19 / 04 / 2024

Mobilya sektörü vize diplomasisinin devamını istiyor

Mobilya sektörü vize diplomasisinin devamını istiyor

Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına artık daha rahat girebilen mobilya sektörüne teklif yağıyor. Kilim Mobilya Genel Müdürü Abdullah Kazan, iktidardan vize adımlarının devamını istedi



Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına artık daha rahat girebilen mobilya sektörüne teklif yağıyor. Kilim Mobilya Genel Müdürü Abdullah Kazan, iktidardan vize adımlarının devamını isterken, Mondi Genel Müdürü İzzet Sümer de, vize kolaylığının yatırımcıların önünü açtığını belirtti. 2011'de büyüme ve istihdama odaklandıklarını söyleyen Cardin Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Murat Teker ise, sektörün sorunlarını geride bıraktığını vurguladı.

Türkiye'nin sınır ve bölge ülkelerle vizeleri kaldırma yolunda attığı adımlar, mobilya üreticilerini memnun ediyor. Eskiye nazaran Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine artık daha rahat girdiklerini ve büyük ilgi gördüklerini aktaran sektör temsilcileri, 'vize diplo-masini'nin artarak devam etmesini istiyor. Kilim Mobilya Genel Müdürü Abdullah Kazan, sınır ve bölge ülkelerine artık daha kolay gidebildiklerini belirterek, iktidardan vize adımlarının devamını istedi. Mondi Genel Müdürü İzzet Sümer de Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarının önemine dikkat çekerek, 'Bu piyasalara girmeyi vize ve gümrükvergileri güçleştiriyordu. İktidar bu anlamda gerekeni yaptı, yapıyor. Gayretlerın devamını bekliyoruz' dedi.

Mobilya sektörü, 7. istanbul Mobilya Fuarı'nda (İMOB 2011) hem yeni ürünlerini görücüye çıkardı hem de bayileriyle bir araya geldi. Fuarda, tüketici taleplerini de toplayan firmalar sektörün genel durumu ve yeni yatırımları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vizelerin kaldırılmasından sonra sınır ve bölge ülkelerin pazarlarının da kendilerine açıldığına işaret eden mobilyacılar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya koltuk kanepe satışını artırdı. Söz konusu yerlerden ardı ardına bayilik talepleri de gelmeye başladı. Artık Ortadoğu piyasasına rahatça girebildiklerini ifade eden Kilim Mobilya Genel Müdürü Abdullah Kazan, 'Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı tüccarlar ürünlerimizi kendi ülkelerinde satmak istiyor. Bu da firmalarımıza gelecekte o piyasalarda var olma imkanı veriyor. Vizelerin kaldırılması yönündeki adımların artırılmasını istiyoruz' dedi.

Mondi Genel Müdürü İzzet Sümer de .Ortadoğu ve Kuzey Afrika piyasasının Türkiye için önemine değinerek, vizenin yatırımcıların önünde en büyük engel olarak yer aldığına işaret etti. Sümer, iktidarın bu anlamda girişimlerini olumlu ve umut verici bulduklarını kaydetti. Vizelerin kaldırılmasının ülkeler arası ticareti artırdığına işaret eden Cardin Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Murat Teker de Ortadoğu'da bölgesel sorunların aşılması ile mobilya firmalarının daha büyük yatırımlar yapacağını ifade etti. Libya ve Suriye'ye girdiklerini, Kenya'dan müşterilerin kendilerine geldiğini bildiren Teker, ihracat yapılan ülkelerin sayısını artıran adımların devamlı bir hal almasını talep etti.

'2011'DE DE BÜYÜYECEĞİZ İSTİHDAMI ARTIRACAĞIZ'

2010 yılını iyi geçirdiklerini aktaran mobilya sektörü temsilcileri, 2011'den de oldukça umutlu. Yatırım, üretim ve kapasite artışına gideceklerini, dolayısıyla istihdamı artıracaklarını ifade ediyorlar. Kilim Mobilya Genel Müdürü Abdullah Kazan, 2010'u genel anlamda kapasite artırımı ve yeni yatırımlarla geçirdiklerini söyledi. Kazan, bunun karşılığında gelirlerinin de arttığını belirterek, 'Gelirimiz, karımız tatminkar oranda arttı. Hem sektör hem de firma olarak 2010'u çok iyi geçirdik. Bundan sonra da sektör büyüyerek devam edecektir. Kanımca ileride Türkiye'den güzel dünya markaları çıkacaktır' ifadelerini kullandı. Yeni yatırımlarının 2011 'de de devam edeceğini vurgulayan Abdullah Kazan, öncelikle imalat alanlarını büyüteceklerini kaydetti.

Dağıtım konusunda da açılımlarda bulunacaklarını, tüketici memnuniyetini artırıcı çalışmalar yapacaklarını dile getiren Kilim Mobilya Genel Müdürü Kazan, 'Tüketiciye zamanında noksansız ürün sunma gayretindeyiz. Bu faaliyetlerin istihdama önemli bir katkısı söz konusu. Üretim artınca istihdam da artıyor. Bu sene yüzde 25 istihdam artışı bekliyoruz' dedi.

Geçen sene itibari ile hedeflerini yakalayan, hatta aşan bir diğer mobilya şirketi de Mondi. şžirketin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Sümer, yeni yıla da uptlş takıyor. 2011'in mobilya sektörü için, iyi bir sene olacağını, Ocak ayındaki gelişmelerin bunu teyit ettiğini düşünüyor. Sümer, 'Bu sene büyüme, 2010 ile hemen hemen aynı olacaktır. Sektör, 2002'den 2008'e kadar olan sorunlarını 2011'de tamamen atacaktır' diye konuştu.

Mondi olarak yüzde 40 kapasite artışı belirlediklerini, kapalı alanları ve makine parkurlarını büyüttüklerini aktaran izzet Sümer, istihdam ile ilgili de güzel haberler verdi: 'Kalifiye eleman sayımızı artırıyoruz. şžu an 500 kişi istihdam ediyoruz. 2011'de bu sayıyı 650'ye çıkarmayı ümit ediyoruz. 150 kişiyi daha sezona göre işe alacağız.'

2010'u, 'ekonomik bunalımın etkilerinin atıldığı yıl' olarak niteleyen Cardin Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Murat Teker ise sektörde yeni bir firma olmalarına rağmen geride kalan zamanı dolu dolu geçirdiklerini belirtti. Teker, Ocak 2007'de faaliyete başlayan şirketlerinin 2011 hedeflerini şöyle anlattı: 'Nihayetinde ilk 5'in içine girmeyi hedefliyor ve önemli merhaleler alıyoruz. 2011 'de sektörün önünü açık görüyoruz. İlave yatırım planımız söz konusu. Panel mobilyaya yatırım yapacağız. Anlaşmaları yaptık. 15 bin metrekare kapalı alan Kapatacağız. Daha bir seri üretim, uygun fiyatlı üretim yapacağız. Ciromuzu daha da büyütmeyi, mağazalaşmayı daha fazlalaştırmayı düşünüyoruz. İstihdam için de 500 çalışanımız var. 2011 de 500 çalışanımız daha yeni fabrika ile birlikte istihdam ederiz.'
Akit


Geri Dön