29 / 03 / 2024

Mimar Sinan Kayseri'de anılıyor

Mimar Sinan Kayseri'de anılıyor

Mimar Sinan, doğum yeri Kayseri'de yaklaşık 1 hafta sürecek çeşitli etkinliklerle anılacak



Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 5 Nisan'da düzenlenen basın toplantısında, Mimar Sinan'ı, adına yakışır bir şekilde anmak için Mimarlar Odası, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı ile bir araya geldiklerini söyledi.

Günümüzde ülkeler kadar şehirlerin de kendi değerlerini ön plana çıkarmak için adeta birbirleriyle yarıştığını ifade eden Özhaseki, ''Kayseri olarak bizler, binlerce yıllık tarihe sahip, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış bir kentiz. Bizim de kendi içimizde öne çıkaracağımız avantajlarımız ve özelliklerimiz olduğu gibi övünebileceğimiz değerlerimiz de var'' dedi.

Özhaseki, Kayseri'nin tarihte ''Ulemalar Şehri'' olarak bilindiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Kayseri çok önemli isimler yetiştirmiştir. Davut-el Kayseri bunlardan birisidir. Bir başka övündüğümüz, iftihar ettiğimiz isim de Mimar Sinan'dır. Mimar Sinan da Kayseri'de doğmuş, büyümüş ve bu sosyal, kültürel çevreden etkilenmiştir. Mimar Sinan, taşı, ona şekil vermeyi, ruh vermeyi burada öğrenmiş daha sonra payitahta taşımıştır. Mimar Sinan'a sadece mimar demek doğru bir tanımlama olmaz. O, kendi döneminin, büyük bir medeniyetin, içinde yaşamış olduğu coğrafyanın, bir birikimidir. Onu geçecek projelere, yarışmalara imza atmak, bu anlamda adeta onunla yarışmak Mimar Sinan'ı anmanın en güzel şekli olsa gerek diye düşünüyoruz. Bu anlamda da 1 hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılacak.''

Etkinlikler çerçevesinde ''Camii Fikir Proje Yarışması'' düzenlendiğini belirten Özhaseki, yarışmaya yaklaşık 250 projenin katıldığını belirtti. Özhaseki, 7 Nisanda Kayseri'ye gelecek olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de Mimar Sinan'ın doğum yeri olan Ağırnas beldesindeki etkinliklere katılacağını ifade ederek, ''Mimar Sinan doğduğu topraklarda anılmış olacak. Daha sonra da oturumlarla, panellerle, sempozyumlarla devam edecek bir hafta var. Kayseri'de böyle bir etkinliğin yapılmış olması kültürel bir zenginliktir'' diye konuştu.

Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Hakan Mahiroğlu da ''Sinan ve Çağı'' adlı uluslararası sempozyumun 8 Nisanda başlayacağını belirterek, sempozyuma 9 farklı ülkeden 14 bilim insanının katılacağını ve Mimar Sinan'ı anlatacağını kaydetti.

Mimar Sinan'ı anma etkinlikleri, Kadir Spor Salonu ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek ''Camii Fikir Proje Sergisi'' ile başlayacak.
AA


Geri Dön