26 / 04 / 2024

Mimar Sinanı örnek aldı 3 merdivenli minare yaptı!

Mimar Sinanı örnek aldı 3 merdivenli minare yaptı!

Ordulu minare ustası 81 yaşındaki Salih Kemal Güzeltepe, Mimar Sinanın Selimiye Camisine yaptığı 3 merdivenli minarelerin bir benzerini yaptı  



  Orduda 37 yaşında başladığı minare ustalığına halen devam eden 81 yaşındaki Salih Kemal Güzeltepe, örnek aldığı Selimiye Camisinin 3 merdivenli minaresinin bir benzerini Orduda yaptı.

Güzeltepe, yaptığı açıklamada, "Ecdadımızın eserini yapamazsın zordur dediler, ben bunu yaptım böyle bir minareyi memleketimize kazandırdığım için mutluyum. Mimar Sinanın Selimiye Camisinde yaptığı ayrı çıkışlı minarenin tek benzerini ben Orduda yaptım" dedi.

Orduda yapımına yaklaşık 13 yıl önce başlanılan Bahçelievler Mahallesi Ulu Caminin minarelerinin yapımını kendisinin üstlendiğini kaydeden Güzeltepe, şöyle devam etti: "Camimizin kaba inşattı halen devam ediyor. Ancak iki minaresi tamamlandı. Minarenin birisi herkes tarafından bilinen tek çıkışlı bir minare Ancak diğer minare Türkiyede sadece Edirne Selimiye Camisinde var. Bu minarenin en büyük özelliği içerisinde 3 ayrı çıkış yolunun bulunması. Bana bu caminin minarelerini yapmaya başladığımda geldiler ve Biz Edirnede ki Selimiye Camisinin iki minaresinde 3 ayrı çıkış yolu olan bir minare özelliğinde bir eser istiyoruz. Ancak bu eserin oldukça zor olduğunu ve yapılamaz denildiğini biliyoruz. Sen bu özelliklerde bir minare yapabilir misin dediler. Ben de bunun üzerine bu zoru başarmayı kafama koyarak iki defa Edirneye gittim ve Selimiye Camisiinin minarelerini inceleyerek Orduya döndüm. Orduya döndükten sonra aynı minare özelliğini burada yaptım. Yıllardır yaptığım minareleri hep tek çıkış yolu olarak yapıyordum ancak bir zoru başararak bir minare içerisinde 3 ayrı çıkışlı bir minare inşa ettim. Bu minareden üç ayrı yol ile şerefelere çıkılabiliyor ve aynı anda çıkan üç ayrı kişi de birbirini göremiyor."

MİMAR SİNAN'IN YAPTIĞINI BAŞARMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Mimar Sinanın yaptığı eserin bir benzerini ortaya koymaktan büyük onur duyduğunu ifade eden Güzeltepe sözlerine şöyle devam etti: " Bu özelliklerde bir eseri Osmanlı döneminde 1569-1575 yılları arasında Mimar Sinan 80 yaşındayken, ustalık eserim diye tanımladığı Edirnede ki Selimiye Camisinin iki minaresinde yaptı. Bende aynı özelliklere sahip minareyi Ordudaki Ulu Camide yaptım. Kendi açımdan çok zor bir işi başardığımı düşünüyorum. Benim en büyük eserim bu minaredir. Bu nedenle mutlu ve gururluyum. Ecdadımızın eserini yapamazsın zordur dediler ama ben bunu yaptım. Böyle bir minareyi memleketimize kazandırdığım için mutluyum. Mimar Sinanda Selimiye Cami minaresini 80 yaşında yaptı, bende Ordudaki aynı tür özellikleri olan minareyi 80 yaşında tamamlama başarısı gösterdim. Bu da sanırım bir tesadüf olsa gerek. Bundan daha büyük bir gurur benim için olamaz. İnşallah ömrüm yettiği süre içerisinde yeni eserleri
ülkeme kazandıracağım."

 Minareyi yaparken teknik konulara çok dikkat ettiğini ve bir hatanın minarenin yıkılmasıyla sonuçlanabileceğini bildiğini buna göre hareket ettiğini de vurgulayan Güzeltepe, merdivenlerin boyutu, çapı, genişlik ve yüksekliğini tamamını eşit oranlarda yaptım. Milimlik hesaplamalar ile minareyi tamamladım. İnce işçilik bu gibi yerlerde çok önemlidir bende buna dikkat ederek hareket ettim" dedi.

