18 / 04 / 2024

Mehmet Kamil Türkmen: Şanlıurfa'nın turizmde daha iyi olması için herkese görev düşüyor!

 Mehmet Kamil Türkmen: Şanlıurfa'nın turizmde daha iyi olması için herkese görev düşüyor!

Şanlıurfa'daki turizm potansiyelinin daha iyi duruma gelmesi için herkese görev düştüğünü belirten Şanlıurfa Rehberler Odası, tarihi mekanlardaki düzensizliğin ortadan kaldırılması için alan yönetiminin şart olduğuna dikkat çekti.



Her gün tarihi mekânların daha fazla ortaya çıktığı Şanlıurfa iline gelen turist sayısı giderek artıyor. Özellikle son zamanlarda ortaya çıkarılan ve 12 bin yıl öncesine ait olduğu söylenen Göbeklitepe Tapınağının ortaya çıkarılması ise binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. 


Tarihi mekânların çok sayıda turist alması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Şanlıurfa Rehberler Odası (ŞURO) Başkanı Mehmet Kamil Türkmen Şanlıurfa'daki turizm potansiyelinin daha iyi duruma gelmesi için herkese görev düştüğünü belirterek, tarihi mekanlardaki düzensizliğin ortadan kaldırılması için alan yönetiminin şart olduğuna dikkat çekti. 


Sizce Şanlıurfa 'daki tarihi yerlerin turizme kazandırılması yeterli midir?

Türkmen: Şimdi bildiğiniz üzere daha önceden maalesef bu kültür bilinci, turizm bilinci pek yoktu. Geriye dönüp 20 yıl öncesine baktığımız zaman iyi bir mesafe ama yeterli değil. 

Kendi değerlerimizi kültürel tarihi dokusunu ortaya çıkartmalı, Urfa turizmine kazandırmalıyız. Kayıtlarımızda var tescilli yapılarımız var. 


Hem belediye, valilik, şurkav, özel şahıslar mutlak surette bu tescilli yapıları eski haline getirmelidir. Bu konudaki çalışmalar yeterli mi diyeceksiniz değil ama çalışmaları umut verici. Özellikle Şanlıurfa geçtiğimiz sene Turizm Bakanlığı'ndan çok ciddi bir bütçe aldı. Bu gün arkeoloji müzesi, arkeolog park, harran kazıları, harran ören yeri surların yapılması, kümbet evlerin yeniden ayağa kaldırılması bunlar çok ciddi çalışmalar. Ama bunu yaparken işin içine insanları katmadığın zaman bir şeyler olmaz insanlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor ama maalesef bu konuda sıkıntılar var. 


Peki Başkanını ziyarete gelen birçok turist tarihi yerlerin bakımsızlığından ve ücret alınmasından şikayetçi. Ücret alındığı halde neden hizmet konusunda sıkıntı var? 


Ören yerlerinde ücret alınması Türkiye'nin her yerinde var ama bir ücret alınırken önce hizmet verilmesi de esasstır . Ben de bu konuda ki kamuoyunun tepkisine katılıyorum. Gerek Harran'da gerekse Göbeklitepe'de eğer bir ücret alıyorsanız mutlak surette bir hizmet vermeniz gerekiyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzeler Genel Müdürlüğü ziyaret ören yerleri için 1 yıl öncesinden program ve alığal ama bir tabela eksikliği derseniz ona katılırım mesela Göbeklitepe girişinde sağ olsun geçtiğimiz yıl kaymakamlarımızın açılışlarıyla Göbeklitepe Yolu asfaltlandı bildiğiniz gibi ama ana yolda büyük levha olması gerekir. Saha çalışmalarında eksiklikler vardı tespit ettik sağ olsun valiliğimiz, kaymakamlarımız ilgili yerlere tabelaları koydular ama tabelaları korumak da bizim görevimiz. Siz de yolda görüyorsunuz bende görüyorum tabelalar adeta kurşun deliğinden süzgeç gibi olmuş. İnsanlarımız oranın kıymetini bilmiyor tahrip ediyor. 

