19 / 04 / 2024

Mimar Cengiz Bektaş vefat etti!

Mimar Cengiz Bektaş vefat etti!

Cumhuriyet dönemini simgeleyen Ankara’daki Türk Dil Kurumu binasını tasarlayan ve birçok projede imzası bulunan mimar Cengiz Bektaş vefat etti…



Türk mimarlığının önemli ismi ve şair Cengiz Bektaş, hayata veda etti. Türklerinin konut yapılarını incelediği ‘Türk Evi’ adlı kitabıyla da tanınan Bektaş, 86 yaşındaydı.

Hürriyet’te yer alan habere göre; Türkiye’de mimarlık dünyasının önemli isimlerinden Cengiz Bektaş, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Son olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi Bölge Müzesi’ni çizerek proje danışmanlığı yapan Bektaş’ın şeker hastalığına bağlı kalp yetmezliği ve yaşlılıktan kaynaklı çoklu organ yetmezliği nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

1934 yılında Denizli’de doğan Cengiz Bektaş, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini DGSA Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yaptı. 1960’ta Alman şehircilik kurslarına katıldı ve bir süre bu ülkede serbest mimar olarak mesleğine devam etti. Orada girdiği iki yarışmada ödül aldı. ODTÜ’ye öğretim görevlisi olarak davet edilince, Türkiye’ye döndü. 1962-63 öğretim yılında ODTÜ İnşaat İşleri Başkanlığı, Mimarlık işliğini bir yıl yönetti.

1963 yılında Ankara’da Oral Vural ile birlikte kendi mimarlık işliğini kurdu. 1963 ve 1969 yılları arasında yalnızca altı yıl süreyle mimarlık-şehircilik yarışmalarına girdi. 25’in üzerinde ödül aldı. Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sayılan yapılara imza attı. 2 kez Ulusal Mimarlık Ödülü almaya hak kazandı. Akdeniz Üniversitesi (Antalya) Sosyal – Kültürel Özek yapısıyla 2001 yılında Uluslararası Aga Khan Ödülü’nü kazandı. Ankara’daki Türk Dil Kurumu yapısı, mimarlarca Cumhuriyet dönemini simgeleyen yirmi yapıdan biri sayıldı.

Cengiz Bektaş kimdir?


Geri Dön