25 / 04 / 2024

Melih Yalçın: Asansör denetimleri gereksiz görülüyor!

Melih Yalçın: Asansör denetimleri gereksiz görülüyor!

MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın: "Denetleyici personelimizi binalarına sokmayan, denetim raporu çıktığı halde raporunu teslim almayan çok fazla bina sahibi var. Bunların eğitilmesi gerekir. Denetimin gerekli olduğuna inanılmıyor" dedi.



TMMOB Makine Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yalçın, Türkiye'deki mevcut asansörlerdeki durumun Avrupa standartlarının gerisinde olduğunu, bunun da asansör sahiplerinin asansör denetimini "gereksiz" görmesinden kaynaklandığını söyledi.


Şişli'deki rezidans inşaatında asansörün zemine düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybetmesi asansörlerdeki denetim eksikliğinin bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten Yalçın, Türkiye'de asansörlerin periyodik bakımının yapılıp yapılmadığını takip etme görevinin belediyelerde olduğunu hatırlattı. 


Yalçın, belediyelerdeki bu sorumluluğa karşı Türkiye'de mevcut asansörlerin sadece yarısının denetlendiğini, geri kalan yarısının ise kontrolünün hiç yapılmadığını savundu. 


- "Kontroller sıkı yapılmıyor"


Periyodik bakımı yapılan asansörlerin ise yüzde 70'inin riskli grupta yer aldığını ifade eden Yalçın, belediyelerin asansörler konusunda görevini yerine getirmediğini ileri sürerek, şunları kaydetti: 


"Belediyeler bina yöneticilerini bu kontrolleri yaptırmakla sorumlu tutuyor. Fakat belediyeler çoğunlukla bu kontrolleri yaptırırken vatandaşla karşı karşıya kalmak istemediği için bir de bina sahiplerini buna zorlayan bir mekanizma olmadığı için asansörlerin periyodik kontrolleri sıkı bir şekilde yapılmıyor. Devletin belki burada bakanlık kanalıyla yaptırımcı bir gücü ortaya koyması gerekir. Belediyelerin şu anda yönetmeliğe göre asansörlerin ruhsatlarını iptal etme, elektriğini kesme, asansörü devre dışı bırakma gibi yetkileri var. Ancak şu ana kadar herhangi bir belediye bu yetkiyi kullanmadı ya da kullanmak istemiyor. Belediye, bir bina sahibine ya da yöneticisine 'siz neden periyodik kontrol için bir muayene kuruluşuyla anlaşma yapmadınız. Bu anlaşmayı yapmazsanız size şöyle bir ceza gelir' diye uyarıda bulunmuyor." 


- "Devlet devreye girmeli"


Periyodik kontrollerin yaptırımının doğrudan devlet tarafından uygulanması gerektiğini vurgulayan Yalçın,  "Bu yaptırım ve denetim kısmı eksik kaldığı için belediyeler de devreye girmeyince biz vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Asansörlerin periyodik kontrollerinin onlar için ne kadar yararlı olduğunu onlara anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 


Yalçın, Türkiye'deki asansörlerin tamamının iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu, bu konuda da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın özel bir yönetmelik çalışması yaptığını aktardı.


Sektörün bu çalışmadan haberi olduğunu belirten Yalçın, "Mevcut asansörlerin standartlara göre iyileştirilmesini öngören bir çalışma. Asansörlerin iyileştirilmesi ve istenilen standartlara getirilmesi için binalara bir süre verilecek. Bu süre içerisinde eksiklerini tamamlayamayanların ruhsatları iptal edilecek" ifadesini kullandı. 


Asansör güvenliği konusunda ciddi bir bilgi eksikliği olduğunu savunan Yalçın, şunları söyledi: 


"Denetimin, vatandaşın can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren ve onların yararına olan bir şey olduğunun anlatılması gerekir. Önce devletin bu konuda bir çalışma yapması gerekir. Bilgilendirme amaçlı görsel ve yazılı basın için kamu spotu hazırlanabilir. Bunun dışında yerel yönetimler bu konuda daha fazla çaba harcayabilirler. Denetleyici personelimizi binalarına sokmayan, denetim raporu çıktığı halde raporunu teslim almayan çok fazla bina sahibi var. Bunların eğitilmesi gerekir. Denetimin gerekli olduğuna inanılmıyor."


AA


Geri Dön