Turistik yerlere gerekli özen ve desteği göstermemiz gerektiğine inanıyorum. 


Tarihi mekânlar için mutlaka lasyonu söz konusu. İlk günden de söyledim yine söylüyorum Balıklıgöl'de bir alan yönetimi şart. Alan yöTarihi mekânların çok sayıda turist alması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Şanlıurfa Rehberler Odası (ŞURO) Başkanı Mehmet Kamil Türkmen Şanlıurfa'daki turizm potansiyelinin daha iyi duruma gelmesi için herkese görev düştüğünü belirterek, tarihi mekanlardaki düzensizliğin ortadan kaldırılması için alan yönetiminin şart olduğuna dikkat çekti. 

nacak ücreti belirler. Bizler sivil toplum örgütleri, rehberler yani bu işin içerisinde olan insanlar diyoruz ki mutlaka para alınsın ama para alınacaksa buna hizmet sunulsun. Daha önce çocuklar para topluyordu şu anda biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Çocukların ören yeri girişlerinde turistik el yapımı bir şeyler satmasına müsaade ettik. Para kazansınlar ama turistleri rahatsız etmesinler. 


Şimdi rehberin olmaması çok doalan yönetimi oluşturulmalı En çok turist alan yer Balıklıgöl yerleşkesi geçenlerde bıçaklanma olayı yaşandı. Mesela kalenin eteğinde yeterli güvenlik önlemi alınmadığı söyleniyor. Böyle bir yerin güvenliği için neler yapılmalı? 


Türkmen: maalesef üzüntülü hadiseler yaşandı. İnsanlar Balıklıgöl'de bıçaklanıyor. Özellikle Suriye'den alınan göç bölgedeki çok ciddi manada insanların çok ciddi manada sirkinetimi turizm master programında da var. Göbeklitepe ve gerek Şanlıurfa kalesi bölgesi civarında mutlak surette alan yönetimi olması lazım yani buradan belediye mi, emniyet ıııi, Şurkav mı sorumlu, çevre müdürlüğü mü sorumlu belli değil. İşte bu çok başlılık ortadan kaldırılmalı. Şu an Balıklıgöl sürekli gerek mobese kameralar ile izlenecek ve güven timleri de tebdili kıyafet giyecekler. 


Geçenlerde korsan rehber firmalarına dikkat çektiniz. Bu konuda neler söylemek istersiniz? 

Emniyet de bu konuda bize yardımcı olacak. Biz artık kaçak ve korsan rehberlik acentecilik yapanlara fırsat verilmeyecek. Yanlış tanıtım bölge turizmini batırır bölge turizmi derken tek Şanlıurfa'yı kastetmiyorum doğu ve güneydoğu'da kastediyorum. Şu an 15 il bize bağlı. Şu anda hiç bir hotelde yer yok hiç bir rehber bulamıyoruz. Harran üniversitesi Sosyal Meslek Okulu Turist Rehberlik Bölıımü'nü açtı. Bundan sonra rehber ihtiyacını artık üniversite üzerinden alacağız buna rağmen bölgesel rehber ihtiyacını karşılama noktasında da Türkiye Rehberler Birliği de yardımcı olamaya çalışacak. 


Başkanını tarihi mekânlara ferdi olarak gitmek isteyenler için servis çıkarılması gerekli midir? 


Tabii ki yani artık günü birlik dışarıdan gelen ekonomik durumları yeterli olmayan paket turlarla gelemeyen misafirler tarihi ören yerlerini gezmek istiyorlar. Bu ören yerlerinin gezmek için tabii ciddi bir maliyet var. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ören yerlerine haftanın belirli günü veya belirli saatlerinde servis çıkarabilir. Ya da belli saatler aralığıyla da olabilir. Bu Göbeklitepe olabilir veya Harran olabilir. Bundan Şanlıurfa turizm kazançlı çıkar. 


Gap Gündemi 


Geri Dön