16 / 04 / 2024

Miras kalan evin mirasçılar arasında kullanımı nasıl olur?

Miras kalan evin mirasçılar arasında kullanımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Miras kalan evin mirasçılar arasında kullanımı nasıl olur?' sorusunu yanıtladı.




Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Miras kalan evin mirasçılar arasında kullanımı nasıl olur?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Miras kalan evin mirasçılar arasında kullanımı nasıl olur?

Miras kalan evin mirasçılar arasında kullanımı nasıl olur? ● R.B.

En sevdiğim sorulardan, kısa ve açık. Miras kalan tüm mallar mirasçılara elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) şeklinde kalır. Yani mirasçılar ortaktır ama tapuda paylar belli değildir.

Payların belli olması için tapuda elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete (müşterek mülkiyete) çevrilmesi lazım. Okuyucumun sorduğu soruda ev mirasçılara kalmış ve öyle anlaşılıyor ki halen elbirliği mülkiyet durumunda. Her ne kadar mirasçıların miras payı belli ise de miras kalan mallar aynı anda miras payları ile orantılı paylara sahip olmaz.

Payları belirsiz şekilde malik olurlar. Onun için bence önce elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete döndürülmesinde yarar vardır.

★ ★ ★

Bugün için, bu yerden mirasçılardan biri yararlanabilir. Örneğin okuyucum oturuyor olabilir. Bu halde diğer mirasçılar tahliyesini talep edemez ama mahrum kaldıkları kira bedeli kadar kullanma bedeli talep edebilirler. Şayet bina kiradaysa kiracı kira bedellerini bölerek ödeyemez.

Zira yukarıda açıkladığım gibi paylı mülkiyete geçilmediği için kime ne kadar kiradan pay vereceğini bilme imkanı yoktur. Bu halde çoğunlukla yapılan, mahkemeye başvurup bir tediye mahalli talep etmek yani kiraların ödeneceği bir banka şubesi belirlenmesini istemektir. Bu durumda mahkeme bir banka şubesini ödeme mahalli olarak gösterir ve kiralar buraya ödenir.

Okuyucum özellikle kullanımı sorduğu için mali kısmı daha uzun tutmuyorum ancak kullanım konusunda aralarında bir uzlaşmaya varamazlarsa halk tabiri ile kapanın elinde kalır. Fiilen kullanan biri varsa kullanmaya devam eder. Diğerleri bunun kullanımına son vermesini, çok özel durumlar müstesna olmak üzere isteyemezler.

Zira kullanan mirasçı malik sıfatı ile kullanmaktadır. Elbette bunların içinden en iyisi ve benim de önereceğim şekil, birlikte oturup karar vermek ve aralarında ihtilafa düşmeden bir çözüme ulaşmaktır.


Geri Dön