29 / 03 / 2024

Mudanya-Gemlik çevre yoluna SİT engeli!

Mudanya-Gemlik çevre yoluna SİT engeli!

Mudanya-Gemlik arasında yapılması için düğmeye basılan 40 metrelik çevre yolu güzergahının ortasında arkeolojik kalıntılara rastlandı. Büyükşehir Nazım İmar Planlan'nda SİT alanının işlenmesine ilişkin karar aldı



Mudanya'dan tarih fışkırıyor. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü'nün Mudanya Gemlik arasında yapmayı planladığı 40 metrelik çevre yolu güzergahının tam ortasında arkeolojik kalıntıların olduğu ortaya çıktı. 8 hektar büyüklüğünde olan bölgede 3. derece arkeolojik SİT çıkarken, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, onaylanan planları yeniden görüşülmesi için Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderdi.


Büyükşehir de 25 bin ve 5 bin ölçekli Nazım İmar Planlan'nda SİT alanının işlenmesine ilişkin meclisten karar aldı ve son onay için kurula gönderdi. Kurul planlara işlenen SİT kararını kontrol edip onaylayacak ve karar askıya çıkacak.


MYRLEIA ANTİK KENTİ'NİN UZANTISI


Kuruldan gönderilen kararda ise; "Mudanya ilçesi Aydınpınar Köyü sınırları içinde inceleme yapıldı. Mudanya'nın güneyinde Güzelyalı Köyü'nün güney bitişiğinde yer alan parselin doğusunda Göynüklü Köyü bulunuyor. Güzelyalı merkezine yaklaşık 1 kilometre mesafede parseldeki kaçak kazı çukuru her ne kadar kapatılmış olsa da tüm çevreye yayılım gösteren seramik parçaları tespit edilmiştir. Kaçak kazı alanında görülen toprak yığını içerisinde mezar tuğlaları da bulunmuştur. Kaynaklarda yapılan kazı ve yüzey incelemelerinde yakın çevrede Mryleia antik kenti olduğu bilinmektedir. Söz konusu incelemeler bölgenin antik kent ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. 3. derece arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır" denildi.


ZEYTİNLİK İTİRAZI


Proje, 2013 yılında Karayolları 14. Bölge Müdürlüğümün isteğiyle başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından Gemlik-Mudanya arasında 40 metre genişliğinde yeni bir yol planladı. Mudanya yerleşim alanı dışından geçecek şekilde 3.8 kilometrelik çevre yolu hattı, Mudanya-Kurşunlu-Gemlik yolu olarak imar planlarına işlendi. Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ile Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, yolun zeytin ağaçlarına zarar vereceği gerekçesiyle projeye itiraz etti ve projeyi yargıya taşıdı. Süreç devam ederken, Aydınpınar-Güzelyalı mevkiinde ortaya çıkan bu yeni gelişmenin dava sürecini de etkilemesi bekleniyor.



Bursa Hakimiyet







Geri Dön