24 / 04 / 2024

Menderes Türel 9. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu’nda Antalya’yı anlattı!

Menderes Türel 9. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu’nda Antalya’yı anlattı!

Çin’in Özerk Uygur Bölgesi ’nin Başkenti Urumçi’de düzenlenen 9. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu’nda onur konuğu olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’yı anlattı.




 Çin’in Özerk Uygur Bölgesi’nin Başkenti Urumçi’de düzenlenen 9. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu’nda onur konuğu olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’yı anlattı. Antalya turizmi, tarımı ve sanayisi hakkında bilgi veren Türel, hayata geçirdiği belediyecilik modeli hakkında da bilgi verdi. Türel’in konuşması katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı. 

9. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu’nun onur konuğu olarak Çin’in Özerk Uygur Bölgesi’nin Başkenti Urumçi’ye giden Menderes Türel katıldığı toplantılarda ve yaptığı ziyaretlerde Türkiye ve Antalya’yı anlattı. Urumçi’de bulunduğu süre içersinde Çin Avrasya Expo’su Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Organizasyonu’nca (UNIDO) düzenlenen “İpek Yolu Ekonomi Kuşağının Gelişimi – Şehirleşme, Endüstriyel Medeniyet ve Daha iyi Bir Dünya” konulu Yuvarlak Masa Toplantısı’na da özel oturum konuğu olarak katılan Türel Urumçi ile iyi niyet sözleşmesi imzaladı. 

9. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu’nda ilk konuşmayı yapan Türel konuşmasına Antalya hakkında bilgi vererek başladı. Başkan Türel, Antalya’nın, Milattan önce 2. yüzyıla kadar uzanan tarihi, doğal güzellikleri ve ev sahipliği yaptığı farklı kültürlerle, hem Türkiye’nin hem de dünyanın en güzel kentlerinden biri olduğunu söyledi.  Antalya’nın Türkiye turizminin başkenti olduğunu, dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yer aldığını ifade eden Türel, “Her yıl en az 13 milyon turist ağırlamaktayız. Turistik tesisler açısından da son derece donanımlı bir yapıya sahip olan Antalya, 400’ü aşkın 5 yıldızlı otele sahiptir. Bu özelliği ile Antalya, Türkiye’nin en fazla 5 yıldızlı otele sahip kenti unvanını taşımaktadır. Sahip olduğumuz 500 bin kişilik yatak kapasitesi de Antalya’nın turizm potansiyelinin önemli göstergelerinden biridir” dedi. 

Antalya tarımı ve sanayisini de Anlatan Türel, Antalya’nın başta Çin olmak üzere tüm ipek yolu ülkelerinin yaş meyve-sebze ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabileceğini ifade etti.  

 İPEK YOLU İLE İLİŞKİLERİMİZ ESKİYE DAYANIYOR

 Antalya’nın İpek Yolu ile ilişkisinin de oldukça eskiye dayandığını dile getiren Türel “Selçuklu İmparatorluğu döneminde, İpek Yolu’nu kullanan tüccarların mal ve can güvenliğini sağlamak adına Anadolu’da 11 adet Kervansaray inşa edilmiştir. Bu kervansarayların ikisi Antalya’dadır. Günümüzde önemli tarihi miraslarımızdan olan bu kervansaraylar, aynı zamanda Antalya ve İpek Yolu arasındaki bağlantının en önemli tanığıdır” diye konuştu. 

Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde Antalya Limanı’nda yer alan Antalya Serbest Ticaret Bölgesi, şu an 607.130 metrekarelik bir alanda faaliyet göstermektedir. Yani Antalya; tarihi İpek Yolu için bir “Deniz İpek Yolu” bağlantısı olmaya devam etmektedir.”

 

BELEDİYECİLİK DERSİ VERDİ

Menderes Türel, konuşmasında geliştirdiği belediyecilik modelini anlattı. Yaptığı hizmetler kadar katılımcı demokrasi ve şeffaf yönetime de  önem vereceklerini ifade eden Türel “Katılımcı yönetim anlayışımız gereği şehrimizi ilgilendiren her önemli konuda halkımızı önceden bilgilendiriyor ve görüşünü alıyoruz. Vatandaşlarımızın da isteği Antalya’nın plansız sanayileşme tuzağına düşmeden, çevreyi ve doğal zenginliklerini koruyarak, üreten bir şehir olarak yoluna devam etmesi yolunda” şeklinde konuştu. 

ŞEHİRDE YAŞAYAN HERKESE SORUYORUZ

Şehri yönetirken sadece yerli vatandaşların değil, yerleşik yabancıların da görüşlerini aldıklarını dile getiren Türel “Kentimizde 50 binin üzerinde yerleşik yabancı misafirimiz bulunmaktadır. Kendilerini artık Antalyalı kabul ettiğimiz yabancı misafirlerimiz özgürce kendi kültürlerini yaşamakta, diledikleri gibi ibadetlerini yapabilmekte ve ticari faaliyetlerde bulunmaktadırlar” dedi. 

Türel sözlerini şöyle bitirdi: “Antalya olarak İpek Yolu’na elimizden gelen tüm katkıyı yapmaya ve her zaman olduğumuz gibi İpek Yolu’nun önemli kavşaklarından biri olmaya hazırız. Tarihi boyunca sadece ticari ürünleri değil, kültürü, sanatı ve dostluğu da taşıyan İpek Yolu’na yaşadığımız dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğuna yürekten inanıyorum.”



Antalya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön