25 / 04 / 2024

Mevsim Erdemir: Konutta arz ve talep her zaman olacak!

Mevsim Erdemir: Konutta arz ve talep her zaman olacak!

Oryataş Satış ve Pazarlama Koordinatörü Mevsim Erdemir, Emlakkulisi.com Sektör Buluşmaları toplantısında konut sektörünün son 15 yılını değerlendirdi...




Emlakkulisi.com Sektör Buluşmaları toplantısında konut sektörünün 15 yılında geldiği süreci değerlendiren Oryataş Satış ve Pazarlama Koordinatörü Mevsim Erdemir, sektöre kendimiz ettik kendimiz bulduk durumunun olduğunu söyledi.



Oryataş Satış ve Pazarlama Koordinatörü Mevsim Erdemir'in konuşması şu şekilde;


Sektörde kendimiz ettik kendimiz bulduk durumu var. Yani son 2000 yılından sonra 2003'lerden itibaren sektör ivme kazanmaya başladığı dönemlerde çok güzel gidiyordu her şey. O rüzgarla müteahhitler arsa değerlerinin çok üstünde maliyetlerde işlere giriştiler. Bu arsa arzını sunan arsa sahiplerinin de iştahını kabarttı. Bu denge bir yerde bozuldu. Özellikle 2007 senesinden sonra. 2007'de ben proje hatırlıyorum sattığım Kurtköy'de. Yolu olmayan bir yer. Proje finansmanı sağlayamadığımız halde, kendi bünyemizde 24 ay kredi kullandırıyorduk ki o dönemde orada Dumanyaka gibi çok büyük müteahhitler iş yapıyorlardı. Çok başarılı satıyorlardı. Biz biraz da onlarla yarıştırıyorduk projeyi. Ona rağmen gayet iyi sattık. O dönemde Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı, sektör kritikti. Hiçbir şey değişmesi şimdi farklı bir referandum konuşuyoruz. 2017'ye geldik. Aradan yaklaşık 10 yıl geçti. Dolayısı ile ben Türkiye'de siyasi belirsizliklerin her zaman var olacağını düşünüyorum. En az bir 50 yıl daha bu böyle devam edecek, Türkiye devam ederse. Bu zor dönemlerde bizim gemiyi yüzdürebilecek pazarlama fikirlerine ihtiyacımız var, finansman modellerine ihtiyacımız var. Çok fazla büyümeden, kendi aramızda anlaşamıyorsak bile elimizdeki numunel yatırımlarla ne yapabiliriz diyerek ilerlememiz lazım. Yani mevcut varlıkları dengeli bir şekilde, çok karlılık gözetmeden doğru zamanda doğru fiyata sattığımız zaman zaten mevcut varlık edinme konusunda ya da yeni projelere girme konusunda bir kaygımız olmayacağına inanıyorum.


Çünkü sektörün buna her zaman ihtiyacı var. Konut arzı, talebi her zaman olacak. Çünkü İstanbul büyümeye devam ediyor. İstanbul büyüdüğü gibi artık Anadolu şehirlerine de konut projeleri geliştirilmeye başlandı.  İzmir  diyoruz ama Denizli'de de şuanda büyük projeler yapılıyor. Yakın zamanda Antep'te var olan projeler var. Ben Kayseri'ye gittim birkaç hafta önce. Kayseri inanılmaz büyüyen bir şehir. Büyükşehir olduğununu düşünüyorsunuz ama yakından baktığınız zaman, yapılan projelere baktığınız zaman çok nitelikli işler çıkıyor. 


Anadolu'dan İstanbul'a konut yatırımına gelenler var ama Anadolu'da da yaşadığı şehirde yatırım yapanlar da var. Geçen üst düzey bir bankacı arkadaşımla konuşuyorduk. Adana'da yatırım yaptı. İstanbul'da yaşıyor. Büyük bir bankanın genel müdür yardımcısı ama bir arkadaşı ile birlikte Adana'da yatırım yaptı. Bu çok enteresan geliyor bana. Finansın içinde olan insanların bu tarz yatırımlar yapması bana şunu gösteriyor: Türkiye'de hala çok potansiyel var. Fakat son dönemde yaşadığımız iki büyük sıkıntı var. Bir tanesi siyasi istikrarsızlıkla beraber yabancı yatırımcının kaçıyor olması ve arsa maliyetlerinin çok yükselmiş olması zaten çok uzun zamandır konuştuğumuz bir şey ama siyasi istikrar geldiği zaman bundan sonra bu hep dalgalanmalar devam edecek. Yüzde 100 her şey rutine girmeyecek bana sorarsanız, hiçbir zaman girmedi bu memlekette. Ama önemli olan sektörde yavaş adımlarla sağlam adımlarla ilerlersek eğer, mutlaka elemeler olacaktır ama herkes yoluna devam edecek. Çünkü bu talep olduğu sürece bu arz da var olmaya devam eder diye düşünüyorum. Çünkü ciddi bir lokomotif."




Geri Dön