24 / 04 / 2024

Mevlana Müzesi’nin bahçesi yeniden düzenleniyor!

 Mevlana Müzesi’nin bahçesi yeniden düzenleniyor!

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, zemin taşlarının kırılması ve ziyaretçi sayısının artmasıyla birlikte düzenlemenin zarurî hale geldiğini, türbe avlusunda yapılan kazılarda tarihî yapıya zarar veren bir su akıntısının tespit edildiğini söyledi




        Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlâna Müzesi’nin bahçesini yeniden düzenliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, zemin taşlarının kırılması ve ziyaretçi sayısının artmasıyla birlikte düzenlemenin zarurî hale geldiğini, türbe avlusunda yapılan kazılarda tarihî yapıya zarar veren bir su akıntısının tespit edildiğini, akıntının KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak zemin ıslahı ile kontrol altına alındığını kaydetti. Avludaki Şadırvan ile Şeb-i Arûs Havuzu’nun memba suyuna bağlanacağını, bu suretle Yavuz Sultan Selim’in başlattığı uygulamanın devam ettirilerek vasiyetinin yerine getirileceğini hatırlatan Başkan Akyürek, Neyzenler Mezarlığı’nın da aslına uygun bir şekilde korunacağını ifade etti.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce hazırlattırılan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylanan Proje kapsamında Mevlâna Müzesi’nde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir düzenleme çalışması başlatıldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, zemin taşlarının kırılması ve ziyaretçi sayısının artmasıyla birlikte düzenlemenin zarurî hale geldiğini belirtti. Daha önce gerçekleştirilen kubbe kurşunlarının yenilenmesi, türbe içindeki ahşap döşemenin tamamının ve ihtiyaç duyulan bölümlerdeki taş döşemenin değiştirilmesinin ardından bu çevre düzenleme çalışmasının yapılmakta olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, birbirini tamamlayan bu çalışmalarla Mevlâna Müzesi’nin daha aslına uygun, daha güzel ve ziyaretçiler için daha nitelikli hale getirileceğini söyledi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, türbe avlusunda yapılan kazılarda tarihî yapıya zarar veren bir su akıntısının da tespit edildiğini, zemini çamurlaştıran ve yer yer çökmelere neden olan akıntının KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan zemin ıslahı ile kontrol altına alındığını kaydetti.


YAVUZ SULTAN SELİM’İN VASİYETİ YERİNE GETİRİLİYOR


Çalışmalarla birlikte avludaki Şadırvan ile Şeb-i Arûs Havuzu’nun memba suyuna bağlanacağını, bu suretle Yavuz Sultan Selim’in başlattığı uygulamanın devam ettirilerek vasiyetinin yerine getirileceğini hatırlatan Başkan Akyürek, Neyzenler Mezarlığı’nın da aslına uygun bir şekilde korunacağını ifade etti.


Konya’nın kalbi niteliğindeki bölgede Mevlâna Meydanı’nın yeniden düzenlenerek hizmete açılması, Mevlâna Müzesi ile Sultan Selim Câmii’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla bu mekânları birkaç yüzyıl sürecek bir geleceğe hazırladıklarını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Şeb-i Arûs törenlerine kadar çalışmanın önemli bölümünün tamamlanacağını açıkladı.


Konya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön