18 / 04 / 2024

Multi, 2012'ye kadar 7 ayrı kentte AVM yapacak

Multi, 2012'ye kadar 7 ayrı kentte AVM yapacak

Hollandalı Multi Development, 2012'ye kadar 7 ayrı kentte alışveriş merkezi yatırımına başlayacak



14 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği 192 gayrimenkul projesi ve yönettiği 41 alışveriş merkeziyle Avrupa'nın bir numaralı perakende devi olan Hollandalı Multi Development, Türkiye ‘ye yönelik yatırım planlarını ve yeni yönetim ekibini 2 Haziran 2010 tarihinde Çırağan Otel'de düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıttı.

Toplantıya Multi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Hans van Veggel, Multi Development Türkiye CEO'ları Cem Bodur ve Hulusi Belgü ile Multi Development Türkiye Alışveriş Merkezleri Yönetimi Genel Müdürü Luis Pereira katılarak yeni yönetim ve Türkiye'de hız kazanan yeni yatırımlar hakkında bilgi verdiler.

Türkiye'de daha verimli bir döneme girdiklerini belirten Hans van Veggel, Türkiye'deki faaliyetlerine bundan böyle Multi Development Türkiye adı ve logosuyla sürdüreceklerini belirtti.

Hans van Veggel, Nisan 2010'da göreve getirilen Multi Development Türkiye Varlık Yönetimi ve Forum Türkiye Fonu CEO'su Cem Bodur ve Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü'nün liderliğindeki güçlü yönetimle Türkiye'de yatırım atağına girişeceklerini ifade etti.

Hans van Veggel, Türk perakende sektörüne Avrupa'nın farklı piyasalarına açılmak için imkan yaratacaklarını da sözlerine ekledi.

Multi 2012'ye kadar 7 ayrı kentte alışveriş merkezi yatırımına başlayacak
Hollandalı yatırımcı Corio ile kısa bir süre önce yurtdışı projelerini içeren 1.3 Milyar Euro tutarında bir anlaşma imzaladıklarını  anımsatan Hans van Veggel, bu işlemin hazırdaki projelerin devam eden finansmanı ve geliştirilmesi için stratejik olarak önemli olduğunu ve söz konusu tutarın önemli bir bölümünün Türkiye'deki yeni yatırım projelerine aktarılacağını söyledi.
Avrupa'nın lider alışveriş merkezi yatırımcısı olan Multi, son dört yıl içinde Türkiye'de, Forum adı altında 8'i aktif, 2'si halen inşaat halinde olan (Marmara Forum ve Marmara Kayseri ) alışveriş ve yaşam merkezine sahip bulunuyor.
Multi Development Türkiye, Gaziantep, Antalya, Diyarbakır, Çorum, Elazığ, Çanakkale ve  Adana  olmak üzere 7 ayrı kentte 2012 yılına dek yeni alışveriş merkezlerinin inşaasına başlamayı hedefliyor. Kayseri'de inşası devam eden Forum Kayseri ve Kayseri Rezidans projelerinin ise 2011'in 3.çeyreğinde tamamlanması hedefleniyor.
Daha önce Multi'nin Kuzey ve Batı Avrupa'daki Alışveriş Merkezleri Yönetimi Genel Müdürü olan Luis Pereira'nın, Türkiye'deki Forum Alışveriş ve Yaşam Merkezleri'nin yönetiminin başına geçmesiyle Forum'ların daha da güçlendirilmesi hedefleniyor. 
H&M Türkiye'deki ilk mağazasını Forum İstanbul'da açıyor
Dünyanın en ünlü giyim markası Hennes & Mauritz (H&M) Kasım 2010 tarihinde Türkiye'deki ilk mağazasını Forum İstanbul'da açacak.  Multi'nin 14 ülkede 40'ı aşkın alışveriş merkezinde H&M mağazası bulunuyor.
Avrupa ve Türkiye'nin en büyük alışveriş ve yaşam merkezi olan Forum İstanbul, IKEA, Real, Praktiker, Turkuazoo, Decathlon, AFM sinemaları, Boyner, Saturn, YKM, Fun Lab, Tepe Home, C&A, Mudo ve Zara gibi önde gelen markalara ev sahipliği yapıyor. Forum İstanbul'daki H&M mağazası yaklaşık 2.300 metrekarelik bir alanda hizmet verecek.
 
