16 / 04 / 2024

Mudanya Mütareke Evi’ndeki restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Mudanya Mütareke Evi’ndeki restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirası yaşatma projelerine yeni bir halka olarak eklenen ve ilk kez zeminden çatıya tam teşekküllü bakımdan geçen Mudanya Mütareke Evi’ndeki restorasyon çalışmaları sürüyor



Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirası yaşatma projelerine yeni bir halka olarak eklenen Mudanya Mütareke Evi’ndeki restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi yapının zeminden su almasının önlenmesi için dolgu çalışmalarına yönelik ihaleye çıkıldığını belirterek, Mütareke Evi’nin ilk kez zeminden çatıya tam teşekküllü bir bakımdan geçtiğini söyledi.


Bursa’yı yaşayan bir müze kent haline getirmek amacıyla 2300 yıllık Bitinya surlarından 600-700 yıllık Osmanlı eserlerine, Cumhuriyet dönemi yapılarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda çalışmalarını yoğun şekilde sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Mudanya’daki tarihi hamamların ardından Cumhuriyet döneminin sembol yapılarından Mütareke Evi’ndeki restorasyon çalışmaları da hızla sürdürüyor. Devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaklaşık 200 yıllık geçmişi bulunan tarihi yapının ilk kez çatıdan zemine tam teşekküllü bir bakımdan geçtiğini söyledi.


Mütareke Evi’nin sadece Bursa ve Mudanya’nın değil, Türk tarihinin sembol yapılarından biri olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “11 Eylül 1922 tarihinde İsmet İnönü başkanlığında Kurtuluş Savaşı’nda ateşkesin ilan edildiği, düşman kuvvetlerinin Anadolu’yu terk etmesinin önünü açan tarihi anlaşmanın imzalandığı Mütareke Evi, restorasyonun ardından yeniden eski ihtişamına kavuşacak. Yılların yorgunluğu nedeniyle bina harap haldeydi. İç, dış cephe ve çatı elden geçirildi. Ancak binanın zemininin de denizden su aldığını tespit ettik. Su ve nem nedeniyle zeminde güçlendirme çalışmalarını da başlatıyoruz. Suyu kesmek için dolgu çalışması yapılması için ihaleye çıkıyoruz. Bu ihalenin ardından Mudanya Sahil düzenleme çalışmalarını da Mütareke Evi’nin önünden başlatmış olacağız. Bu tarihi yapıyı aslına uygun şekilde gelecek nesillere aktarmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön