23 / 04 / 2024

Mersin'de 10 mahallede kentsel dönüşüm yapılacak!

Mersin'de 10 mahallede kentsel dönüşüm yapılacak!

Büyükşehir Belediye Meclisi Osmaniye ve Çavuşlu mahallelerinin bir kısmını kentsel dönüşüm kapsamına aldı. Mecliste, 8 mahallenin daha kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerektiği görüşü öne çıktı.



Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, hem insan sağlığı ve güvenliğine uygun konutların üretilmesi, hem de görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması için acilen kentsel dönüşüm uygulamalarına başlanması gerektiğini belirterek "Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda kararlıyız İçe belediyeleri de bize destek versin" dedi. Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, kentsel dönüşümün Müftü Deresi civarındaki mahallerden başlaması gerektiğini söylerken meclis üyesi Mustafa Güler, "Akdeniz'in ve Toroslar'ın batısındaki mahalleler bir bütün olarak kentsel dönüşüm kapsamına alınmalı" dedi. 


Büyükşehir Belediye Meclisi'nin olağan toplantısında, kentsel dönüşüm konusu masaya yatırıldı. 

Toplantıda Toroslar'a bağlı Osmaniye ve Çavuşlu mahallelerinin, şehir mezarlığının kuzeyi ile 3. Çevre Yolu'na isabet eden bölümlerinin 1. Etap Kentsel Döünüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilmesi yönündeki komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi. 


Önerge üzerine söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, geçtiğimiz hafta Bahçe Mahallesi'nde 3 katlı bir binanın çökmesi sonucu 5 kişinin yaralandığını hatırlatarak bu olayın Mersin'e kentsel dönüşümün aciliyetini ortaya koyduğunu kaydetti. 


Kocamaz: Cenazeyi kaldırmak istiyoruz Kocamaz, "Mersin'de kentsel dönüşümü biran önce başlatmamız gerekiyor. Biraz önce oyladığımız teklif mezarlığın kuzeyinde 3. Çevre Yolu civarında yeni alanların açılması içindi ama bizim Akdeniz'de de bir an önce kentsel dönüşüm projelerini başlatmamız lazım. Bu işe belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin, merkezi idarenin el atması lazım. Yıkılan bina 60-70 yıllık bir bina. Bina yapılırken 6'lık, 8'lik demirler kullanılmış, aradan geçen sürede demirler rutubetten çürümüş ve ev insanların başına yıkılmış. Bu olayda can kaybı olmadı, yarın bir gün can kaybı olursa hepimiz vicdan azabı çekeriz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda kararlıyız. İçe belediyeleri de bize yardımcı olsunlar, senkronize olarak çalışalım. 


Şehirde büyük apartmanlar da dahil birçok bina depreme dayanıksız. 

Bizim amacımız kentsel dönüşümden kâr elde etmek değil. 

Cenazeyi kaldırmak, o yanlış ve kente yakışmayan görüntüleri ortadan kaldırmak istiyoruz" dedi. 

Türk: 80 evin boşatılması gerekiyor Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk de, Akdeniz'in ve Toroslar'ın varoş tabir edilen mahallelerinde çarpık yapılaşma olduğunu, Müftü Deresi civarındaki mahallelerde de ise insan sağlığı ve güvenliği açısmdan uygun olmayan evler sorunu olduğunu söyledi. Türk, "Müftü Deresi civarındaki mahallelerde 80 ev tespit ettik, bunların acilen boşatılması gerekiyor. Birçok mahallede çarpık yapılaşma var ama dere civarındaki mahallelerde de kentsel dönüşümün başlaması daha acil" diye konuştu. 


Güler: Şehir merkezinde değer artırılmalı Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Mustafa Güler de kentsel dönüşüm projeleri yapılırken vatandaşa maliyet çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Güler, "Toroslar'ın batısında Alsancak, Demirtaş, Turgut Türkalp, Turunçlu, Portakal mahallelerini bir ada olarak ele alıp kentsel dönüşüm uygularsak buraların değerini Yenişehir'in düzeyine çekebiliriz. Sadece Çavuşlu ve Osmaniye'de kentsel dönüşüm yapıp diğer yerlerde yapmazsak fiyat artışı olmaz ve maliyet vatandaşın sırtına biner. 


Akdeniz'in batısında da Turgutreis, Bahçe ve Kiremithane mahallelerinde kentsel dönüşüm yapılırsa, kent merkezinde yeni bir değer yaratılır ve Türkiye'ye örnek olacak, TOK'ye ihtiyaç duymadan yapabileceğimiz bir projeye imza atabiliriz" ifadelerini kullandı. 


Haberci Mersin


Geri Dön