29 / 03 / 2024

Mobilya ihracatında 2023 yılı hedefi 10 milyar dolar!

Mobilya ihracatında 2023 yılı hedefi 10 milyar dolar!

Kayseri 6. Mobilya Fuarı açıldı. Mobilya ihracatında 2002-2015 arasında 5 misli artış yaşandığını kaydeden Bakan Elitaş, 2023 hedefinin 10 milyar $ olduğunu kaydetti.



Kayseri mobilyacılık sektörü Türkiye’deki toplam üretimin 3’te 1’ini karşıladığı için önem taşıyor. Açılışta konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Ülkemizin sanayi anlamında nihai hedefi yüksek katma değerli teknoloji ve tasarımdır. Bu belli bir noktaya geldikten sonra, alım gücü yüksek olanların talepleri arttıktan sonra kilo başına ihracat artışı kendiliğinden olacaktır" dedi. 


3.5 milyar $'a engel yok


2023 hedefinin 10 milyar dolar olduğunun altını çizen Elitaş, şöyle konuştu: "Bu sene ihracat hedefi 3,5 milyar dolar. İhracatçılar bu hedefe koşmak için gayret gösteriyorlar. Günlük ve aylık ihracat verilerine baktığımızda mobilya sektörü 2016 sonu itibarıyla 3,5 milyar dolara ulaşmaları için engel olmadığını görüyorum. Mobilya ihracatında 2002-2015’e baktığınızda 5 misli bir artışla karşı karşıyayız."


Edebini tarihe gömdü


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemlerini de sert bir dille eleştiren Elitaş, şöyle dedi: "Edebini, adabını tamamen tarihe gömerek, kendisine verilen terbiyenin dışına çıkmasını şık bulmadım. Yakışmayacak bir duruş sergilediğinden dolayı Sayın Kılıçdaroğlu’nu CHP’ye ye oy verenlere şikayet ediyorum."


TASARIM FİYATl DA ARTIRACAK


Yüksek teknolojinin çok önemli unsurlardan birisi olduğunu kaydeden Elitaş, şöyle devam etti: "Bir dostumun kalbinde stent ihtiyacı olmuş. Stentlerde metale benzeyen malzemelerden yapılıyormuş. Dünyada bir ülke bununla ilgili buluş yapmış. Türkiye’ye ithal fiyatı 700 dolar. 1 gr olsa 700 bin, 1 cm olsa 7 milyon dolar. Kilosu 7 milyon dolar. Biz mobilyanın kilosunu 3,18 dolara satıyoruz ama tasarım ürün haline getirdiğimiz takdirde değerinin ne kadar artacağı çok önemli. Esas unsur ürettiğimiz malların görücüye çıkarılması. Alan malı yerinde görürse, yurtdışı alıcıları gerekli ilgiyle kendi zihninde duran tasarım olduğunu takdir ederse, alımı artıracak unsur beraberinde gelmiş olacaktır."



Akşam



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


'K.MOB 2016 Kayseri 6'ncı Mobilya Fuarı'nı 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.


Kayseri’deki 6′ncı Mobilya Fuarı’nı pazar gününe kadar 50 bin ziyaretçinin gezmesi beklenirken, 10 ülkeden 91 kişilik heyet, fuarda incelemelerde bulundu.


TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, Anadolu’da ‘Endüstriyel Mobilyanın Başkenti’ olarak anılan Kayseri’de, sektörünün aranılan, takip edilen marka fuarları arasında yerini alan ‘K.MOB Kayseri Mobilya Fuarı’nın, TÜYAP Fuarcılık’ın ’Kayseri Mobilya Gelişim Komitesi’ ile ortak etkin tanıtım ve pazarlama çalışmaları yaptığını söyledi. Alagöz, şöyle dedi:


“Kayseri’de mobilya sektörünün görkemli buluşmasına ev sahipliği yaparak, bir kez daha Türk mobilya sektörünü yurt içi ve dışında başarı ile temsil ediyoruz. Ülke mobilyacılık sektörümüze önemli katkıları olacağına inandığımız fuarımızda bu yıl 87 üretici firma en yeni ürün gruplarını sergiliyor. TÜYAP yurt dışı ofis ve temsilciliklerimiz kanalıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda fuarımızı bu yıl; İngiltere, Almanya, Azerbeycan, Ürdün, Mısır, Tunus, Suriye, Filistin, Gürcistan, Irak’dan yabancı işadamı heyetleri ziyaret etti. Organizasyonlar ve etkin davet sistematiği çerçevesinde fuarımızı ülkemizin dört tarafından mobilya sektörü bayileri, perakendeci, ithalatçı ve sektör profesyonelleri, üreticileri ve özel- kamu sektörü satın alma yöneticilerinin ziyareti gerçekleşti. Bu kapsamda, fuarımızda bu yıl 50 binin üzerinde ziyaretçi ağırlamayı beklemekteyiz.”


Ev, Çocuk Mobilyaları, Aksesuarlar, Dekorasyon Üniteleri, Mutfak ve Banyo Mobilyaları, Mimari Bürolar ve ilgili yayınlarla ilgili her kesime ve her zevke hitap edecek model ve ürünlerin ziyaretçilerin beğenisine sunulan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın katılımıyla açılan fuar, Pazar gününe 10.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.


Sözcü


Geri Dön