistem haline geldi. 0.50 ye kadar emsal artışı bir teşvik olabilir ama kenttin üstündeki deprem riskini ortadan kaldırmaya yetmeyecek bir uygulama" dedi.


Saadet Partisi Bursa İl Yönetimi, İMO Bursa Şubesi'ni ziyaret etti. Bursa'nın depreme hazır olup olmadığı, kentsel dönüşüm çalışmaları ve ulaşım sorununun ele alındığı ziyarette konuşan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, emsal artışı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin emsal artışını 'kent katliamı' olarak adlandırdığını hatırlatan Başkan Albayrak, Bakan Özhaseki'nin söylemlerine rağmen Bursa'da tamamen emsal artışına dayalı bir dönüşüm gerçekleştirilmeye çalışıldığını vurguladı.  Emsal artışının Bakanlığın sağladığı teşviklere benzeten Albayrak, "0.50 ye kadar emsal artışı tamamen ranta dayalı.  Bu bir teşvik ama kenttin üstündeki deprem riskini ortadan kaldırmaya yetmeyecek bir uygulama. Verilere göre bu hızda bir dönüşüm yapılırsa Bursa'nın 75 ile 100 yıl arasında bir süreye ihtiyacı var. Fakat kentimizin böyle bir zamanı yok" dedi.


Aynı yol, aynı yeşil alan içerisine yüzde 50 emsal artışı sağlandığına dikkat çeken Başkan Mehmet Albayrak, bu uygulamanın nüfusu yüzde 30 arttıracağını kaydetti. Emsal artışının eğitim alanı, yeşil alan, yol gibi sıkıntıları da beraberinde getireceğini ifade eden Albayrak, "Önceliğimiz güvenli yapılar. Bunun için güçlendirme kavramı da göz önüne alınmalıdır. Tamamen yık- yap anlayışı ile dönüşüm çalışmaları ülke ekonomisine çok büyük bir yük getirecektir. Oysa ülkemizin kaynakları kısıtlı. Dönüşüm denince akla mutlaka güçlendirme kavramı da gelmeli ve bu anlamda çalışmalara öncelik verilmelidir" diye konuştu.       

BAŞKAN ALBAYRAK: KENT BÜTÜNÜNDE ÇÖZÜM

Bursa'nın en önemli sorunlarından biri olan ulaşımında kent bütününde çözülmesi gerektiğini belirten Albayrak, İMO Bursa Şubesi'nin bu konuda hazırladığı çalışmaların değerlendirilmediğini aktardı.  T2 Hattı ile ilgili de görüşlerini yineleyen Başkan Albayrak, aç-kapa tünel şeklinde ilerlenmesi gereken projenin akademik odaların ve uzmanların görüşleri alınmadan tıpkı Hafif Raylı Sistem gibi yolu ikiye bölerek yapıldığını söyledi. İMO Bursa Şubesi'nin sorumlu odacılık anlayışı ile önerilerini ve çözüm yollarını sunmaya devam edeceğini kaydetti.


Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca da, farklılıkları bir kenara bırakarak birlik içinde olunması gerektiğini dile getirerek, akademik odaların önerilerinin ve teknik değerlendirmelerinin kent için önemli olduğunu sözlerine ekledi.


Bursa'da Bugün


Geri Dön