26 / 04 / 2024

Mehmet Sandal: Yeni imar planı bizi kaygılandırıyor!

Mehmet Sandal: Yeni imar planı bizi kaygılandırıyor!

İstanbul'un, Avcılar'dan başlayıp, Çatalca'ya kadar uzanan ve 20 bine yakın işletmeyi barındıran bölgesi, yeni imar planıyla, geleceğinden kaygı duymaya başladı. İSİFED Başkanı Mehmet Sandal, "Bundan sonra ne olacak?' sorusunun cevabı yok" diyor.




 İstanbul'un bir zamanlar yerleşimden uzak bölgelerinde tek tek çarkları dönmeye başlayan sanayi tesisleri, bugün sayılan 20 binlere yaklaşan dev bir kümelenme oluşturdu. 


Avcılar'dan, Çatalca'ya kadar ulaşan hat boyu üzerinde, makineden inşaat yan sanayiine, gıdadan, iç giyime kadar birçok alanda faaliyet gösteren ve kendilerine 'Batı Yakası'nın Çocukları denilen sanayiciler, bugün geleceklerinden endişeli. 


Endişeliler çünkü, İstanbul'un yeni imar planı ile tesislerinin ellerinden alınma korkusu yaşıyorlar. Kendilerine henüz net birşey söylenmese de, önümüzdeki yıllarda, İstanbul'dan sanayinin tasfiye edileceği söylentileri, 1/100 binlik planda, biraz daha belir'Çevre illerde de fiyatlar yükseliyor' öyle bölgeler var ki, talep artıyor, fiyatlar aşırı yükseliyor. Bazı bölgelerdeki arsa fiyatları da baş aşağı düşüyor. Tabi İstanbul'a yakın illerde de arsa fiyatlar yükseliyor. 


Hep yaşıyoruz bunları. Bundan 8 - 9 sene önce İSKİ Kanunu değişti ve Hadımköy'de, birçok sanayici arkadaşımızın ruhsatlı, iskanlı binaları 1. Derece Koruma Alanı içinde kaldığından, yıkım kararı çıktı. 0 dönem bu sanayicilerimiz büyük sıkıntılar çekti. Hatta bir tanesi, fabrika binasını ipotek edip, kredi aldığını, ancak yıkım kararıyla binanın değeri sıfırlandığı için, bankanın krediyi kestiğini ve iş yapma imkanının kalmadığını ağlayarak anlatmıştı. 


Geleceği hakkında bilgisi olmayan bu sanayicileri temsilen kısa adı İSİFED olan, İstanbul Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Mehmet Sandal, İş Dünyası Türünün bu haftaki konuğu oldu ve Batı Yakası'nın sonu bilinmeyen hikayesini DÜNYA'ya anlattı. Bölgede yaratılan katma değer ile bunu yaratan sanayicinin gücünü tek çatı altında toplama hedefiyle, 1994'te San-Bir adı altında dernekleşme faaliyetlerine başladıklarını hatırlatan Sandal, bugün 9 demek ile kayıtlı bin işletmeyi temsil ettiklerini dile getirdi. 



Dünya


Geri Dön