26 / 04 / 2024

Menşei belirsiz ürünler parke sektörüne zarar veriyor!

Menşei belirsiz ürünler parke sektörüne zarar veriyor!

Dendro Parke Gen. Md. Yrd. Serdar Saylan; Türkiyede parke sektörünün sahip olduğu potansiyelini tam anlamıyla yansıtamadığını belirtiyor ve menşei belirsiz ürünlerin sektörü ciddi ölçüde baltaladığını söylüyor



Sektör değerlendirmesi yapan Dendro Parke Gen. Md. Yrd. Serdar Saylan; hangi şartlar altında üretildiği bilinmeyen, garanti ve yeterlilik belgeleri olmayan menşei belirsiz parkelerin, sektöre büyük zarar verdiğini belirtiyor. Saylan, bu durumun tüketicinin sağlığını ciddi şekilde tehlikeye attığını vurgulayarak, tüketicinin parke seçimi yaparken E1 yeterlilik belgesi olan ürünleri tercih etmeleri gerektiğinin altını çiziyor. E1in tüm dünyada geçerliliği olan bir belge olduğunu hatırlatıyor ve içerisinde sağlığa zararlı maddeler barındırmayan ender parke üreticilerinin E1 belgesi alabildiklerini vurguluyor.

Haksız rekabetin baş aktörü Çin
Serdar Saylan, Biz ve bizim gibi vergisini veren, gerekli tüm yeterlilik belgelerine sahip, standartlara harfiyen uyan firmaların yer aldığı sektörde ucuz, hiçbir belgesi olmayan ürünlerin bulunması pazar payımızı küçültüyor, gelişimimize engel teşkil ediyor. diyerek sözlerini sürdürüyor. Düzenli olarak fuarlara katıldıklarını, kalite çizgilerini koruduklarını, yeni modeller geliştirerek pazarda fark yaratmak için ciddi Ar-Ge maliyetlerinin altına girdiklerini sözlerine ekliyor. Saylan; Bu saydıklarımın hiç birini yapmayan, üstelik bizim uzun uğraşlar sonunda tasarladığımız ürünlerimizin tasarımını da çalan firmalar pazara giriş yapıyor. Bu ürünler, kaliteli ürünlerden çok daha ucuzlar çünkü vergi vermiyorlar, hiçbir belgeleri yok, Ar-Ge maliyeti yok. Ayrıca bu ürünler, son derece ucuz hammadde ile üretiliyorlar diyerek menşei belirtisiz ürünlerin değerlendirmesini yapıyor.

Editöre Not:
E1 Sağlık Belgesi
Bilim ve teknolojide ki inanılmaz gelişme üretime de yansımıştır. Tarımdan, ağır sanayiye varıncaya kadar her alanda teknoloji nimetleri görülmektedir.

Üretimde devamlı yeni yöntem arayışları, yeni buluşlar, ekonomik, rekabet edebilir üretim anlayışları ürünleri doğal olmaktan uzaklaştırmıştır.
Kimyasal madde kullanma oranları artmış sağlığımızı tehdit eder boyutlara gelmiştir.
Dünya üzerinde ki ülkeler, sağlık örgütleri, kuruluşlar bu tehdidi görmüş ve tedbirler almıştır.
Evvela üretimde kullanılan tüm maddelerin, kimyasalların sağlığımıza uygun olup olmadığı ölçülmüş, insan sağlığına zarar verme eşik noktaları ve standartları tespit edilmiştir.
Yani, bir üründe hangi madde hangi miktarda kullanılırsa sağlığımıza zarar verir yâda hangi oranı geçerse sağlığımız için risk söz konusu olur bilgileri tespit edilmiştir.
Söz konusu tıbbi çalışmalar neticesinde sağlık belgeleri geliştirilmiştir.
Sağlık standartlarına uygunluk belgelerinden bir tanesi de E1 Sağlık belgesidir.
E1 Sağlık belgesi verilen ürün Üretiminde insan sağlığına zarar verecek oranlarda kimyasal madde kullanılmamıştır. anlamına gelmektedir.
Örneğin; Laminat parke üretiminde formaldehit maddesi kullanılmaktadır. Normalde formaldehit insan sağlığını tehdit eden bir kimyasal maddedir. E1 Sağlık belgesi almayı hak eden laminat parke markası, insan sağlığını tehdit etmez.

 


Geri Dön