Marmara Forum 2011'de geliyor
Multi Development Türkiye, Forum İstanbul'dan sonra İstanbul'a yeni bir alışveriş ve yaşam merkezi daha armağan ediyor. Multi,  Bakırköy'de 2011 Şubat'ında hizmete girecek olan ve Avrupa'nın en büyük alışveriş ve yaşam merkezi olması planlanan Marmara Forum  ile birlikte, Türkiye'nin en iyi ofis projesi olması beklenen Garden Office projelerini de 2010 itibariyle portföyüne ekliyor.
Toplantıda Hans van Veggel'in ardından bir konuşma yapan Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü ise, Multi yönetimine katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Belgü, Türkiye gibi dinamik bir ekonomide perakende sektörünün ekonominin lokomotiflerinden biri olduğunu ve yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
Türkiye nüfusunun her yıl ortalama bir milyon artış gösterdiğine dikkat çeken Hulusi Belgü, perakende sektörünün gelişimi açısından bu artışın son derece anlamlı olduğunun altını çizdi. Son yıllarda İstanbul kadar Anadolu'daki alışveriş merkezlerinin de perakende sektörü açısından önemli bir cazibe ve yatırım merkezi oluşturduğunu belirten Belgü, Multi Development Türkiye olarak yeni dönemde Anadolu'da büyümeye odaklanacaklarını ifade etti.
 
Türkiye'deki alışveriş merkezleri Avrupa'daki rakiplerini yakaladı
Multi Development Türkiye Alışveriş Merkezleri Yönetimi Genel Müdürü Luis Pereira ise, Multi Development şemsiyesi altında Türkiye'de faaliyet gösteren alışveriş merkezlerinin gerek sundukları sosyal ve kültürel imkanlar gerekse bulundukları bölgeye kattıkları ekonomik değer ile özellikle Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi'nde önemli bir ihtiyaca cevap verdiklerini söyledi.
Multi'nin Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin ziyaretçi oranın %20, ortalama satışlarının ise %35 oranında arttığını belirten Pereira, Türkiye'deki alışveriş merkezilerinin son birkaç yılda Avrupa'daki rakiplerini kalite anlamında yakaladığına ve uluslararası yarışmalardan ödüller kazandığına dikkat çekti. Pereira, bu kapsamda Forum Bornova'nın 2008'de, Forum Mersin'in ise 2008'de ve bu yıl içinde Uluslararası Alışveriş Merkezileri Konseyi tarafından ödüllendirilerek başarılarını tüm dünyada tescil ettiğini sözlerine ekledi. Pereira ayrıca Multi'nin farklı ülkelerdeki alışveriş merkezi yönetimi deneyimini Türkiye'ye taşıyarak sektördeki çıtayı daha da ileri noktalara yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.
Multi Development Hakkında
Avrupa'nın gayrimenkul alanındaki lider kuruluşu Multi, büyük ölçekli karma kullanımlı alışveriş merkezleri ve yenilikçi, benzersiz, sürdürülebilir ve çekici şehir-içi yenileme projeleri geliştirmektedir. Multi, Türkiye'deki yatırımlarını %100 iştiraki olan Multi Development Türkiye aracılığıyla gerçekleştiriyor.
Multi'nin “Tasarım ve Geliştirme” formülü seçkin tasarım ve kalite özelliklerine odaklanmaktadır. Avrupa'daki 14 ülkede faaliyet gösteren Multi, bütün kentsel geliştirme ve mimari konsept çalışmaları için kendi bünyesindeki T+T Design tasarım grubunu kullanmaktadır. Multi'nin projeleri, orijinal ve yenilikçi nitelikleri, mimari karakterin kalitesi, sürdürülebilirlik ve yerel çevre ve topluma karşı büyük hassasiyet gösterilmesi gibi özellikleri ile uluslararası alanda kabul görmüş ve ödüller almıştır. Multi'nin geliştirme çalışmaları, bir şehir veya bölgenin yeniden canlandırılması için bir motor işlevi görmektedir. Multi'nin projeleri, yerel kültür ve piyasanın kendine özgü niteliklerine saygı göstererek, insanların yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.
Rakamlarla Multi Development
Faaliyet gösterdiği ülke sayısı                 14
Toplam proje sayısı                               192
Toplam çalışan sayısı                             650
Taşınmaz Varlıklar Toplamı                    12.5 Milyar Euro
Toplam perakendeci sayısı                     10.800
Yıllık müşteri sayısı                                760 Milyon


Geri Dön