25 / 04 / 2024

Meram'da inşaatta patlama olabilir!

 Meram'da inşaatta patlama olabilir!

Birlik olarak şehri yeniden imar etmek istediklerini belirten KOMÜT Genel Sekreteri Şaban Topal, "Meram'da arsa üretimi noktasında kapsamlı bir çalışma var. Çalışmalar bittiğinde inşaat sektöründe bir patlama yaşanabilir" dedi.



Birlik olarak şehri yeniden imar etmek istediklerini belirten KOMÜT Genel Sekreteri Şaban Topal, "Meram'da arsa üretimi noktasında kapsamlı bir çalışma var. Çalışmalar bittiğinde inşaat sektöründe bir patlama yaşanabilir" dedi.


Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) yönetim kurulu üyeleri, basın mensuplarıyla biraraya geldi. Birlik binasında düzenlenen basın toplantısına KOMÜT Başkanı Ekrem Demirci. Genel Sekreter Şaban Topal, Başkan Vekili Mustafa Dinçel, Başkan Yardımcıları Adem Bulut, Abdülhalim Öncü, Ali Rıza Berber. Erdoğan Çalışkan, Musa Özkan ve Veli Karademir'in yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KOMÜT Başkanı Ekrem Demirci. birliğin yakın zamanda önemli çalışmalara imza atacağını belirterek, davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti. KOMÜT'iin hedefleri ve projeleri hakkında basın mensuplarını bilgilendiren KOMÜT Genel Sekreteri Şaban Topal, KOMÜT'ün birlik ve beraberliği güçlendirmek için kurulduğunu, müteahhitlerin sesi olmak istediklerini, sektöre kaliteli müteahhit kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Konyalılar'a hizmet etmek istediklerini belirten Topal, şehri yeniden imar etmek gibi bir hedeflerinin de bulunduğunu kaydetti. 


KÖPRÜ GÖREVİ ÜSTLENECEĞİZ 


Topal, "Müteahhitliğin bir tanımı olması gerekiyor. Her önüne gelen müteahhit olmamalı. Vatandaş kolay bir şekilde ev sahibi olmalı. Bunlarla ilgili faaliyetlerimiz olacak. Bir köprü görevi üstleneceğiz. Yeni uygulamaya sokulan Tüketiciler Kanunu, müteahhitleri zor duruma sokuyor. Bu kanunun tekrar görüşülmesi için girişimlerimiz olacak. Ankara'da bir dizi görüşme gerçekleştireceğiz. Ülke genelinde faaliyet gösteren bütün müteahhitler birlikleri ile biraraya gelerek ülkemizi ticari anlamda ve mimarı anlamda yeniden şekillendirmek için kulis yapacağız. İnşaat sektöründe çalışanların çoğu eğitimsiz. Çalışanlara eğitim vereceğiz. Kentsel dönüşüm noktasında resmi kurumlarda çıkan sorunların çözümü noktasında insiyatif alacağız. Vatandaşın işini kolaylaştıracağız. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yola çıkacağız. Üye sayımız 200"ü geçti. 9 kişi ile yola çıkmıştık. Binamızda üniversitelerin desteğiyle seminerler düzenleyeceğiz. Yurt içi ve yurt dışındaki fuarlara katılarak üyelerimizi yenilikler noktasında bilgilendirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 


ARSA BULMAKTA ZORLANIYORUZ 


Dövizdeki yükselişin ve hükümetin kurulmamasının inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Şaban Topal, "Bir başı boşluk var. Bu hem vatandaşı hem de müteahhitleri zor durumda bırakıyor. Seçim kaçınılmaz. Seçimlerin piyasaya etkileri ise olumsuz oluyor" diye konuştu. Müteahhitlerin arsa bulmakta da zorlandığını belirten Topal, şunları söyledi: "Arsaların büyük bir kısmı vatandaşın elinde. Arsa bulmak çok zor. Örneğin 5 bin metrekarelik bir arsada 40 kişinin hissesi var. Bunların hepsini biraraya getirmek zor. Bu nedenle sıkıntılar sözkonusu. Meram'da arsa üretimi noktasında kapsamlı bir çalışma var. Çalışmalar bittiğinde inşaat sektöründe bir patlama yaşanabilir.


MESLEK KANUNUNA İHTİYAÇ VAR 


17 Ağustos Marmara Depremi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Topal, "Depremin üzerinden 16 yıl geçti. Ama depremin milletimiz nezdindeki acısı hala unutulmadı. İnşaat sektörünü temsil eden en geniş katılımlı bir sivil toplum örgütü olarak kısaca şunu söylüyoruz; önüne gelen herkesin dilediğinde, serbestçe, kuralsız ve kaidesiz yaptığı bir işten hayır gelmez. Gelse gelse bu tür depremlerde bu acılar ve yıkımlar gelir. 

Çözüm, önüne gelenin kolayca ve kuralsızca mesleğe girişinin engelleneceği müteahhitlik hizmet kanunun bir an önce yürürlüğe sokulması. Kimin hangi şartlar altında müteahhit olacağı, çalışma usul ve esasları belli olmalı. Tanımlı bir meslek kanunu yasalaşmalıdır. İnsanlarımızın depremden korkmaması ve can kayıplarının asgariye indirmemizin tek yolu budur" sözlerini kullandı. 


Merhaba


Geri Dön