EKMEĞİMİZİ ZİRVEDE KAZANIYORUZ

Minare ustalığının çok zor ve zahmetli bir işçilik olduğunu da söyleyen Güzeltepe, şöyle konuştu: "Minare ustası olmaya 37 yaşında karar verdim. Bu işe başlamama bir akrabam vesile oldu. Onun tavsiyeleri üzerine minare ustalığı yapmaya başladım. 44 yıldır bu işi aralıksız yapıyorum ve şu ana kadar 75 minareyi tamamlayarak hizmete açtık. Şu anda Şirinevler Mahalle Camisinin minaresini yapmaya başladım. Bu da 76. minarem olacak. 81 yaşında olmama rağmen bu işi severek ve korkmadan yapıyorum. Minare yapmak oldukça zordur, kimileri ekmeğini yerde kazanırken biz yerin metrelerce yukarısında zirvede kazanıyoruz. İşimden çok memnunun."

MİNARE USTALARI ÇOK AZ YETİŞİYOR

Şu anda Türkiyede minare ustasının çok az yetiştiğine vurgu yapan Güzeltepe, "Ben bu işe başladığım yıllarda minare ustası çok vardı. Ancak zamanla bu ustalarımız hayatını kaybettikten sonra yeni ustalar yetişmedi. Bu işe başlayan ustalarımızda çeşitli nedenlerden dolayı bıraktı. Önümüzde ki yıllarda minare ustasının aransa da bulunamayacağınıdüşünüyorum. Şu anda bile beni Ordu dışında Giresun ve çevre illerden minare yapmam için arıyorlar. Bu da minare ustalarının artık azaldığının bir göstergesidir" dedi.

ULU CAMİ'DE 5 BİN KİŞİ AYNI ANDA NAMAZ KILABİLECEK

Öte yandan Ordu Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, yapımı halen süren Bahçelievler Ulu Camisinde aynı anda 5 bin kişinin namaza kılabileceğini söyledi.Kolukısaoğlu, şunları kaydetti: "Ordu Ulu Cami bölgenin en büyük ibadet yerlerinden birisi olarak inşa ediliyor. İki minaresi bulunan caminin minarelerinin birinde asansör yer alıyor. Diğer minareden ise aynı anda 3 kişi birbirini görmeden şerefelere çıkabiliyor. Cami yaklaşık bin 300 metre karelik alanıyla Ordu şehir merkezinin en büyük camisi olacak. Tamamı 3 katlı olacak caminin ibadete açık olan bodrum kısmı bin 500 kişiye hizmet veriyor. Cami tam olarak ibadete açıldığında aynı anda avlusuyla birlikte 5 bin kişi namaz kılabilecek."

 ÖNEMLİ BİR ESE KARADENİZ'E KAZANDIRILDI

Ordudaki Ulu Camii minarelerinin bir tanesinin Selimiye Camideki minarelerinin ikisinde yer alan özelliğinin aynısının yer aldığını kaydeden Kolukısaoğlu, "Ben minareyi yapan değerli ustamızla iki defa görüşme fırsatı buldum. Kendisine bunu nasıl yaptığını sordum. Bana zor olduğunu ancak imkansız olmadığını bildiği için eseri tamamlamayı başardığını söyledi. Kendisine böyle bir minareyi Orduya yaptığı için teşekkür ediyoruz. Şu anda bu minare Selimiye Camisi minarelerinden sonra Türkiyede sadece Orduda var" dedi. Kolukısaoğlu, Ulu Caminin cemaatin yardımları ile tamamlanmaya
 çalışıldığı da sözlerine ekledi.

         ORDULULAR CAMİNİN YAPIMINDAN MUTLU

Diğer taraftan Ordulu vatandaşlar Bahçelievler Mahallesine inşa edilen Ulu Caminin yapılmasından oldukça memnun. İsa Yıldız isimli bir vatandaş Orduda ilk defa bu kadar büyük bir cami gördüğünü ve çok mutlu olduğunu söyledi. Caminin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ettiğini de kaydeden Yıldız, "Böyle önemli eserlerin yapılması ilimiz adına gurur verici" dedi. Diğer bir Ordulu vatandaş Yılmaz Şirin ise, caminin minareleriyle adeta bütünleştiğini ve ortaya muhteşem bir eserin çıktığını belirtti.

Şirin, Ordulu hayırseverlerin yardımlarıyla caminin kısa sürede tamamlanacağına inandığını da kaydetti.

AA


Geri Dön