26 / 04 / 2024

Mehmet Tatar: Ülkemizde deprem üretecek 485 fay zonu daha var!

Mehmet Tatar: Ülkemizde deprem üretecek 485 fay zonu daha var!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, ülkemizde 5.5 ve daha büyük deprem üretecek boyutta 485 adet fay segmenti veya fay zonunun yer aldığı bilindiğini söyledi.





TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  Adana  Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Ege Denizinde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin son olmadığını, 2012 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından karasal alanlara ilişkin olarak yapılan çalışma sonucu hazırlanan diri fay haritasına göre ülkemizde 5.5 ve daha büyük deprem üretecek boyutta 485 adet fay segmenti veya fay zonunun yer aldığı bilindiğini söyledi.



Gelinen noktada, Ülkemiz depremsellik gerçekliği ana hatlarıyla ortaya çıkardığını belirten JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “Birçok yerleşim birimimizin fay hattı veya fay zonlarının üzerinde, kenarında veya etki alanı içerisinde yer aldığı da bilinmektedir. Meydana gelen depreminde Kuzey Anadolu Fay hattının en batı ucunda Gökçeada‘nın kuzeyinde, deniz içerisinde yer alan bir seğmentinde meydana geldiği anlaşılmaktadır. Depremden sonra büyüklükleri 5.3‘e varan çok sayıda artçı depremlerin meydana geldiği görülmektedir.

Ülkemizde meydana gelen depremler ve bugüne kadar yapılan tüm araştırmalar, afet zararlarının önemli ölçüde denetimsizlikten kaynaklandığını ve doğa olaylarının afete dönüşmesinin en önemli nedenlerinden birinin de "Yapı Üretim-Denetim Sistemi" olduğunu göstermektedir. Doğa olaylarının afete dönüşmesi "kader" değildir ve toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizlerin elindedir” diye konuştu.

 

 

Adana Günaydın Gazetesi




Geri Dön