25 / 04 / 2024

Milli Botanik Bahçesi'nin bütçesi 350 milyon lira!

Milli Botanik Bahçesi'nin bütçesi 350 milyon lira!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Milli Botanik Bahçesi Projesinin yaklaşık bütçesinin 350 milyon lira olacağını ve 2015 yılı nisan ayında hizmete geçeceğini belirtti...




Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Milli Botanik Bahçesi Projesinin yaklaşık bütçesinin 350 milyon lira olacağını ve 2015 yılı nisan ayında hizmete geçeceğini belirterek, "Rusya'daki 3 bin 400 dekarlık parktan sonra Avrupa'nın ikinci büyük botanik parkı olacak" dedi.Bakan Eker, Türkiye Milli Botanik Bahçesi'nin tanıtımı dolayısıyla basın yayın kuruluşlarının  Ankara  temsilcileriyle Bakanlıkta bir araya geldi.


Dünyada bitki çeşitliliğine sahip 8 bölgeden 3'ünün Türkiye coğrafyasında kesiştiğini anlatan Eker, ülkedeki 12 bin bitki türünün 4 bininin endemik olduğunu söyledi.


Bu proje üzerinde 2005 yılından beri çalıştıklarını ve 2 bin 500 dekarlık araziyi o tarihten bu yana ağaçlandırdıklarını belirten Eker, bu projeyle Türkiye'nin bitki gen varlığının korunacağını, kayıt altına alınacağını, Ar-Ge faaliyetlerine imkan tanıyacak bir altyapı sağlanacağını, ayrıca vatandaşların biyoçeşitlilik konusunda bilgi ve ilgisinin artırılacağını anlattı.


Bakanlığının teşkilatına ilişkin kanun hükmünde kararnameye bu projenin de eklendiğini, böylece çalışmayı yasal zemine kavuşturduklarını bildiren Eker, "Başbakanımızın 2011 yılında Ankara ile ilgili açıkladığı vizyon projeler arasında yer alıyor bu çalışma" dedi.


Botanik bahçelerinin dünyada 16. yüzyıldan itibaren yapılmaya başlandığını dile getiren Eker, Türkiye'de 7 irili ufaklı botanik bahçesi bulunduğunu, bugün temeli atılacak bahçenin ise Uluslararası Botanik Bahçelerini Koruma Birliğinin tüm kriterlerini karşılayacağını kaydetti.


Projenin sera bölümü ve binalarının temelinin bugün atılacağına dikkati çeken Eker, "Türkiye Milli Botanik Bahçesi Projesi'nin yaklaşık bütçesi 350 milyon lira. Proje 2015 yılının nisan ayında hizmete geçecek. Tamamlandığında Rusya'daki 3 bin 400 dekarlık parktan sonra Avrupa'nın ikinci büyük botanik parkı olacak" diye konuştu.


- "Arazinin bir kısmı AOÇ'nin, bir kısmı Bakanlığa tahsisli"


Türkiye'nin gen kaynaklarının korunması için bir program yürüttüklerini anlatan Eker, bu kapsamda ilk Tohum Gen Bankası'nı 2010 yılında hizmete açtıklarını ve burada şu anda 86 bin 600 çeşit örnek tohum bulunduğunu söyledi. Aynı yıl Antalya'da Tıbbi ve Aromatik Bitki Araştırma Merkezi kurduklarını dile getiren Eker, ayrıca araştırma merkezlerini haya geçirdiklerini söyledi.


Eker, "Bu projeyle Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin garanti belgesini imzalamış oluyoruz, biyoçeşitliliği sigorta altına almış oluyoruz" ifadesini kullandı.


Proje kapsamında 3 milyon örnek kapasiteli herbaryum kompleksi, 71 bin metrekarelik sera kompleksi, giriş kompleksi, 10 bin metrekarelik bitki sarayı, peyzaj alanları, laboratuvarlar, araştırma merkezleri ve dinlenme gezinti alanları olacağını bildiren Eker, bu projenin Ankara için üniversitelerin arasında yeni bir akciğer lobu olacağını vurguladı.


Proje arazisinin bir kısmının AOÇ'ye ait, bir kısmının ise Bakanlığına Maliye Hazinesi'nden tahsisli olduğunu kaydeden Eker, "Burada bir yol yapılması planlanıyor. Bu yol bizim bahçeyi bölmeyecek. Botanik bahçesinin altından geçecek" şeklinde konuştu.


Harita üzerinde proje hakkında bilgi veren Eker, bu tür bahçelerin çoğunun kraliyet ailelerinin himayesinde inşa edildiğini belirterek, bu nedenle projeye "milli" adının konulduğunu da sözlerine ekledi.


Time Türk


Geri Dön