26 / 04 / 2024

Mümkünlü'de satılık ev bulmak imkansız hale geldi!

Mümkünlü'de satılık ev bulmak imkansız hale geldi!

Şener Şen ve Olgun Şimşek'in oynadığı reklam filmiyle yeniden keşfedilen Sakarya'nın tarihi Taraklı'da artık satılık tarihi ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi.



Şener Şen ve Olgun Şimşek'in oynadığı şirin bir kasabaya internetin gelmesiyle insanların hayatındaki değişiklikleri anlatan bir reklam filmiyle yeniden keşfedilen Sakarya'nın tarihi Taraklı (Reklam filmindeki ismi Mümkünlü) ilçesindeki tarihi Osmanlı evlerinin fiyatı son birkaç yılda yüzde bin 500'e varan oranla artmıştı. Sakin, huzurlu ve bozulmamış dokusuyla cezbeden Taraklı'da artık satılık tarihi ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi.


Taraklı ilçesi daha önce yolu bile bilinmeyen bir kasabaydı. Reklam filmiyle ismini duyuran Taraklı'nın talihi bir anda değişti. Mümkünlü dünyanın da ilgisini çekti. Taraklı'nın 2011 yılında Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dahil edilmesi tanınırlığını artırdı. Ayrıca sağlık turizmine yönelik yatırımların da hız kazanması dikkatleri ilçeye çekti. Daha önce 30-40 bin liraya alıcı bulamayan evlerin aslına uygun restore edilmesiyle fiyatı bugün 400-600 bin liraya, büyük konakların fiyatı ise milyon dolara çıktı. Büyük konakların fiyatı ise 1,5 ila 2 milyon dolar arasında alıcı buluyor. Tarihi konakların bir kısmı restore edilerek butik otel olarak kullanılmaya başlandı.


Sakinlik ve huzur arayan sanatçılar, iş adamları Taraklı'dan ev aldı. Daha önce bir çok evde 'satılık' görülürken artık ilçede satılığa çıkarılan tarihi Osmanlı evi bulmak neredeyse imkansız halde geldi. Emlakçılar onarılmamış, yıkılmak üzere olan tarihi evlerin fiyatlarının bile çok yükseldiğini, ilçede satılığa çıkarılacak evin neredeyse kalmadığını dile getiriyor.


ZİYARETÇİ AKINI YAŞANIYOR


Bu arada önemli tur firmaları da Taraklı'yı programlarına ekledi. İlçeye her geçen gün yerli ve yabancı turist sayısında büyük artış yaşanıyor. Tarihi Osmanlı evlerinin yanı sıra 498 yıl önce alttan ısıtma sistemi kurulan tarihi Yunus Paşa Camii'de büyük ilgi görüyor.


Osmanlı sadrazamlarından Yunus Paşa tarafından 1517 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Yunus Paşa Camii'nin başka bir özelliği de inşaatında harçtan çok eritilmiş kurşun kullanılması. 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan tarihî cami sağlamlığıyla da dikkat çekiyor. Mimar Sinan, caminin taş bloklarını yerleştirirken, her iki taşı ortalarından oyup demir çubuk yerleştirdikten sonra üzerine harçtan çok eritilmiş kurşun döktürmüş. Kare planlı, tek minareli, duvarı ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş cami, yapıldığından bu yana ibadete açık.


Zaman



Geri Dön